Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HOLLANDA | Eski Başbakan Dries van Agt ve eşi el ele vefat etti

HOLLANDA | Eski Başbakan Dries van Agt ve eşi el ele vefat etti


BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM

Hollanda Eski Başbakan’ı Dries van Agt (93) ve eşi Eugenie van Agt (93), Nijmegen’deki evlerinde aynı anda hayatını kaybetti. Filistin’e destek açıklamalarıyla tanınan van Agt 1977’den 1982’ye kadar başbakanlık yapmıştı. Daha önce de üç farklı kabinede adalet bakanı olarak görev aldı. Pazartesi günü hayatlarını kaybeden eski başbakan ve eşi, küçük bir insan topluluğunun katılımı ile defnedildi.

İnsan hakları örgütü The Rights Forum’un Direktörü Gerard Jonkman, van Agt ve eşinin “el ele” vefat ettiğini açıkladı. Çiftin her ikisinin de sağlık durumunun kötü olduğu açıklanmıştı. Van Agt, 2016’da 101 yaşında hayatını kaybeden Piet de Jong’dan bu yana Hollanda’nın en yaşlı eski başbakanıydı.

Van Agt, 1931’de doğdu ve 1960’ların sonlarında siyasete atıldı. Hukukçu, KVP’nin (Katolik Halk Partisi) senatörü Piet Steenkamp tarafından parti için yeni seçim programına yazmasını istedi. Van Agt daha sonra 1971’den 1977’ye kadar iki Biesheuvel kabinesi ve Den Uyl kabinesinde Adalet Bakanı olarak görev yaptı.

1977’deki genel seçimlerde Van Agt, KVP, CHU ve ARP’nin birleşik listesini yönetti. Bu üç parti, 1980’de Hıristiyan Demokratlar CDA olarak birleşti. Joop den Uyl’un PvdA’sı bu seçimlerde en büyük parti oldu. Ancak sonunda Van Agt, Hans Wiegel’in VVD’siyle bir koalisyon kurdu ve başbakan oldu.

Farklı kabine sürelerinin ardından Van Agt, 1982’de federal siyasetten ayrıldı. Bir süre Brabant Valisi olarak görev yaptı ve daha sonra yurtdışına gitti. 2000’lerin başından beri, Van Agt, Filistin meselesi için çalıştı. 2021’de, Filistin meselesi konusundaki parti tutumundan memnun olmadığı için Hıristiyan Demokratlar CDA üyeliğini iptal etti. Partisi ile ilişiğini kesmişti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version