Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Amed’de 536 tarihi yapıya dair kitap çalışması

Amed'de 536 tarihi yapıya dair kitap çalışması


AMED – DTSO ve TMMOB, Amed’de 536 tescilli ve tescile değer tarihi yapıya dair hazırladığı kitabın tanıtımını yaptı.  

 

Amed Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Amed İl Koordinasyon Kurulu (İKK), mimar, harita mühendisi ve arkeologlardan oluşan bir ekiple tescilli ve tescile değer tarihi yapılara dair çalışmasını tamamladı. Çalışma kapsamında 536 taşınmaz kültür varlığının tespiti ve güncelleme çalışması yapıldı. Söz konusu yapıların bilgileri güncellenerek, fotoğraflanması çalışması yapıldı. 2023 yılında tamamlanan çalışmaya dair veriler, “Diyarbakır İli Tescilli ve Tescile Değer Tarihi Yapılar” adıyla kitap haline getirildi. 

 

‘KÜLTÜREL MİRASIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ’

 

Kitabın lansmanı, bugün Gastro İnovasyon Merkezi’nde yapıldı. TMMOB Amed İKK Sekreteri Alican Çetinkaya, “Tüm dünya halklarına ait olan Sûr ve Hevsele sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu çalışmamızla, birlikte istenildiğinde kültür için neler yapılabildiğini göstermiş olduk. Bu çalışma ile kentimizin sahip olduğu ve gün yüzüne çıkarılması gereken kültürel mirasımızın ne kadar çok olduğunu bir kez daha gösteriyoruz” dedi.

 

DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise, yıkılmaya yüz tutmuş yapılara dair tescil sürecinin başlatılması açısından yaptıkları çalışmanın önemli olduğunu vurguladı. Kaya, “DTSO olarak Kent Platformu ile birlikte bu tür çalışmaların hep içinde olacağız, destekleyeceğiz. Temel amacımız da kültürel mirasımıza sahip çıkmak. Bu anlamda kentimizin ne kadar zengin olduğunu hepimiz biliyoruz” diye kaydetti. 

 

‘TOPLUM BELLEKSİZ VAR OLAMAZ’

 

Toplumun belleksiz var olamayacağını söyleyen mimar Kıymet Yıldız, “Bizler de bu belleği tespit etmek ve korumak için bu çalışmayı yürüttük. Amed’i diğer bölgelerden ayıran en önemli özelliği birçok topluma beşiklik etmiş olmasıdır. Bizim buradaki en büyük amacımız, bir tarihin yok edilme sürecine karşıydı. Böyle bir çalışmanın kent hafızası için önemli olacağını düşünerek başladık. Amed’de ve Kurdistan’da çok fazla yapı var ama henüz belgelenmemiş. Bu çalışmayla da bazılarını belgelemeyi hedefledik” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version