Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kürtçe afişi engelleyen kayyıma tepki: Asimilasyon sürüyor


WAN – Wan’da Kürtçe afişlerin billboardlara asılmasını engelleyen kayyıma tepki gösteren ARSİSA eğitmenlerinden Sait Kılıç, engelin asimilasyon politikalarının sürdüğünü ortaya koyduğunu söyledi. 

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgelere Partisi (DBP), 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne ilişkin Kürtçe “Dem dema zimanê Kurdî ye” yazılı afişler hazırladı. Kayyım yönetimindeki Wan Büyükşehir Belediyesi, afişlerin ilan panolarına asılmasına engel oldu. Söz konusu engeli değerlendiren Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA) eğitmenlerinden Sait Kılıç, iktidarın asimilasyoncu politikalarının devam ettiğini söyledi. 

 

Eğitmen Sait Kılıç

 

‘DİLİMİZDEN KORKUYORLAR’

 

İktidarların asimilasyon politikalarının yöntem değiştirdiğini ancak hiçbir zaman bitmediğini söyleyen Kılıç, “Fakat Kürt halkı, bu asimilasyon politikalarına, zulüm ve baskılara karşı eşsiz bir mücadele gösterdi. Her alanı anadil için bir okula çevirdi. AKP veya iktidar zihniyeti niçin Kürt diline karşı çıkıyor, asimilasyon politikaları yürütüyor? Çünkü Kürt dilinin gücünden ve etkisinden korkuyorlar. Kürtçe yaşamın yegana parçasıdır, yaşamı anlamlı kılandır” dedi. Kılıç, şöyle konuştu: “Yıllardır Kürt diline karşı bir saldırı, engelleme ve asimilasyon politikası var fakat her geçen gün Kürtçe daha da dünya çapında tanınıyor ve gelişiyor. Tam da bu yüzden Kürtçeden, Kürt dilinden korkuyorlar, gelişmesini, büyümesini istemiyorlar.” 

 

Kürtçe’ye yönelik yasaklamalara karşı dili daha çok sahiplenmek gerektiğini söyleyen Kılıç, “Herkesin bu saldırılara karşı anadiline sahip çıkması gerekiyor. Bu politikalara karşı en güzel cevap, dilimize sahip çıktığımızı göstermektir. Onlar saldırır fakat direnmek ve mücadele göstermekte bizim işimizdir” diye belirtti. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version