Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Federe Kurdistan Bölgesi’nde gazetecilik: Kaçırılma, gözaltı, tutuklama


HABER MERKEZİ – Federe Kurdistan Bölgesi’nde hükümetin gazetecilere dönük tutumunu “düşmanca” olarak nitelendiren Metro Center yönetisicisi Diyarî Ahmed, gazeteci Süleyman Ahmet’ten 111 gündür haber alınamamasının “kabul edilemez” olduğunu vurguladı.  

 

Federe Kurdistan Bölgesi’nde gazeteciler tehdit altında. Metro Center Gazeteci Haklarını Koruma Merkezi (MCJR) verilerine göre, Federe Kürdistan Bölgesi’nde 2023 yılında gazetecilere yönelik 249 ihlal gerçekleşti. Sadece 2023 yılında 37 gazeteci gözaltına alındı. Bu ihlallerin en çarpıcı örneği, Rojnews Arapça editörü Süleyman Ahmet’in akıbetine dair belirsizlik.

 

Ahmet, Kuzey ve Doğu Suriye’den Federe Kurdistan Bölgesinde dönerken, 25 Ekim’de Peş Xabûr (Sêmalka) Sınır Kapısı’nda KDP’ye bağlı güçler tarafından alıkonuldu. Ahmet’in gözaltına alındığı ve tutuklandığı belirtiliyor. Ancak aile ve avukatların tüm görüşme başvuruları bugüne kadar reddedildi. 111 gün geçmesine rağmen Ahmet’in akıbetine dair herhangi bir açıklama da yapılmıyor. 

 

Metro Center Gazeteci Haklarını Koruma Merkezi (MCJR) yöneticilerinden Diyarî Ahmed, bölgedeki durumun gazeteciler için tehlikeli bir hal aldığına işaret etti. 

 

‘KENDİ KONTROLÜNE ALMAK İSTİYOR’

 

KDP baskılarının birçok gazetecinin mesleği bırakmasına neden olduğunu söyleyen Ahmed, “Kürdistan Bölgesi hükümetinin zihniyeti tehlikeli bir zihniyettir. Bu zihniyet medya açısından tehlikelidir. Bölgede bulunan bütün gazetecilerin ve medya kuruluşlarını kendi kontrolüne alarak, kendi istekleri doğrultusunda haber hazırlayıp dağıtmalarını istiyor. KDP bunu çok rahat yapıyor. Özellikle bölgede özgür basın çalışanlarına dönük düşmanca bir yaklaşımı var. İktidar, özgür basın emekçilerini tehdit olarak görüyor ve bu nedenle saldırılarını olabildiğince artırıyor. Bu saldırılar, baskılar, tutuklamalar ve gözaltılar gerçek gazeteciliği azaltıyor” diye kaydetti. 

 

‘36 GAZETECİ MAHKEME KARARI OLMADAN TUTUKLANDI’ 

 

Gazeteciler hakkında keyfi davaların açıldığına dikkati çeken Ahmed, “Kurdistan Bölgesi’nin ayrı bir bölge olduğu söyleniyor. Yasaları olduğunu ve bu yasaların gazetecilerin özgürlüğünü koruduğunu söylüyorlar. Ama ne yazık ki öyle değil. CPJ’in 2022 raporuna baktığımızda şu ana kadar dünyada 4’ü Irak’ta olmak üzere 293 gazetecinin tutuklandığını göreceğiz. Kürdistan Bölgesi de tutuklu gazeteciler listesine dahil edildi. Böyle bir şey ilk kez yaşanıyor. Burada gazetecilerin büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar bir çok gazetecinin cezaları onaylandı ve birçoğunun davaları halen mahkemede. Sadece bu yıl 36’dan fazla gazeteci mahkeme kararı olmaksızın tutuklandı” diye konuştu. 

 

‘AHMED’TEN HABER ALINAMIYOR’ 

 

Adil yargılamaların yapılmadığını ifade eden Ahmed, “Bu da bize iktidarın bilincinin doğru bir bilinç olmadığını, rasyonel davranamadığını gösteriyor. Baskı ve saldırılarla mantığa aykırı hareket ediyorlar. Gazeteci Süleyman Ahmed hakkında adil bir yargılama süreci yapılmadı. Süleyman Ahmed’in tutuklanması ve ondan haber alamama durumu bunu doğruluyor. Ahmed 3 ayı aşkın süredir cezaevinde ve avukatlarıyla görüşmesine izin verilmiyor. Bir gazetecinin bu şekilde izole edilmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı. 

 

Ahmed, Federe Kurdistan Bölgesi’nde insan hakları ilkelerinin uygulanmadığına işaret ederek, “Bu sadece Metro Center’ın, Gazeteciler Sendikası’nın ve bazı yabancı kuruluşların sorunu değil, insan haklarına ve özgürlüklere inanan herkesin sorunu. Gerçeklerden haberdar olabilmek için hayatın her alanında gazetecilerin özgürlüğünü talep etmeliyiz.”

 

MA / Zeynep Durgut

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version