Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Anadil Günü’nde Kürtçe konuşan vekilin mikrofonu kapatıldı

Anadil Günü’nde Kürtçe konuşan vekilin mikrofonu kapatıldı


ANKARA–  Dünya Anadil Günü’nde Meclis Genel Kurulu’nda Kürtçe konuşan DEM Parti’li Beritan Güneş’in mikrofonu 2 kez kapatıldı, Meclis Başkanı Celal Adan “tek dil” vurgusu yaptı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merdîn Milletvekili Beritan Güneş Altın, 21 Şubat Dünya Anadili Günü kapsamında Meclis Genel Kurulu’nda söz aldı. Konuşmalarına Kürtçe başlayan Güneş’in mikrofonu iki defa kapatıldı. Güneş’in mikrofonunu kapatan MHP vekili Meclis Başkanı Celal Adan, kapatma gerekçesini ise “Anayasa’mızın 3’üncü maddesine göre “Türk Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir” diyerek belirtti.

‘İKİYÜZLÜ POLİTİKA’ TEPKİSİ

Kürtçe konuştuğu için mikrofonu iki defa üst üste kapatılan Güneş, engellemeye tepki göstererek, “Siz Dünya Anadil Günü’nün kutlanmasını propaganda olarak mı sayıyorsunuz? O zaman, gidin, AK Partili belediye başkan adaylarınıza söyleyin; Mardin’de, Diyarbakır’da, Urfa’da gelip Kürtçe propaganda yapmasınlar; ikiyüzlülüğünüzü bu şekilde ortaya çıkarmayın” dedi. Ardından bir kez daha konuşmaya çalışan Güneş, sözünün kesilmemesini istedi. Adan Güneş’in bu isteğine karşılık olarak “Ama Türkçe hitap ederseniz sevinirim” yanıtını verdi.

‘BU TAHAMÜLSÜZLÜĞÜ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Söz alan DEM Parti Grup Başkan Vekili Sezai Temelli ise, “Bugün Uluslararası Ana Dili Günü ve bunun kutlamasını burada doğal olarak herkes kendi ana dilinde yapar, yapmalıdır da. Bu tahammülsüzlüğü anlamak mümkün değil. Kaldı ki bu kutlama Anayasa’nın değil 3’üncü maddesine, hiçbir maddesine aykırı değildir; tam tersine, Anayasa 10’uncu maddeyi savunmaktır. Dolayısıyla, burada kendi ana dillerimizde tabii ki kutlamaları yapacağız. Bu şekilde de kutlamaya devam edeceğiz. Biz de biliyoruz Türkiye’de resmî dilin Türkçe olduğunu ve Meclisin çalışmalarını Türkçe yürütmesi gerektiğini. Evet, bu, yasalardan kaynaklanan bir zorunluluk ama bu, ana dilimizi kullanmayacağımız, bu tür kutlamalarda bu dili dile getirmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Lütfen buna saygı gösterin ve gerekli tahammül sınırları çerçevesinde bu ilişkiyi saygın bir şekilde yürütelim” diye belirtti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version