Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DİSK 17. Olağan Genel Kurulu: Emeğin yüzyılı için örgütleneceğiz


İSTANBUL– DİSK’in 17. Olağan Genel Kurulu’nun ilk gününde sermaye sistemine karşı emeğin örgütlenmesi ve ortak mücadele vurgusu yapıldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) 17. Olağan Genel Kurulu, İstanbul Pendik’te bulunan Green Park Otel’de gerçekleştirildi. Kongreye Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, Filistin İşçi Sendikası’ndan Shaher Saed, DİSK üyesi işçiler ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Kongrenin gerçekleştirileceği salona alkışlarla giren delegeler, “Gün gelecek devran dönecek AKP işçiye hesap verecek”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “Dünya yerinden oynar işçiler birlik olsa”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Direne direne kazanacağız” ve “İnadına sendika inadına DİSK” sloganları atıldı.

Üç gün sürecek olan kongrenin ilk gününde DİSK yönetim kurulu alkışlarla karşılandı. Kongre DİSK’in tarihinin anlatıldığı sinevizyon gösterimiyle başladı.

EMEĞİN YÜZYILI İÇİN MÜCADELE

Filistin’de yaşanan katliamları lanetleyerek konuşmasına başlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Filistin halkıyla işçi sınıfı ile dayanışmamızı gösteriyoruz” dedi. Çerkezoğlu son olarak, “Önümüzdeki mücadele döneminde yeni bir yol, krizlerin karşısında ilerici bir yol bulmak zorundayız. Kutuplaştırıcı algıları parçalamak zorundayız. Emeğin örgütlenmesini, emeğin siyasetini ve mücadelesini egemen kılmalıyız. Emeğin siyaseti mücadelesi hayatın ta kendisidir. Bizler işçi sınıfı olarak ülkenin kaderini belirleyecek bir özne olduğumuzu asla unutmayacağız. Emeğin yüzyılı gibi bir hedefimiz varsa bunun için emeği örgütleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘ADALETLİ VERGİ SİSTEMİNİ İNŞA ETMELİYİZ’

Çerkezoğlu’nun ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel söz aldı. Özel, “Sendika adını taşıyan, kağıt üzerinde gerekli şartları sağlayarak, üyelerinin menfaatini korumak yerine siyasi iktidarı meşrulaştırmak adına çaba sarf edenler ya da sadece ücret sendikacılığına indirgenmiş tutumlar bir yana DİSK bütün zorluklara karşı, her türlü baskı ve dayatmaya karşı mücadele ediyor” dedi. TÜİK için “Tayyip’i üzmeyen istatistik kurumu” ifadelerini kullanan Özel, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu sene için fitreyi 70 TL’den 130 TL’ye çıkardığını ifade ederek enflasyon oranına dikkat çekti. Enflasyona göre zam yapılsa bile bunun yoksullukla mücadele değil emeğin sömürüsü yöntemi olduğunu ifade eden Özel, “Yoksullukla mücadelenin temel yolu adaletli bir vergi sistemi inşa etmektir. Bugün servet vergisi alınmamaktadır. Serveti vergilendirmek yerine zengin fakir ayırt etmeyen dolaylı vergi alınmaktadır. Türkiye’de 100 liranın 68 lirası dolaylı vergiyle toplanmaktadır” diye konuştu.

SERMAYEYE KARŞI ORTAK MÜCADELE

Öğle arasından sonra ilk konuşan Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan da, 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program’dan bahsederek, “Bunlar işçi sınıfına, emekçi halkımıza karşı planlı, programlı saldırı yasalarıdır. Bu programlar daha fazla kâr, daha fazla sömürü, daha fazla kan demektir, daha fazla iş cinayeti demektir. Çocuk işçi demektir. Çocuk işçi ölümü demektir. MESEM ve ÇEDES projelerinin yaygınlaşması demektir. Sendikasızlaştırma, güvencesizleştirme demektir. Gelirde adaletsizlik, vergide adaletsizlik demektir. Kadın cinayeti, çocuk istismarı demektir” diye konuştu.

TİSK, TÜSİAD, MÜSİAD ve yerli yabancı tekellerin bu programın arkasında olduğunu söyleyen Aslan,  her türden sermaye örgütlerine ve partilerine karşı birlikte mücadele edeceklerini vurguladı.

FİLİSTİN- İSRAİL SAVAŞI

Son olarak söz alan Filistin İşçi Sendikası’ndan Shaher Saed ise İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılara işaret ederek,  “73 seneden beri İsrail Amerika ile beraber Filistin’e saldırıyor. İşgalci biz değiliz işgalci onlardır. Birleşmiş Milletler’in Filistin için belki de bugüne kadar vermiş olduğu 2 bin karar var ama bunların hiçbiri uygulanmıyor. Filistin’de 1 milyonun üzerinde işçi vardı ancak işsizlik oranı çok yükseldi. Yarım milyon işsiz var artık. Bu savaştan önce Filistinliler İsrail’e gidip çalışıyorlardı. İsrail’de çalışan 200 bin işçi vardı. Onlar artık çalışamıyor. Bu işçilerin çalışamadığından toplam kaybı 1,5 milyar doların üzerindedir” şeklinde konuştu.

Kurul, yarın da devam edecek.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version