Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Adalet Nöbeti eylemlerinde gündem Özgürlük Yürüyüşü


HABER MERKEZİ – Birçok kentte devam eden Adalet Nöbeti eylemlerinde, iki koldan devam eden Büyük Özgürlük Yürüyüşçülerinin eylemi selamlandı. 

 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü talepleriyle birçok kentte başlatılan Adalet Nöbeti eylemleri bugün de devam etti. Bugünkü eylemlerde, Qers ve Wan’dan başlatılan “Büyük Özgürlük Yürüyüşü” eylemcileri selamlandı. 

 

WAN

 

Tutsak yakınları ile TUHAY-DER’in başlattığı Adalet Nöbeti eylemi 60’ıncı gününde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü binasında devam etti. Eylemi çok sayıda kişi ziyaret etti. 

 

Ziyarette konuşan Yazar Heval Dılbıhar, İmralı Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a tecrit uygulayarak mücadele ket vuramaya çalışanlara karşı, dünden bugüne büyüyen direnişe dünyanın tanıklık ettiğini vurgulayarak, “Uzun bir süredir Kürt halkının özgürlüğü için eşsiz bir mücadele yürütülüyor. Ve mücadele belirli bir kazanım elde etmiş durumdadır.  Fakat iktidar bu mücadeleye ket vurmaya çalışıyor. Kürt halkı bütün baskı ve zulme rağmen özgürlük mücadelesini yükseklere taşıyor. Bu mücadelenin yükseldiği alanlardan biri de cezaevlerinde gelişen direniş geleneğidir” dedi. 

 

Herkesin tecrittin kırılması için başlatılan eylem ve etkinlere katılması çağrısında bulunan Dılbıhar, Kürtlerin mücadele ile özgürleşeceklerinin belirtti. Dılbahar, “Yazar, sanatçı, aydın ve siyasetçilerin kısacası herkesin bu eylemi sahiplenmesi lazım. Tecridin kırılması için yapılan bütün eylemler değerli ve anlamlıdır. Tutsak yakınlarının, özgürlük yürüyüşçülerinin ve tutsaklarımızın yanındayız. Herkese çağrımızdır; ayağa kalkın, diliniz için, kimliğiniz için, sanatınız ve kültürünüz için, değerleriniz için bu yürüyüşe ve adalet çığlıklarına destek olun” diye konuştu.

 

Eylem, “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarıyla devam etti.

 

AMED 

 

Amed’de, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde sürdürülen “Adalet Nöbeti” eylemi ikinci ayına girdi. 

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Rezan (Bağlar) İlçe Örgütü binasında süren eyleme bugün yine çok sayıda kişi katıldı. Üzerlerine her gün olduğu gibi “Tecrit insanlık suçudur” yazılı önlükler giyen nöbet eylemcilerini, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Amed Şube yöneticileri ve Rezan (Bağlar) Belediyesi Meclis üyeleri ziyaret etti.  

 

Burada konuşan EMO Amed Şube Eşbaşkanı Ufuk Bulut, “Zindanlardaki hasta tutsaklar tedavi edilsin, cezası bitenler serbest bırakılsın istiyoruz” dedi. Nöbet eylemcileri ise, Öcalan’a özgürlük talebiyle 1 Şubat’ta başlayan “Büyük Özgürlük Yürüyüşü”nü selamlayıp, destek çağrısında bulundu.

 

Nöbet boyunca “Bijî berxwedana zindanan”, “Jin, jiyan, azadî” sloganları atan eylemciler yine Kürtçe stranlar seslendirdi. 

 

İZMİR 

 

“Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası kapsamında Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (EGE TUHAYDER) ile Tevgera Jinen Azad (TJA) öncülüğünde tutsak yakınlarının başladığı Adalet Nöbeti 18’inci gününde devam etti. 

 

DBP Ege Bölge Temsilciliği’nde süren eylemde Kürtçe ve Türkçe  “Ji bo edeletê tecrîdê bişkînin, ji bo aştiya civakî em bibin dengê zindanan (Adalet için tecridi kaldıralım barış için zindanlara ses olalım)” ve “Li dijî tecridê berxwedan” pankartları açıldı. DEM Parti Denizli, Bodrum ve Bayraklı il ve ilçe örgütleri ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeleri Platformu üyeleri nöbet eyleminde olan tutsak yakınlarını ziyaret etti. 

 

Barış Annesi Behiye Yalçın, Wan ve Qers’te başlatılan “Özgürlük Yürüyüşü”nü selamladı. Bütün halkları özgürlük yürüyüşüne destek vermeye çağıran Yalçın, “Yürüyüşün özgürlük, barış ve tecritten kaldırılmasıyla sonuçlanmasını diliyoruz” dedi.

