Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazze’de insanlık dramı: Ölü sayısı 30 bine, yaralı sayısı 70 bine ulaştı

Gazze’de insanlık dramı: Ölü sayısı 30 bine, yaralı sayısı 70 bine ulaştı


İsrail’in Ekim ayından beri saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de yaşanan insanlık dramı devam ediyor. Gıda, su ve ilaç krizinin yaşandığı bölgede İsrail’in öldürdüğü kişi sayısı 30 bine, yaralıların sayısı da 70 bine yaklaştı. 100 bine yakın kişinin büyük bölümünü kadın ve çocuklar oluşturuyor. 13 BM kuruluşu ve beş uluslararası yardım grubunun direktörü, ortak bir ateşkes çağrısı yayınladı. G20 dışişleri bakanları toplantısında da Gazze’deki savaş görüşüldü.

Gazze merkezli Sağlık Bakanlığı, İsrail’in kente yönelik saldırılarında son 24 saatte aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 97 kişinin öldüğünü 130 kişinin de yaralandığını bildirdi. Açıklamada, kurbanların birçoğunun hala enkaz altında ya da kurtarma ekiplerinin ulaşamadığı bölgelerde olması sebebiyle bu rakamın daha yüksek olabileceği belirtildi. Böylece Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısı 29 bin 410’a, yaralıların sayısı da 69 bin 465’e yükseldi.

İsrail, dün de Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta yer alan bir cami ve çevresindeki konutları vurdu. İsrail, 7 Ekim’in hemen akabinde Gazze sakinlerini, ‘güvenli bölge’ diye Gazze’nin Mısır sınırına yakın Refah semtine yönlendirmişti.

Gazze’deki yetkililer bu saldırılarda iki binanın bombalandığını ve en az 30 kişinin yaşamını yitirdiğini aktardı. Gazze sağlık otoritelerine göre, İsrail’in askeri operasyonunun başlangıcından bu yana Gazze’de yaklaşık 30 bin kişinin öldüğü teyit edildi. Öte yandan yıkıntılar altında kurtarılamayan binlerce kişinin daha bulunduğu öngörülüyor. İsrail saldırılarında 70 bine yakın kişi de yaralandı.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah mülteci kampında gece boyunca süren İsrail hava saldırılarının ardından Filistinli erkekler bir binadaki enkazı kontrol ediyor.

ULUSLARARASI KURUMLAR ÇAĞRI YAPIYOR, İSRAİL DİNLEMİYOR

Aralarında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), BM Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) de bulunduğu 13 BM kuruluşu ve beş uluslararası yardım grubunun direktörü, ortak bir ateşkes çağrısı yayınladı.

Refah’a yapılacak olası bir İsrail saldırısının “kitlesel ölümlere” yol açacağı ve Filistinlilere yardım götüren insani yardım operasyonuna “ölümcül bir darbe indirebileceği” uyarısında bulunan BM yetkilileri, çağrıda, “Hastalıklar yaygınlaşıyor. Kıtlık kapıda. Su yok denecek kadar az. Temel altyapı yok edildi. Gıda üretimi durma noktasına geldi. Hastaneler savaş alanına döndü.” ifadelerine yer verdi. Ortak çağrıda ayrıca Gazze’ye yardım için kentin kuzeyi daha fazla giriş noktası açılması, dağıtım için güvenli geçiş güvencesi verilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması talep edildi.

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 dışişleri bakanları toplantısında Gazze ve Ukrayna savaşları el alındı.

G20 TOPLANTISINDA DA GÜNDEM GAZZE

Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin dışişleri bakanları Brezilya’nın ev sahipliğinde toplandı. Toplantıya katılan bütün taraflar İsrail-Filistin ihtilafında barışa giden çek yolun iki devletli çözüm olduğu üzerinde görüş bildirdi. Ev sahibi Brezilya’nın Dışişleri Bakanı Mauro Vieira, iki gün süren toplantının kapanışında yaptığı açıklamada, “Çatışmanın tek çözümü olarak iki devletli çözüm konusunda sanal bir oybirliği vardı” dedi.

Ateşkes ve insani yardım için Gazze’ye erişim çağrıları yapılırken, “birçok” ülkenin İsrail’in Refah’taki askeri saldırısını eleştirdiğini belirten Vieira, G20’nin tüm üyelerinin Gazze’deki savaş ve çatışmanın Orta Doğu’ya yayılma riskine ilişkin endişelerini dile getirdiklerini de sözlerine ekledi.

Avrupa Birliği’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de toplantıda iki devletli bir çözümün gerekliliği konusunda görüş birliği olduğunu ve bu görüşün çatışmaya değinen her konuşmacı tarafından desteklendiğini belirtti. Borrell gazetecilere yaptığı açıklamada “Buradaki herkes, buna karşı olan kimseyi duymadım. İki devletli bir çözüm için güçlü bir temenni vardı. Aramızda bir fikir birliği var.” diye konuştu. “Filistinliler kendi devletlerini kurmak için net bir siyasi perspektife sahip olmadıkça barış olmayacak… İsrail için sürdürülebilir bir güvenlik olmayacak.” diyen Borrell, Filistin’in çözümün bir parçası olması gerektiğini yeniden vurguladı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version