Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

KHK eyleminde ‘anadilin önündeki engeller kaldırılsın’ çağrısı


İZMİR – KHK eyleminde anadilin önemine değinen Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Zeliha Danyeli,”Farklı anadili ve kültürlerin özgürce yaşaması ve gelişmesinin önündeki bütün yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir 2 Nolu Şube, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iadesi için düzenlediği oturma eylemini 282’nci haftasında devam etti. Karşıyaka İskelesi karşısında yapılan eylem bu hafta 21 Şubat Dünya Anadil gününe atfedildi. Basın açıklamasına siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri destek verirken, Sanatçı Kasım Taş Doğan da katılarak Kürtçe şarkılar seslendirdi. Açıklamanın yapıldığı alanda,  sık sık, “Asla yalnız yürümeyeceksin” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

 

Eylemde konuşan Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Zeliha Danyeli, UNESCO verilerine göre dünyada 5 bini yerli dili olmak üzere 7 binden fazla dil konuşulduğunu ancak  bu dillerin yüzde 40’ının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. 

 

ANADİLİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

 

Danyeli, “Okul öncesi dönemde çocuklar konuşma dili olarak öğrendiği tek dil olan anadilini kullanır. Anadilin çocuk üzerindeki etkisi ailesi ve çevresinden öğrendikleriyle doğru orantılıdır. Okul çağı öncesi yıllar, çocuğun psikolojik ve sosyal dünyasının merkezidir. Doğal olarak daha bu dönemde anadili dışında bir dille karşılaşması çocuğun iç dünyasını doğrudan etkileyen bir olgudur. Bu dönemde çocuk; radyo, televizyon gibi kültürel iletişim araçlarından etkilenir ve bu etkilenme genelde olumsuz olur. Çocuğun iletişim araçlarında kullanılan dilin anadilinden farklı olması, ne anlatılmak istendiğini algılayamaması kendi kişiliğinde oluşacak çatışmanın ilk belirtisi olarak ortaya çıkar. Anadilinde eğitim çocuğun ikinci dili öğrenmesini kolaylaştırmakta, ikinci dili öğrenmek de anadili geliştirmektedir. Anadilinde eğitim alabilen çocukların okuma, yazma, düşünme ve ifade becerilerinde olumlu gelişmeler kaydettiği bilinmektedir” dedi.

 

‘ANADİLİNİ KONUŞAMAMAK MAĞDURİYET YARATIYOR’

 

Dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan çift dilli eğitim programlarında dillerin birbirini besleyebildiği ve iki yönlü zenginleştirici bir aktarım yaratabildiğinin gözlemlendiğini aktaran Danyeli, bireyin kendisini gerçekleştirme sürecinde anadilinin büyük etkisi olduğunu belirtti. Danyeli, “Resmi dil dışındaki anadillerinin varlığına, yaşamasına ve öğrenilmesine karşı çıkmak, bir yönüyle eğitim biliminin en temel ilkesine karşı çıkmak, bilime meydan okumak anlamına gelmektedir. Türkiye dünyada çocuklarına bayram armağan eden tek ülke olmakla övünürken, milyonlarca çocuğun kendi anadili ile eğitim görmesine ‘ülke bölünür’ paranoyası ile yaklaşılması büyük bir çelişkidir. 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nde milyonlarca çocuk kendi ana dilini kullanamadığı, anadilinde eğitim göremediği için başta eğitim süreçleri olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarında mağduriyet yaşamayı sürdürmektedir. Herkes için nitelikli, ücretsiz ve analinde kamu hizmetine erişim evrensel insan hakları ilkelerinin bir gereğidir” diye konuştu.

 

‘YASAL ENGELLER KALDIRILSIN’

 

Farklı anadilleri üzerindeki sınırlamalara son verilmesi , her bireyin kendi anadilini öğrenmesi ve eğitim almasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Danyeli,  Eğitim Sen olarak, tüm dünya ve Türkiye halklarının 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nü kutladıklarını ve farklı anadil ve kültürlerin özgürce yaşaması ve gelişmesinin önündeki bütün yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi.

 

Açıklama söylenen Kürtçe şarkılarla son buldu. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version