Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çiftçiler Paris’i abluka altına almaya hazırlanıyor; AB ve Fransa çözüm arıyor

Çiftçiler Paris’i abluka altına almaya hazırlanıyor; AB ve Fransa çözüm arıyor


ENSAR NUR | TR724 HABER

Avrupa’da çiftçilerin başlattığı protestolar devam ediyor. Fransa’da yolları kapatan ve Paris’i abluka altına almaya çalışan çiftçiler, dün akşam açıklamalarda bulunan Başbakan Gabriel Attal’ın vaatlerine ikna olmadı. Macron, yarın Brüksel’e gidecek.

Fransızlar başta olmak üzere Avrupalı çiftçiler, haklarını savunmak için yollara düştü. Avrupa genelinde traktörleriyle otoyollara çıkan çiftçiler hükümetlerin ve Avrupa Birliği’nin kendilerini dinlemesini istiyor.

Fransa’da üreticiler ülke genelinde yolları bloke etti, Paris’i abluka altına almak için şehre giden 8 anayolu tıkadı. Çiftçilerin öfkesi siyasette büyük endişe uyandırırken, üreticiler gerçek çözümler talep ediyor.

Ürün kalitesini artırmak ve iklim değişikliğine etkisini azaltmak için Avrupa Birliği ve Avrupa devletleri tarıma normlar empoze ediyor. Halihazırda yükselen fiyatlarla boğuşan çiftçiler, gelen düzenlemeler ve yasaklamalar ile birlikte daha da zor durumda kalmıştı.

Üreticiler için bardağı taşıran damla ise, kendilerine empoze edilen normlara uymayan ürünlerin AB dışından ithal edilmesi oldu. Özellikle savaşın başlamasından sonra Ukrayna ürünleri Avrupa pazarına girdi, Avrupalı çiftçilerin rekabet etme şansı azaldı.

Ukrayna ürünlerinden ilk olarak etkilenen Doğu Avrupalı çiftçilerin isyanı Almanya’da yankı bulmuştu. Aradan çok zaman geçmeden Fransa ve Belçika gibi Avrupa ülkelerindeki çiftçiler de sendikalar aracılığıyla seslerini duyurmak için yollara döküldü.

Protestoların büyümesinin ardından siyaset seferber oldu. Gabriel Attal Ulusal Meclis’te sorunun çözümüne yönelik bir konuşma yaptı. Çiftçileri anladıklarını ifade eden Attal, Fransa’yı bürokratik olmaktan çıkarmak gerektiğine dikkat çekti ve bu konuda yeni düzenlemelerin kapıda olduğunu söyledi. Ancak Attal’ın açıklamaları çiftçileri ikna etmeye yetmedi.

Öte yandan, Avrupa Birliği’nin ortak tarım politikasında olası değişiklikleri konuşmak için Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yarın Brüksel’e gidecek. Komisyon Başkanı Von der Leyen ile soruna çözümler arayacak.

Görüşme öncesinde Avrupa Komisyonu, Fransa genelinde harekete geçen çiftçilerin taleplerine yanıt olarak bir dizi tedbir önerdi. Bunlar arasında, çiftçilerin toprağın iyileşmesini sağlamak için arazilerinin bir kısmını nadasa bırakmamalarına olanak tanıyan istisnanın sürdürülmesi yer alıyor.

Komisyon ayrıca Avrupa Birliği dışından yapılan ithalatlar için de belli şartlar altında gümrük vergilerinin artırılabileceğini ifade etti. Ancak çiftçiler somut adımlar istiyor.

Avrupa Parlamentosu seçimleri için kritik bir doneme girilirken, çiftçi protestolarının kampanyalar üzerinde önemli bir etkisi olması bekleniyor.

Gösterilerin, çevre reformlarının yavaşlaması ve Brüksel’in Güney Amerika ile serbest ticaret anlaşması (Mercosur) görüşmelerini zora sokması beklenen etkiler arasında.

Özellikle aşırı sağın seçimlerde yüksek puan kazanıp, AB karşıtı vekillerin AP’de çoğunluğu elde etmesi korkusu tedirginlik oluştururken, bu partiler çiftçilerin şikayetlerini kullanarak daha fazla destek toplamaya çalışıyor. Merkez partiler bu konuda duruşlarını revize ederek aşırı sağın krizden istifadesinin önüne geçmeye çalışabilir.

Çiftçi eylemlerinin devamı bu hafta hem AB’den hem de hükümetlerden gelecek açıklamalara bağlı olacak. Avrupalı çiftçiler kararlı olduklarını ve somut çözümler duyana kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade ediyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version