Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Adalet Nöbeti: Artık özgürlük zamanı


HABER MERKEZİ – Birçok kentte sürdürülen Adalet Nöbeti eylemcileri, “Artık özgürlük zamanı” diyerek, eylemlerini büyüteceklerini belirtti. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü için tutsak yakınları ve sivil toplum örgütlerinin öncülük ettiği Adalet Nöbeti birçok kentte devam etti.

 

WAN

 

Wan’da, Tutsak yakınları ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği’nin (TUHAY-DER) başlattığı nöbet eylemi 59’uncu gününde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü binasında sürdü. Ziyaretlerin sürdüğü nöbette konuşan TUHAY-DER Eşbaşkanı Çetin Uyar, “Kürt halkı olarak artık özgür olmamız gerekiyor. Dünyada 50 milyon Kürt var ve hakları gasp edilmiştir. Dört parça Kurdistan’da bulunan Kürtler, bir olmadığı sürece özgürleşemez. ‘Büyük Özgürlük Yürüyüşü’ne katıldık. Sayın Öcalan ve Kürt halkının özgürlüğü için eylemimizi büyüteceğiz. Aynı şekilde tutsakların cezaevlerinde başlattığı açlık grevi eylemine her zaman destek vereceğiz. Amacımıza ulaşacağız ve Sayın Öcalan’ının fiziki özgürlüğünü elde edeceğiz” diye belirtti. 

 

Daha sonra konuşan DEM Parti Reya Armuşe Belediyesi Eşbaşkan Adayı Canan Uzunay da, Wan ve Qers’te başlatılan “Özgürlük Yürüyüşü”ne dikkat çekerek, “Tekrar gördük ki Öcalan’a büyük bir sahiplenme var. Bütün zorluklara, engellere rağmen yürüyüş devam ediyor. Sayın Öcalan ve tutsaklara yönelik tecrit kırılana kadar mücadelemiz devam edecek.

 

Ayrıca tutsakların cezaevlerinde başlattığı açlık grevi eylemi ölüm orucuna dönüşmeden taleplerin yerine getirilmesini istiyoruz. Talepler yerine getirilene kadar elimizden ne geliyorsa yapacağız” ifadelerin kullandı.  

 

Nöbet, “Bijî Berxwedana zindanan” sloganıyla devam etti. 

 

AMED

 

Amed’de, Tutuklu Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUAY-DER)  öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Rêzan İlçe Örgütü binasında 59’uncu gününde devam etti. Nöbete katılanlar üzerinde “Tecrit insanlık suçudur” yazılı önlükleri giydi. Zılgıtlar eşliğinde direniş şarkılarının söylendiği nöbet, gün boyu ziyaretlerle devam etti. 

 

Nöbette, sık sık “Biji berxwedana zindanan” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

 

MERSİN

 

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) tarafından “PKK Lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa çözüm” şiarıyla başlatılan Adalet Nöbeti, devam etti.  Çukurova TUAY-DER binasında tutulan nöbete Barış Anneleri Meclisi ve DEM Parti ilçe örgütleri katıldı. Eylemde sık sık “Bijî berxwedana zindana”, “Jin, jiyan, azadΔ, “Tecride hayır, Öcalan’a Özgürlük” sloganları atıldı.

 

Nöbet yer alan isimlerden DEM Parti Mezitli İlçe Eş Başkanı Zeynep Kavak, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümüne dönük taleplerin kabul edilmesi için mücadeleyi ve dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu. Nöbet eylemine katılan sanatçı Ramazan Eren de eylemcilerle birlikte stranlar seslendirdi.

 

ADANA

 

Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER) tarafından başlatılan Adalet Nöbeti ise, 60’ıncı gününde devam ediyor. Barış Anneleri’nin sürdürdüğü eylemde Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talep edildi.

