Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ermenistan, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne resmen katıldı

Ermenistan, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne resmen katıldı


Rusya’nın tehditlerine rağmen Ermenistan, bugün resmen Uluslararası Ceza Mahkemesi üyesi oldu. Ülkenin uluslararası hukuki konulardaki yetkilisi Yeghishe Kirakosyan AFP’ye yaptığı açıklamada, “UCM Roma Statüsü Ermenistan için 1 Şubat’ta resmen yürürlüğe girdi” dedi.

UCM, geçen yıl mart ayında Vladimir Putin hakkında Ukrayna’daki savaş ve çocukların yasadışı yollarla Rusya’ya sınır dışı edilmesi iddiaları nedeniyle tutuklama kararı vermişti. Ermenistan, resmen UCM’ye katılması sebebiyle artık ülke topraklarına ayak bastığı takdirde Putin’i tutuklamakla yükümlü hale geldi.

Rusya, Ermenistan’ın Karabağ’da yaşananlardan sonra almış olduğu kararı eleştirmiş, “dostane olmayan bir adım”, “yanlış bir karar” olarak nitelemişti. Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen ise Ermenistan’ın Ekim ayında UCM tüzüğünü onaylaması memnuniyetle karşılamış ve Putin’e atıfta bulunarak “Kremlin’deki otokrat için dünya küçülüyor” demişti.

Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) üyesi olan ve topraklarında Rusya askeri üssü bulunan Ermenistan’da yetkililer, UCM’ye üye olma kararının Rusya’ya karşı alınmadığını, Azerbaycan’ı daha çok ilgilendirdiğini ve Ermenistan topraklarında işlenen savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçları önlemek için gerekli olduğunu belirtmişlerdi.

Ermeni basınında Kasım ayında Ermenistan’ın Rusya’yı, UCM’nin Vladimir Putin hakkındaki tutuklama emriyle ilgili kuralları ülkede bypass etmesine olanak tanıyacak ikili bir anlaşma imzalamaya davet ettiği haberi yer almıştı. Söz konusu teklifin onay sürecinden aylar önce yapıldığı bildirildi.

Ermenistan, Roma Statüsünü ilk olarak 1999 yılında imzalamış ancak ancak ülkenin anayasası ile çeliştiği gerekçesiyle onaylamamıştı. Anayasa Mahkemesi geçen yıl Mart ayında yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın 2015 yılında yeni bir anayasa kabul etmesinin ardından bu engellerin ortadan kalktığını söylemişti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version