Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Kadınlar tecride karşı daha fazla mücadele etmeli’


ŞIRNEX – Silopiya’da coşkuyla gerçekleştirilen kadın toplantısında konuşan DEM Parti’li Saliha Aydeniz, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın her alanda kadınların önünü açtığını belirterek, “O yüzden kadınlar tecride karşı daha fazla mücadele etmeli” dedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun çözülmesi talebiyle 1 Şubat’ta Wan’dan yola çıkan Özgürlük Yürüyüşçüleri, Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesinde evlerde halk toplantısı aldı. Silopiya merkezde Yenişehir, Cudi, Ofis, Dicle, Ş. Harun mahalleleri ile Tilqebîn beldesinde bulunan evlerde akşam saatlerinde halk toplantısı gerçekleştirdi.  

Ofis Mahallesi’nde gerçekleştirilen kadın toplantısında konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mêrdîn Milletvekili Saliha Aydeniz, Kürt sorunun çözümü için yürüyüşe başladıklarını ve bunun çözümünün de Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünden geçtiğini belirtti. İmralı’da uygulanan tecridin yaşamın her alanına sindiğine dikkat çeken Aydeniz, tecridin en çok kadınlar üzerinde uygulandığını belirtti.

‘MİLYONLARI TEMSİLEN YÜRÜYORUZ’

Abdullah Öcalan’ın yaşının 75 olmasından kaynaklı 75 kişiyle yola çıktıklarını anlatan Aydeniz, “Ama 75 kişi değiliz. 75 kişi milyonların, Kürtlerin temsilcisi olarak yürüyoruz. Çünkü milyonlarca kişi Sayın Abdullah Öcalan’ı siyasi iradesi olarak görüyor. Devlet iyi biliyor ki, Kürtler ve Kürtlerin dostları Sayın Öcalan’ın fikir, düşüncelerini okumuş ve anlamış. O yüzden onun özgürlüğü için eylemdeler. Milyonlarca insan Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü istiyor. Ahlaki, toplumsal, ekonomi yani aslında yaşamın her alanın da kaos var. Bu savaşa, ölümlere karşı toplum Sayın Öcalan’ın fikirleriyle yaşamak istiyor. O yüzden bugün sadece Kürt halkı değil, Kürtlerin dostları da bu kaosun Sayın Öcalan’ın özgürlüğüyle sonlandırılacağını biliyor” şeklinde konuştu.

KADINLAR TECRİDE KARŞI NEDEN DAHA FAZLA MÜCADELE ETMELİ?

Abdullah Öcalan’ın fikirleriyle kadınların önünü açtığını belirten Aydeniz, şunları söyledi: “Sayın Öcalan her zaman, ‘Toplum özgür olsun isteniyorsa, başta kadın özgür olmalı, kadının fikirleri her yerde yükselmeli, her alanda kadın rengiyle, sözüyle çalışmaların içinde olmalı’ diyor. O yüzden Kürt kadınları dünyaya örnek. Demokrasiyi, kadın özgürlüğünü savunuyoruz, bu bizim modelimiz. Rojava örneği var. Rojava’da kadın her alanda, toplumda, siyasete, sağlıkta yerini alıyor. Hangi çalışma varsa o çalışmada yerini alıyor. Dünya kadınlarına örnek olmuş durumda. Bu fikrinin sahibi Sayın Öcalan’dır. O yüzden devletin Sayın Öcalan’ı rehin almasına karşı, başta kadınların mücadelesini yükseltmesi gerekiyor. Kadınlar tecride karşı sesini yükseltmeli. Toplumda, ailede, sokakta, her alanda kadınların toplumla iletişimi daha güçlü. Çünkü zihninde iktidar yok, doğayla daha çok iletişimde. O yüzden biz kadınlar tecride karşı daha fazla ses çıkarmalıyız.” 

‘KÜRT ÖNDERİ ÖZGÜR OLURSA’

Halk toplantılarına katılan yurttaşlar da, Türkiye’deki sorunların çözülmesi açısından Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün önemli olduğunu vurguladı. Konuşmanın ardından Botanlı anneler, alkışlar eşliğinde Kürtçe ezgiler seslendirdi.

Halkla bir araya gelen Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş de İmralı’daki tecride dikkat çekerek, “Kürtler Türkiye’nin ikinci yüzyılında statüsüzlüğü, dilinin yok sayılmasını, tecridi kabul etmiyor” dedi. Güneş, tecridin kırılması ve Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması için yürüyüş gerçekleştirdiklerini anlattı.

Gimgim Milletvekili Sümeyye Boz da, İmralı cezaevinin yapısına ve Abdullah Öcalan’ın nasıl bir tecrit altında tutulduğuna dikkat çekti. Kürt sorunun demokratik çözümü için İmralı’daki tecridin kırılması gerektiğini kaydeden Boz, yürüyüşlerine halkın yoğun ilgisi olduğunu da sözlerine ekledi.

Heyet yarın da Cizîr’e (Cizre) geçecek.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version