Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İHD: Kürt sorunu, toplumsal barışın sağlanmasının önündeki en büyük engel


HABER MERKEZİ – Birçok kentte Barış Nöbeti tutan İHD, “Türkiye ‘öteki’ olarak değerlendirilenlerin kendini güvensiz hissettiği bir ülke konumuna gelmiştir. Ayrımcı politikaların uzun soluklu uygulanmasının nedeni iktidar ve muhalefette aynı ret, inkar, asimilasyon ve tekçiliğe dayalı siyasi aklın varlığıdır” dedi. 

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde “Herkes için barış” şiarıyla başlatılan ve her ayın ilk Cuma günü gerçekleştirilen “Barış Nöbeti” bu ay “Toplumsal barış için şiddete ve ayrımcılığa hayır” talebiyle tutuldu. Birçok kentte yapılan açıklamalarda toplumsal barışın sağlanamamasının önündeki en büyük engelin Kürt sorununun çözümsüzlüğü olduğu belirtildi. 

 

ANKARA 

 

İHD Ankara Şubesi’nin “Barış Nöbeti” öncesi yapılan açıklamaya İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban’ın da katıldı. Açıklamada basın metnini İHD Ankara Şube Eş Başkanı Aslı Saraç okudu. 

 

‘100 YILLIK CUMHURİYET KÜRT MESELESİNE ÇÖZÜM OLAMADI’ 

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin ayrımcılıktan beslendiğini, farklı kimliklerin cumhuriyetin kuruluşundan bu yana dışlandığını kaydeden Saraç, Ermenilerin, Kürtlerin, Rumların, Alevilerin sistematik bir asimilasyonla eritilip yok edilmeye çalışıldığını belirtti. Saraç, “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan gayrimüslim gruplar, cumhuriyetin kurulduğu tarihten bu yana uygulanan ayrımcı politikalar sonucunda göçertilmeye veya kimliklerini gizlemeye zorlanmışlardır. Dil ve kültürel değerlerini her türlü baskıya rağmen koruyan Kürtler ise yüz yıldır hak ve özgürlüklerinin yasal güvence altına alınması için mücadele yürütmektedirler. Kürt meselesi, bu yönüyle yüz yıllık Cumhuriyetin halen çözüm bulamadığı temel sorunlardan birisi olma güncelliğini korumaktadır. İhlaller, ayrımcılık politikasından kaynaklanmaktadır” diye konuştu. 

 

‘AYRIMCILIK TOPLUMSAL BARIŞA ENGEL’ 

 

Saraç, devamla şunları söyledi: “Cumhuriyetin kuruluşundan beri var olan ayrımcı politikalar, Kürt meselesinin demokratik yollarla çözümünün rafa kaldırıldığı 2015 yılından bu yana artarak devam etmiştir. Geride bıraktığımız yaklaşık 10 yıllık süreçte, demokratik siyaset yolları kapatılmış, Kürt dili ve kültürü üzerindeki yasaklama ile baskılar artmış, Türkiye ‘öteki’ olarak değerlendirilen tüm grupların kendini güvensiz hissettiği bir ülke konumuna gelmiştir. Bu ayrımcı politikaların bu denli uzun soluklu uygulanmasının nedenlerinden birisi de iktidar ve muhalefette aynı ret, inkar, asimilasyon ve tekçiliğe dayalı aynı siyasi aklın var olmasıdır. İnsan hakları savunucuları olarak ayrımcılığın insan hakları mücadelesi ve toplumsal barışın sağlanması önündeki en önemli engel olduğunu biliyoruz.”

 

AMED

 

İHD Amed Şubesi, Barış Nöbeti’ni dernek binasında sürdürdü. Nöbete, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz,  DEM Parti Amed Büyükşehir Belediye ve ilçe belediye eşbaşkan adayları, Barış Anneleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve 78’ler Girişimi Derneği üyeleri destek verdi. Nöbette ortak basın metnini İHD Amed Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz okudu. 

 

Ardından konuşan DBP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz, “Kurdistan halkı barış istiyor ve dün itibariyle barışın sesi Kurdistan’da iki koldan yükselerek başladı ve Amara’ya kadar devam edecek” dedi. İmralı kapıları açılmadan özgürlüğün gelmeyeceğinin altını çizen Gürbüz, “Sayın Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanınca halklar özgür olur. İmralı’da başlayan tecrit tüm cezaevlerine ve topluma sirayet etmiş durumda. Biz tecridi kabul etmiyoruz. Sayın Abdullah Öcalan ve kentlerimizi özgürleştireceğiz” ifadelerini kullandı.    