 

MÊRDÎN 

 

Mêrdîn’de, DBP İl Örgütü binasında sürdürülen Adalet Nöbeti, ziyaretlerle devam etti. Şarkıların söylendiği eylemdeki katılımcılar arasında dengbej atışması da yapıldı. Eylemi ziyaret eden yurttaşlardan Ramazan Kalkan, “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası kapsamında gerçekleştirilen eylemlere değinerek, şöyle dedi: “Bu mücadele Kürt halkının ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü getirecektir. Buradan İmralı’ya kadar tüm yoldaşlara selam gönderiyoruz. Biliyoruz ki, hiçbir şey bedel ödemeden olmaz. Özgürlük ve varlık bedel ödemeden olmaz. Umutluyuz, bu bedellerin sonucunu yakın zamanda alacağız.” 

 

Dünyanın dört bir yanındaki eylemleri takip ettiklerini kaydeden Kalkan, dünya devletlerinin de bu konuda samimi ve dürüst olmasını istedi. Kalkan, “CPT ve Avrupa Parlamentosu neden görevini yerine getirmiyor? Kendi kanunlarına uymaları gerekiyor. Kürtler her zaman halkların kardeşliğini savundu ama yağmur gibi kar gibi üzerlerine bomba yağdırılıyor. Bunu görmüyorlar mı? Kör mü oldular? Dünya devletlerinin yöneticileri de Türkiye’nin yöneticileri de aklıselim davranmalı, ona göre hareket etmelidirler” diye belirtti.

 

İSTANBUL 

 

İstanbul’da da, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti eylemi, DEM Parti Esenyurt İlçe Örgütü binasında 51’inci gününde sürdü. Eylemin gerçekleştiği salona Kürtçe ve Türkçe, “Özgür yaşamın inşası için tecridi kıralım zindanlara ses olalım” ve “Adalet için tecridi kıralım toplumsal barış için zindanlara ses olalım” pankartları asıldı. Tutsak yakınlarının Kürtçe ve Türkçe “Tecrit insanlık suçudur” yazılı beyaz önlükleri giydiği eylemde, sık sık, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Bijî Serok Apo”  sloganları atıldı.

 

Oldukça yoğun katılımın sağlandığı eylemi, Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), DEM Parti Büyükçekmece, Esenler ve Sarıyer ilçe örgütü yöneticileri ile DEM Parti Gençlik Meclisi üyelerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar ziyaret etti. Abdullah Öcalan’ın kitaplarının okunduğu eylemde hep birlikte Kürtçe klamlar söylendi. Ziyarette konuşan ANYAKAYDER Yöneticisi Halim Doğan, Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komploya dikkat çekerek, “Bugün Kurdistan’da  15 Şubat komplosu nedeniyle ‘Özgürlük Yürüyüşü’nün  startı verildi.  Sayın Öcalan’dan 3 yıldır hiçbir haber alınamıyor. Bu tecrit sistemli bir şekilde devam ediyor. Başarılı olabilmek için mücadele etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

İZMİR  

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (EGE TUHAYDER) ve Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti, 16. gününde devam etti. DBP Ege Bölge Temsilciliği’nde süren eylemde “Li dijî tecrîdê berxwedan” , “Ji bo edaletê tecrîdê bişkînin” , “Ji bo aştiya civakî em bibin dengê zindanan”, “Adalet için tecridi kaldıralım barış için zindanlara ses olalım” pankartları açıldı. Nöbette sık sık, “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atıldı.

ESP’DE EYLEM 2’NCİ GÜNÜNDE

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İzmir İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için cezaevlerinde devam eden açlık grevleri ve Adalet Nöbeti’ne destek vermek amacıyla başlattığı 3 günlük açlık grevi eylemini 2’inci gününde sürdürdü. ESP İzmir il binasında süren eylemin yapıldığı salona, “Açlık grevine ses ver, tecriti parçala” yazılı pankart asıldı.

ESP İzmir il yöneticisi Hızır Ali Kılıç, tutsakların açlık grevi eylemine dikkat çekerek, “Dayanışmayı yükseltmek için bütün devrimci kamuoyunu ve insan hakları savunucularını mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz” dedi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version