Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail katliama devam ediyor! Dünya sadece konuşuyor


(Serbest Görüş) – İsrail ordu radyosunun haberinde, ordunun dün gece Zeytun Mahallesi’ne askeri saldırı başlattığı belirtildi. Haberde, birkaç hafta sürmesi beklenen saldırılarda Hamas’ın altyapısına odaklanılacağı ifade edildi. Hamas’tan konuya ilişkin açıklama yapılmazken, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Zeytun Mahallesi’nin güneyinde İsrail Merkava tanklarından birini Yasin 105 füzesiyle hedef aldıklarını duyurdu.

BİNLERCE FİLİSTİNLİ YOLLARA DÜŞTÜ

Açlığın kol gezdiği Gazze’nin kuzeyinde binlerce Filistinli bu sabah yeniden yerlerinden edildi. İsrail kara güçlerinin Zeytun Mahallesi’ndeki bazı bölgelere yeniden girmesi nedeniyle binlerce Filistinli tekrar yollara düştü. Ellerindeki birkaç poşet ile Filistinliler, Zeytun Mahallesi’nden daha önce İsrail’in baskınına uğrayan Şifa Hastanesi’ne doğru yola koyuldu.

KADIN VE ÇOCUKLAR YAYA OLARAK BÖLGEDEN AYRILIYOR

Yerinden edilen Filistinlilerin büyük kısmını kadın ve çocukların oluşturması dikkati çekti. Kimisi eşek arabası, kimisi bisikletle birkaç parça eşyasını taşımaya çalıştı. Büyük kısmının ise araç bulunmaması nedeniyle yaya olarak bölgeden ayrılmak zorunda kaldığı görüldü. Hasta ve yaşlı olanlar ise İsrail’in tahrip ettiği sokaklarda yakınlarınca tekerlekli sandalyeyle bölgeden taşınmaya çalışıldı.

SOKAKLAR SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Filistinlilerin geçtiği sokaklarda, İsrail saldırıları nedeniyle oluşan yıkımın boyutları dikkati çekti. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, bu sabah X platformundan yaptığı açıklamada, Gazze’nin kuzeyindeki bazı bölgelerde yaşayan Filistinlilerden yerlerini terk etmelerini istemişti. İsrail’in saldırıları nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi’nde 1,9 milyon kişi yerinden edildi. Filistinlilerin büyük bir bölümü, İsrail’in saldırıları nedeniyle birçok kez yer değiştirmek zorunda kaldı.

FİLİSTİNLİLERİN ELBİSELERİNİ ÇIKARDILAR

Sosyal medya platformlarında yayınlanan bir videoda, İsrail askerlerinin Gazze’de Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) bağlı bir okulda alıkoyduğu yüzlerce Filistinlinin elbiselerini çıkardığı görülüyor. Videoda, Gazze Şehri’nde UNRWA’ya ait Selahaddin Ortaokulu’nun avlusunda İsrail ordu güçleri tarafından alıkonulan erkeklerin, kıyafetleri çıkarılmış, elleri havada yerde oturması göze çarpıyor. Sosyal medyada paylaşılan ve bir İsrail askerinin çektiği videonun çekim tarihine ilişkin bilgi edinilemedi.

“ESİRLERİN SERBEST BIRAKILMASI ÖNEMLİ BİR ŞEY DEĞİL”

İsrail’de aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze’deki İsrailli esirlerin serbest bırakılmasının ülkesi için “en önemli şey olmadığını” belirtti. Smotrich, İsrail devlet televizyonu KAN’a yaptığı açıklamada, Gazze’deki İsrailli esirlerle ilgili açıklamada bulundu. “Esirlerin, İsrail’in endişe etmesi gereken en önemli şey olmadığını” kaydeden Smotrich, İsrail için en önemli şeyin “Hamas’ı yok etmek olduğunu” vurguladı. Smotrich, “Neden bunu bir yarışma haline getirelim? Şu an önemli olan nedir? Hamas’ı yok etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Esirlerin serbest bırakılması çabasının önemli olduğunu aktaran Smotrich, “Ancak ‘bedeli ne olursa olsun’ sözünün sorunlu olduğunu anlamanız lazım.” ifadelerine yer verdi.

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz da X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, esirlerin geri dönüşünü “en acil şey” diye niteleyerek, bunun sadece “amaçları olmadığı ve aynı zamanda da ahlaki zorunluluk olduğu” açıklamasında bulundu.

İsrail’de ana muhalefet lideri Yair Lapid de X platformundan yaptığı paylaşımda, “Smotrich’in kaçırılanların ailelerine yönelik saldırısı ahlaki bir rezalet.” diye tepki verdi. Lapid, “Kalpsiz insanlar İsrail devletini uçuruma sürüklemeye devam edemezler.” ifadelerini kullandı.