 

KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş da, tutsak ailelerinin başlattığı adalet nöbetinin haklılığına dikkati çekerek, “Annelerin burada ki haykırış çok önemli. Barış ve özgürlük içerisinde yaşayan bir toplum olmak istiyoruz. Tecrit insanlık suçudur. Tecride karşı barışı, savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu. 

 

İSTANBUL

 

Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) öncülüğünde DEM Parti Esenyurt İlçe Örgütü binasında başlatılan adalet nöbeti 52’nci gününde. Eylemin gerçekleştiği salona Kürtçe ve Türkçe, “Özgür yaşamın inşası için tecridi kıralım zindanlara ses olalım” ve “Adalet için tecridi kıralım toplumsal barış için zindanlara ses olalım” pankartları asıldı. Tutsak yakınlarının Kürtçe ve Türkçe “Tecrit insanlık suçudur” yazılı beyaz önlükleri giydiği eylemde, sık sık, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Bijî Serok Apo”  sloganları atıldı. 

 

Katılımın yoğun olduğu eyleme, DEM Parti Şişli ve Bayrampaşa ilçe örgütleri yöneticilerinin yanı sıra Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) ve çok sayıda yurttaşın destek verdiği nöbet eyleminde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü sağlanana dek eylemin devam edileceğinin mesajı verildi.

 

Nöbet eylemi, dengbêjlerin seslendirdiği kilamlar ve alkışlarla sonlandırıldı.

 

ADANA

 

Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER) tarafından başlatılan Adalet Nöbeti, 61’inci gününde devam ediyor. DEM Parti Adana Gençlik Meclisi üyeleri bugünkü nöbeti devraldı. “Bijî berxwedana zindana” sloganlarının atıldığı eylemde gençler, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talep etti.

 

Gençlerden Delal Bulut, tutsakların taleplerinin gençlerin de talebi olduğunu vurguladı. Tecridin hem Kürt halkına hem de gençlere uygulandığını ifade eden Bulut, “Savaş politikalarını boşa çıkaracağız. Direnişimiz zafere ulaşana kadar sürecektir. DEM Parti Gençlik Meclisi olarak buradan tekrar ifade etmek istiyoruz: Sayın Öcalan fiziki özgürlüğüne ulaşıncaya kadar direnişimiz büyüyerek sürecektir” dedi.

 

Eylemde gençler sık sık “Bê serok jiyan nabe” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganları attı.

 

MÊRDÎN 

 

Mêrdîn’de Adalet Nöbeti, DBP binasında sürdürülüyor. Bugün çok sayıda kişi eylemi ziyaret etti. “Büyük Özgürlük Yürüyüşü”ne dair tartışmalar yürütüldü. Adalet Nöbeti’ne katılanlar, Özgürlük Yürüyüşü’nü büyüteceklerini vurguladı. 

 

ÊLIH 

 

Êlih’te tutsak yakınları ve sivil toplum örgütleri, Adalet Nöbeti için DBP binasında bir araya geldi. İkinci gününe giren eylemi bugün çok sayıda kişi ziyaret etti. DEM Parti Êlih Belediye Eşbaşkan adayları Gülistan Sönük ve Mehdi Öztüzün de ziyaretçiler arasında yer aldı. Gün boyunca ziyaretler sürerken, eylemde sık sık “Bijî berxwedana zindanan”, “Direne direne kazanacağız”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganları atıldı. 

 

DEM Parti İl Eşbaşkanları Songül Korkmaz ile Mustafa Mesut Tekik, eylemler için duyarlılık çağrısı yaparak, hukuksuzlukların son bulması için tüm kesimleri “mücadeleye” çağırdı.

MERSİN

 

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) tarafından Mersin’de başlatılan Adalet Nöbeti eylemi bugün de dernek binasında devam etti. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu bugünkü eylemi ziyaret etti. Nöbet eylemi boyunca “Bijî berxwedana zindanan” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganları atıldı.

 

Türkoğlu, “Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılsın’ deniyor, çünkü burada bir hukuksuzluk var. Bugün bakanlığa çağrı yaparken kendi kanunlarına uygulasın diye çağrı yapıyoruz. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit hukuksuzluktur. Bu hukuksuzluk aslında bütün ülkede bir yönetim anlayışı haline geliyor. Bizim onurlu bir barış talebimiz var. Bunun için de Kürt sorunun demokratik çözümü gerekir. Bunun için Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, tutsakların taleplerinin kabul edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı. 

 

Barış Anneleri Meclisi üyesi Emine Eren, “Önderimiz (Öcalan) üzerindeki bu tecrit kalkmadığı, açlık grevleri devam ettiği sürece biz de mücadelemize devam edeceğiz. Biz Kürtler için de Türkler için de barış istiyoruz” dedi. 

 

Halaylar ile başlayan nöbet, konuşmaların ardından da annelerin stranlarıyla devam etti. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version