 

Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Serra Bucak ise, yerel seçimler için kent uzlaşısı ve ön seçimlerle adaylar belirlendiğini ifade etti. Yapılan ön seçimlerin Kürt halkının yüzyıllardır verilen demokrasi birikimlerinin sonucu olduğunu belirten Bucak, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecride dikkat çekerek, “Şubat’ta başlayan özgürlük mücadelesini seçimlerle taçlandıracağız” şeklinde konuştu.   

 

MÊRDÎN 

 

İHD Mêrdîn Şubesi, Barış Nöbeti kapsamında derneğin şube binasında açıklama yaptı. Çok sayıda dernek üye ve yöneticisinin katıldığı Barış Nöbeti öncesinde yapılan açıklama metnini Abdulvahap Bakış okudu. 

 

WAN

 

İHD Wan Şubesi’nin dernek binasında gerçekleştirdiği nöbete, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Sinan Çiftyürek ve kentteki, sivil toplum örgütleri katıldı. Nöbet öncesi yapılan açıklamada konuşan, İHD Wan Şube Eşbaşkanı Fırat Durmaz, toplumsal barışın sağlanması için Kürt sorunun demokratik yöntemlerle çözülmemesi gerektiğini belirtti. 

 

Daha sonra konuşan DEM Parti Wan Milletvekili Sinan Çiftyürek, Türkiye’deki en büyük sorununun Kürt sorunu olduğunu söyleyerek, Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmediği, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve zindanlardaki tutsakların özgür olmadığı sürece ülkeye barışın gelmeyeceğinin altını çizdi. 

 

ADANA / MERSİN

 

İHD Adana Şubesi’nin tuttuğu Barış Nöbeti’ne çok sayıda insan hakları savunucusu ve DEM Parti yöneticileri katıldı. Nöbet öncesi yapılan açıklamada basın metnini İHD Adana Şube Başkanı Avukat Yakup Ataş okudu. 

 

İHD Mersin Şubesi’nin Barış Nöbeti’nde basın metni Kürtçe ve Türkçe okundu. Kürtçe metni İHD Mersin Şube yöneticisi Şükran Aktaş, Türkçe metni İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon Üyesi İlhan Kılıç okudu. 

 

HATAY / ANTALYA

 

İHD İskenderun Şubesi, Barış Nöbeti’ni konteynerda tuttu. Açıklamada ortak basın metnini İHD İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk okudu. İHD Antalya Şubesi’nde tutulan nöbette basın metnini İHD MYK üyesi Avukat Mahir Önal okudu. 

 

COLEMÊRG

 

İHD’nin “Barış Nöbeti”ni sürdürdüğü bir başka kent ise Colemêrg oldu. “Abdullah Öcalan’a özgürlük” talebiyle Büyük Özgürlük Yürüyüşü başlatan siyasetçi ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri nöbeti ziyaret etti. 

 

Yürüyüşçülerden DEM Parti Riha Milletvekili Dilan Kunt Ayan, tecride işaret ederek, “Türkiye ve Kurdistan coğrafyasında yaşayan herkesin sorunu tecrittir. Karşımızda cebberut bir sistem anlayışı var. Onların elinde zindanların anahtarı, bizim elimizde ise barışın ve direnişin anahtarı var. Tecrit kırılana ve bu topraklara barış gelene kadar mücadele edeceğiz” dedi. 

 

DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, “Sayın Abdullah Öcalan’a yönelik ve tüm cezaevlerinde uygulanan tecridi kırmak bizim boynumuzun borcudur. Birleşik mücadeleyi büyütmenin zamandır” diye kaydetti. 

 

İHD Colemêrg Şubesi Eşbaşkanı Sibel Çapraz, yaşanan ihlallere değindi. Çapraz, “Ayrımcı politikalar, Kürt meselesinin demokratik yollarla çözümünün rafa kaldırıldığı 2015 yılından bu yana artarak devam etmiştir. Geride bıraktığımız yaklaşık 10 yıllık süreçte, demokratik siyaset yolları kapatılmış, Kürt dili ve kültürü üzerindeki yasaklama ile baskılar artmıştır” diye konuştu.

RIHA

İHD Riha Şubesi de, “Barış Nöbeti”ni şube binasında gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla tuttu. Bu ay tutulan nöbet, “Toplumsal barış için şiddete ve ayrımcılığa hayır” talebiyle gerçekleştirilirken, nöbete İHD Riha Şubesi yönetiminin yanı sıra Riha Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de katıldı.

Toplantıda açıklama metninin Kürtçesini şube yöneticilerinden Mustafa Vefa okudu. İnsan hakları savunucuları olarak mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Vefa, “İnsan hakları savunucuları olarak ayrımcılığın insan hakları mücadelesi ve toplumsal barışın sağlanması önündeki en önemli engel olduğunu biliyoruz. Bu nedenle de ayrımcılığa karşı, ırkçı milliyetçiliğe karşı, kadına yönelik şiddete, LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemine karşı mücadele etmeye devam edeceğimizi belirterek ayrımcılığın TCK’nın 122. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. Maddesi ile yasaklandığını bir kez daha herkese hatırlatmak isteriz” diye konuştu.

