Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Finlandiya sandığa gitti, yeni cumhurbaşkanı İsveç kökenli

Finlandiya sandığa gitti, yeni cumhurbaşkanı İsveç kökenli


ABDULLAH BİLAL DALKILIÇ | HELSİNKİ

Finlandiya’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ikinci turda oyların yüzde 51,7’sini alan NATO destekçisi Alexander Stubb kazandı. İsveç kökenli olan Stubb ülkenin eski başbakanlarından biriydi. Yarışta kendisine rakip olan Yeşiller Partisi’nden eski dışişleri bakanı Pekka Haavisto yüzde 48,4 oy aldı.

Seçimler, Finlandiya’nın NATO ittifakına katılması sonrası ilk olması nedeniyle yakından izleniyordu. 55 yaşındaki siyasetçi, ülkesinin uzun bir kara sınırına sahip olduğu Rusya’ya karşı sert mesajlarıyla dikkat çekmişti. Stubb, Sauli Niinisto’ndan boşalacak koltuğa 1 Mart’ta resmen oturacak.

Aleksandır Stubb daha önce Dışişleri Bakanı ve Başbakan olarak hükümette görev almış tecrübeli bir politikacı. Finlandiya, tarihi boyunca İsveççe konuşan yani İsveç kökenli iki kişiyi cumhurbaşkanı olarak seçti. Birincisi Mareşal Carl Gustaf Emil Mannerheim diğeri ise bu gece seçimleri kazanan Aleksandır Stubb oldu.

Bir taraftan ekonomik problemler diğer taraftan da Rusya’nın Finlandiya sınırı, Finlandiya körfezi, Baltık Denizi ve Kuzey Kutup bölgelerindeki hareketliliği Stubb’u zorlayacak konuların başında geliyor.

Finlandiya Cumhurbaşkanı, ülkenin dış politika ve güvenlik politikasından doğrudan sorumlu. Ülkenin silahlı kuvvetlerinin de başkomutanı konumunda bulunuyor. ​Finlandiya geçtiğimiz Nisan ayında resmen ittifakın 31’inci üyesi olmuştu.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version