Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Altın madenindeki göçüğün altında kalan 9 işçi aranıyor: Madenin büyük ortağı SSR Mining’in hisseleri NASDAQ’da çakıldı


Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler mevkiindeki altın madeninde oluşan göçüğün altında kalan 9 işçi, henüz kurtarılmış değil. Türkiye Metalürji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı İrfan Türkkolu, kendilerine ulaşan bilgilere göre, göçük altında kalan maden işçisi sayısının en az beş katı kadar olduğunu belirtti. Ancak bu bilgi henüz teyit edilmedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaklaşık 400 personelin arama kurtarma çalışmasına katıldığını söyledi.

Başaran Aksu: “Sabah işçi arkadaşlar çatlakları görmüş amirlerini uyarmışlar”

Dün şirkette çalışan işçilerle görüşme yapan Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, işçilerin facianın gelmekte olduğunu fark ettiklerini söyledi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Aksu, “Sabah işçi arkadaşlar çatlakları görmüş amirlerini uyarmışlar. Birkaç küçük taşeron, çalışanlarını çekmiş bölgeden. Ama çalışma devam etmiş. 12 gibi dinamit patlatmalarının da etkisiyle siyanürlü liç sahası çöküyor. Kurtarma çalışmalarına katılan 250 işçi kardeşimiz, göçük alanını yukarıdan aşağıya kazma kürek tarıyor. Hiçbir canlılık belirtisine ulaşamıyorlar” dedi

Cemalettin Küçük: “Göçükte bulunan siyanür Fırat Nehri’ne sızabilir”

20 bin oksitli cevher işleme kapasitesi bulunan maden sahasında yığın liçi (süzme) sahası 8 metre yüksekliğinde 8 basamaktan oluşuyor. Madende Türkiye’nin en büyük ikinci siyanür havuzu bulunuyor.

Bir dönem Metalürji Mühendisleri Odası Başkanı olan Cemalettin Küçük’ün de aralarında bulunduğu birçok kişi, göçükte yer alan siyanürün hem toprağa hem de madenin aşağısında bulunan Fırat Nehri’ne sızmasından endişe ediyor.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bir yazılı açıklama yayımlayarak akan malzemenin nehre ulaşmaması için menfez kapaklarının kapatıldığını duyurdu.

Eski Başbakan Binali Yıldırım: “Ayrıştırması yapılan kimyasal ayrı bir yerde depolanıyor. Orada ne heyelan var ne başka bir hareket”

Bir dönem Erzincan milletvekili olarak da görev yapan son Başbakan Binali Yıldırım, maden sahasını işleten Anagold Madencilik yetkilileri ile görüştükten sonra, doğa üzerinde bir kimyasal risk olmadığını söyledi.

Yıldırım, “Zamanla adeta yarışılarak olağanüstü bir gayret gösterilmekle beraber şartların bizden yana olmadığını söylemekte yarar var. Bu ayrıştırması yapılan kimyasal ayrı bir yerde depolanıyor. Orada ne heyelan var ne başka bir hareket. Maden ayrıştırıldıktan sonra yığılan toprak kayıyor. Zehirleyici madde olmadığı düşünülüyor ama binde bir ihtimal de olsa buna karşı membranla tedbir alıyorlar” dedi.

Binali Yıldırım bir gazetecinin “Yeni bir siyanür sızıntısı söz konusu mu?” şeklindeki sorusuna “Bu yönde herhangi bir olumsuzluk yok, verilen bilgi bu yönde” yanıtını verdi.

2022 yılındaki siyanür sızıntısı sonrası “Her türlü tedbir alınıyor, denetlemeler yapılıyor. Bu konuda hemşehrilerimizin her söylenene kulak asmamalarını, ben özellikle rica ediyorum. Buna ihtiyacımız var, orada yüzlerce binlerce istihdam oluşuyor. Çevre bizim için önemli ama bu, algı operasyonuyla kaynakları harekete geçirmemizi geciktirmek, engellemek” diyen Binali Yıldırım, 2019 yılında Anagold şirketi ile Erzincan’da kurulu Binali Yıldırım Üniversitesi arasında laboratuvar yapımı için düzenlenen törende de bulunmuştu.

Hedefi 3 yıl içinde altın üretimini 12 tona çıkartmak olan SSR Mining hisseleri bugün NASDAQ’da çakıldı

Anagold şirketinin yüzde 80’i, merkezi ABD’nin Denver şehrinde bulunan SSR Mining’e ait. Şirketin yüzde 20’si Çalık Holding’e bağlı Lidya Madencilik’e ait.

Yılda ortalama 6,5 ton altın çıkaran Anagold, Türkiye’nin en büyük ikinci maden şirketi olarak biliniyor.

SSR Mining’in 2023 Yılı Raporu’nda, Çöpler maden sahasındaki üretim hedefinin 2027’de 6,5 tondan 12 tona yükseleceği belirtiliyor. Yine rapora göre, maden sahasının net varlık değeri 1 milyar 640 milyon dolar.

Çöpler maden sahasındaki göçükten yaklaşık 2,5 saat sonra SSR Mining, şirketin 2023 faaliyetlerinin ve büyüme beklentilerinin sunulduğu bir konferans bağlantısı düzenledi.

VOA Türkçe’nin katıldığı konferans bağlantısındaki sunumunun başında SSR Mining Yönetim Kurulu Başkanı Rodney Antal, “Çöpler’deki faaliyetleri askıya aldık. Sahada acil durum müdahale protokollerimizi tamamladıktan sonra daha fazla ayrıntı sunabileceğiz” ifadesini kullandı.

Maden sahasındaki göçük sonrası SSR Mining’in NASDAQ’daki hisseleri büyük değer kaybetti.

Güne 9,72 dolardan başlayan SSR Mining hisseleri 4,49’a gerilerken kayıp günlük yüzde 53’ü aştı.

Çevre Bakanlığı kapasite arttırımı kararı verdi TTB suç duyurusunda bulundu

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’un, Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu 2019 yılında bakanlık, şirketin maden alanında kapasite artışına onay vermişti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise 2022 yılında yaptığı açıklamada, siyanürlü altın madeninin kapatılmasını isterken şirket yetkilileri ve bürokratlar hakkında, suç duyurusunda bulunmuştu.

Exit mobile version