Katılımcılar, açıklama ardından oturma eylemi ile barış nöbetini sürdürdü. 

İSTANBUL

İHD İstanbul Şubesi’nin 17’ncisini gerçekleştirdiği Barış Nöbeti’nde  bu ay “ayrımcılık” başlığı tartışıldı. Eyleminin yapıldığı salona “İnsan hakları, ifade özgürlüğü, demokrasi, barış hemen şimdi” pankartı asıldı.

Nöbette eyleminde konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, ayrımcılığın Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş kodlarında bulunduğunu vurgulayarak, ”Cumhuriyet daha kurulurken tekçi bir yapıyla oluşturulmuş durumda. Makbul bir ırk, din, cinsiyet belirlendi ve bunun dışında kalanlar ötekileştirildi, yok sayıldı. Ve de zaman zaman imha ve inkar siyaseti şeklinde tarif ettiğimiz şekilde bir şekilde ortadan kaldırılma, sindirilme gibi bir politikanın mağduru durumuna getirildiler” dedi.

‘HERKESİN KENDİ DİLİ VE KİMLİĞİYLE YAŞAMASINI İSTİYORUZ’

Ardından söz alan Cumartesi Anneleri’nden Hanım Tosun ise, Türkiye’de ihtiyaç duyulan temel şeyin eşitlik ve barış olduğunu belirterek, “Biz, hangi halktan olursa olsun herkesin ama herkesin kendi ana diliyle, kimliğiyle ve kültürü de kendisini ifade edebilmesi ve yaşamasını istiyoruz” dedi. Tosun, Türkiye ve Kurdistan’da cezaevindeki siyasi tutsakların başlattığı açlık grevi ve tutsak yakınlarının devam ettirdiği Adalet Nöbeti eylemlerine işaret ederek, başlatılan eylemlerin temel talebinin barış ve adalet olduğunu ve bu nedenle tüm herkes tarafından sahiplenmesi gerektiğini vurguladı.

Nöbet eylemi, katılımcıların gündelik yaşamda karşı karşıya kaldıkları ayrımcılıklar ve buna karşı neler yapılabileceği şeklinde yürütülen fikir alışverişleriyle devam etti. 

İZMİR

İHD İzmir Şubesi’nin bu ayki Barış Nöbeti “6 Şubat’ta gerçekleşen deprem ve ayrımcılık” başlığı ile gerçekleştirildi. İHD İzmir Şube binasında yapılan nöbeti çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti üyesi ziyaret etti. Nöbete, gerçekleşen depremde yaşamını yitirenler ve oluşan tahribat ve toplumda gelişen ayrımcılık politikaları tartışıldı.

Nöbetin ardından dernek üyeleri ve ziyarete gelen kurum temsilcileri, Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın toplantısında söz alan İHD İzmir Şube Yöneticisi Gülay Gün Bilici, Cumhuriyetin kuruluşu ile ülkenin çoğulcu toplum yapısının yok sayıldığını belirterek, tek ulus, tek devlet, tek din ve tek dil anlayışına dayalı, ayrımcılıkta beslenen resmî ideoloji temelinde bir devletin inşa edildiğini söyleyerek, ayrımcılık politikalarına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

ŞIRNEX

İHD Şirnex Şubesi, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın  özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü için tutsak yakınları ve sivil toplum örgütlerinin öncülük ettiği Adalet Nöbeti’ne destek olmak amacıyla binalarında oturma eylemi gerçekleştirdi. Eyleme DEM Parti Cizîr ilçe yönetimi ve MEBYA-DER yöneticileri ve DEM Parti Cizîr belediyesi Eşbaşkan adayları Güler Tunç Yerbasan, Abdurrahim Durmuş katıldı. 

İHD Şube binasında yapılan oturma eyleminde “Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir barış’tır, Barış için nöbetteyiz” pankartı açıldı. 

Basın açıklamasını okuyan İHD Şirnex yönetim kurulu üyesi Devran Kara, ayrımcılığın her türlüsüne karşı mücadeleyi büyütme vurgusu yaparak, “İnsan hakları savunucuları olarak ayrımcılığın insan hakları mücadelesi ve toplumsal barışın sağlanması önündeki en önemli engel olduğunu biliyoruz.  Bu nedenle de ayrımcılığa karşı, ırkçı milliyetçiliğe karşı, kadına yönelik şiddete, LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemine karşı mücadele etmeye devam edeceğimizi belirterek ayrımcılığın TCK’nın 122. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. Maddesi ile yasaklandığını bir kez daha herkese hatırlatmak isteriz” dedi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version