Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Akademisyenlerden ‘Hafize Gaye Erkan’ yorumu: Panik yok, kalıcı ve olumsuz bir etkisi olmaz

TCMB’ye göre enflasyonda vergi, TL değer kaybı ve ücret artışı etkili oldu


Türkiye, 5 yılda 5 kez Merkez Bankası başkanını değiştirdi. Şimdi gözler gelecek olan 6. Merkez Bankası başkanında… Farklı isimler konuşuluyor. Bunlardan biri Cevdet Akçay. Diğeri iki isim ise Hatice Karahan ve Fatih Karahan…

Akademisyenler Hafize Gaye Erkan’ın ‘affını talep etmesinin’ piyasalarda büyük bir dalgalanmaya neden olmayacağını söylüyor.

Prof. Dr. Selva Demiralp: “Son üç merkez bankası başkanının değişimi para politikasında U-dönüşlerinden kaynaklandığı için finansal sonuçları ağır olmuştu. Bu seferki başkan değişimi ise kişisel sebeplerden kaynaklanıyor olup para politikasında yeni bir dönüşe işaret etmediği için finansal piyasalarda kalıcı bir etkisi olmayacaktır. Bilakis son dönemde yıpranan merkez bankası kredibilitesinin onarılmasına vesile olabilir. Zira merkez bankası kredibilitesi beklenti yönetiminin olmazsa olmazıdır.”

Prof. Dr. Hakan Kara: “Merkez Bankası Başkanının ayrılmasının piyasa etkisine dair çok soru geliyor. Sonuçta bu kadar sık değişiklik olması kurumsal açıdan hoş değil ancak bu olay özelinde piyasada olumsuz bir etkisinin olacağını sanmıyorum. Elbette ismi görmeden iddialı konuşmamak gerekir.”

Prof. Dr. Özgür Demirtaş: “Eğer defalarca yazdığım isim (Cevdet Akçay) Merkez Bankası Başkanı olursa, MB politikası kaldığı yerden çok daha iyi şekilde yoluna devam eder. Umarım ama ülkem için gerçekten umarım Cevdet Hocayı yaparlar….!”

Prof. Dr. Yalçın Karatepe: “Merkez Bankası Başkanı H. Gaye Erkan’ın istifa etmesi sürpriz değil. Erdoğan güçlü bir biçimde sahip çıkmamıştı. Gideceği belli idi. Bilinmeyen şey zamanlamasıydı. Yerine gelecek olanın da pek farklı işler yapması beklenmiyor. Ekonomi yavaşlamaya, işsizlik ve yoksulluk ise artmaya devam edecektir.”

Kerim Rota: Hayırlı olsun. 8 aylık bu deneyimin sonunda Merkez Bankacılığını bilen, siyasetle arasına mesafe koyabilen ve düzgün bir iletişim politikası yürütebilen bir başkana ihtiyacımız olduğu ortaya çıkmış oldu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version