İSRAİL YARDIMLARI ENGELLİYOR

UNRWA’nın X sosyal medya hesabından İsrail’in abluka altına aldığı Gazze’de yardım faaliyetlerini engellemesine ilişkin paylaşımda bulunuldu. Paylaşımda, bu yılın başından bu yana İsrail’in, UNRWA ve insani yardım ortaklarının Gazze’in kuzeyine yönelik yardım ulaştırma ve değerlendirme yapma çalışmalarının yüzde 51’ini engellediği belirtildi. Ayrıca, Gazze’nin kuzeyinde “gıda güvensizliğinin de son derece kritik bir aşamaya ulaştığı” uyarısı yapıldı.

ÖLÜ SAYISI 30 BİNE YAKLAŞTI

İsrail 7 Ekim 2023’ten beri yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne hava, kara ve denizden saldırılarını sürdürüyor. Saldırılar nedeniyle bugüne kadar çoğu kadın ve çocuk 29 bin 195 Filistinli öldürüldü, 69 bin 170 Filistinli yaralandı.

Hava, kara ve denizden düzenlenen saldırılar nedeniyle Gazze’de 1,9 milyon Filistinli de yerinden oldu. İsrail’in çıkardığı zorluklar nedeniyle bölgeye yeteri kadar yardım da ulaştırılamıyor. Filistinliler bir taraftan İsrail saldırıları diğer taraftan da her gün daha derinleşen açlıkla mücadele ediyor.

BM, İsrail’in yoğun saldırısı altındaki Gazze Şeridi’nde 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmuştu. BM’ye göre, Gazze’de 378 bin kişi Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) ölçeğine göre “felaket” olarak adlandırılan 5. seviye, 939 bin kişi de “acil durum” olarak bilinen 4. seviye açlıkla karşı karşıya bulunuyor.

Özellikle Gazze’nin kuzeyinde yaşayan Filistinlilerin un bulamadıkları için hayvan yemlerini öğüterek tüketmek zorunda kaldığı bildiriliyor.

ATEŞKES İLAN EDİLSE BİLE BİNLERCE KİŞİ ÖLECEK

İngiltere ve ABD üniversitelerinde yapılan araştırmaya göre Gazze’de, ateşkes ilan edilse dahi binlerce kişi salgınlar, hastalıklar ve yaralanmalar gibi nedenlerle ölecek. Londra Üniversitesi, Hijyen ve Tropikal İlaçlar Okuluna bağlı İnsani Krizlerde Sağlık Merkezi ile ABD’nin Johns Hopkins Üniversitesi İnsani Sağlık Merkezi, Gazze’deki durumun 3 farklı senaryoda nasıl değişeceğini ortaya koyan raporunu yayımladı.

Ateşkesin ilan edildiği, mevcut saldırıların aynı şekilde devam ettiği ve saldırıların şiddetinin arttığı senaryolara göre hazırlanan rapor, 7 Şubat-6 Ağustos 2024 tarihlerinde Gazze’deki toplum sağlığının nasıl değişeceğine ilişkin projeksiyonları ortaya koydu.

SALDIRILARIN ŞİDDETİ ARTARSA…

Raporda, Gazze’de ateşkes ilan edildiği bir ortamda savaşın etkileri, bulaşıcı ya da bulaşıcı olmayan hastalıklar ile anne ve yeni doğan sağlığını etkileyen sebepler nedeniyle 6 bin 550 kişinin öleceği tahmini yapılırken, mevcut durumun devam etmesi halinde ölü sayısının 58 bin 260’a, saldırıların şiddetinin artması halinde ise ölenlerin sayısının 74 bin 290’a çıkacağı öngörüldü.

Bu duruma salgın hastalıkların da etkilemesiyle ateşkes ortamında gelecek 6 ayda (Ağustos’a kadar) Gazze’de 11 bin 580 kişinin öleceği belirtilen raporda, mevcut durumun devamı halinde ölü sayısının 66 bin 720’ye, şiddetin artması halinde ise 85 bin 750’ye ulaşacağı tahmin edildi.

Raporda, salgınlarda ise en fazla ölümün kolera, çocuk felci, kızamık ve meningokokal menenjitten kaynaklanacağı öngörüldü.

Ateşkes ortamında Gazzelilerin ölümüne sebep olacak en büyük faktörün bulaşıcı hastalıklar olduğuna vurgu yapılan raporda, mevcut durumda ya da şiddetin arttığı ortamda ise yaralıların bulaşıcı hastalıklara yakalanmasının büyük sayıda ölümlere sebep olabileceği kaydedildi.

En iyi senaryoda su, sağlık, beslenme ve barınma koşullarının iyileşmesinin alacağı zamanın ölümlerin artmasına da sebep olacağı kaydedildi.

Rapora göre gelecek 6 ayda ölenlerin yüzde 34’ünü 0-15 yaş arası çocuklar, yüzde 57’sini ise erkekler oluşturacak. Ayrıca tüm senaryolarda anne, yeni doğan ve ölü doğum sayılarında artış tahmin ediliyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version