Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erzincan’daki altın madeninde toprak kayması: 9 işçinin toprak altında kaldığı değerlendiriliyor

Erzincan’daki altın madeninde toprak kayması: 9 işçinin toprak altında kaldığı değerlendiriliyor


Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, toprak altında 9 işçinin kaldığı ihbarı üzerine 400 kişi ile bölgede arama-kurtarma çalışması yürütüldüğünü bildirdi.

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı Aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni’nde bugün saat TSİ. 14.28 sıralarında Eski Değirmen mevkisinde toprak kayması meydana geldi.

Bunun üzerine bölgeye jandarma, AFAD, UMKE ve sağlık ekipleri yönlendirildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Habertürk’e yaptığı açıklamada, madenden çıkarılan toprakların istiflendiği büyük alanda toprak kaymasının gerçekleştiğini söyledi ve şöyle devam etti:

“Demek ki ağırlığı taşıyamaması ve kayması sebebiyle maalesef dokuz çalışanımızdan haber alınamıyor. Bu çalışanlarımızın toprak altında kaldığı değerlendiriliyor.”

Bakan Yerlikaya, şu anda 400 kişi ile arama-kurtarma çalışmalarının yürütüldüğünü, gerekli makine ve ekipmanların bölgeye yönlendirildiğini, gece için aydınlatma tedbirlerinin de alındığını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 ambulans ve 2 UMKE ekibinin bölgede olduğunu duyurdu.

‘Videoya göre ya madenin projesinde ya da uygulanmasında hata var’

BBC Türkçe’ye konuşan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, “İlk bilgilere göre toprak ne yazık ki ocağın içine doğru kayıyor. Kaybolan kişilerin toprak altında kaldığını düşünüyoruz. Dokuz kişinin kaybolduğu söyleniyor ama biz artmasından korkuyoruz” dedi.

Yüksel, bölgeden paylaşılan videoya bakıldığında ya madenin projesinde ya da uygulanmasında bir hata olduğunu, bunun basit bir doğa olayıyla açıklanamayacağını söyledi:

“Bilim ve teknik yapılması gerekenleri çözmüştür ama bunun kâr hırsıyla uygulanmaması kabul edilemez.

“İnsan hayatına rağmen bir ekonomik faaliyet yapılmaz.”

Kayan yığının içinde siyanür olduğunu aktaran Yüksel, bunun çevreye bir risk oluşturduğunu, bu riskin boyutlarını anlamak için çalışma yapılması gerektiğini aktardı ve “Umarım oradaki santrale veya havzaya gitmez” dedi.

Çöpler Madeni’nin bulunduğu bölgenin yıllar içerisindeki değişimi

Anagold Çöpler Altın Madeni’nden yapılan açıklamada, “yığın liç alanında” meydana gelen toprak kaymasından sonra bölgedeki çalışanlarla “ivedilikle” iletişime geçildiği, acil durum planının devreye sokulduğu ve kamu kurumlarına bilgi verildiği belirtildi.

Şirket, gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili bilgilendireceğini kaydetti.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu da son gelişmeleri olay yerinde takip ediyor.

Vali Aydoğdu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın uçakla Mısır’dan Türkiye’ye doğru hareket ettiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcıları Deniz Yavuzyılmaz, Gamze Taşcıer ve milletvekilleri Mustafa Sarıgül, Müzeyyen Şevkin ve Parti Meclisi üyesi Baran Bozoğlu’dan oluşan heyetin bölgeye hareket ettiğini söyledi.

Olay yerine giden CHP Erzincan Milletvekili Sarıgül, “Bu madenle ilgili defalarca uyarılarımız oldu” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturmanın başlatıldığını ve dört Cumhuriyet Savcısının görevlendirildiğini duyurdu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kazayı araştırmak için bölgeye üç başmüfettiş ve bir müfettiş gönderdiklerini açıkladı.

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel de bölgeye bir heyet göndereceklerini, bulgularını kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version