Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘6 Şubat’ın sorumlularından hesap soracağız’


İSTANBUL – KESK, DİSK, TMMOB ve İstanbul Tabip Odası 6 Şubat depreminin yıldönümünde Beşiktaş’ta bir basın açıklaması düzenledi. Anma etkinliğinde mücadele vurgusu yapılarak, sorumlulardan hesap sorulacağı belirtildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul İl Örgütü, 6 Şubat Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenler için Kadıköy’de bulunan ilçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya birçok siyasi parti, kurum ve kuruluşların yanı sıra partinin İstanbul Milletvekili Özgül Saki ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Musa Piroğlu katıldı. Açıklamada, Kürtçe, Ermenice ve Türkçe “Unutmak yok affetmek yok” yazılı pankart açılırken, “Unutmayacağız, affetmeyeceğiz, helalleşmeyeceğiz”, “İhmal öldürür dayanışma yaşatır”, “Deprem değil, ihmal öldürür’ sloganları atıldı. 

 

Açıklamayı yapan DEM Parti Kadıköy İlçe Yöneticisi Zeynep Doğu Erboğa, depremlerde binlerce insanın hayatını kaybettiğini, çok sayıda yurttaşın evsiz kaldığını ve binlerce çocuğun kayıp olduğunu hatırlattı. İktidarın halkı ölüme terk ettiğini belirten Erboğa, sistemin enkaz altında kaldığını dile getirdi. 

 

‘KURUMLAR SARAYIN İZNİ OLMADAN ADIM ATMADI’

 

Erboğa, “Yaşanan depremde, baskıcı tek adam rejimi yerelin gücü ve kapasitesini yok etmiştir” diyerek, tüm kurumların “sarayın” izni olmadan adım atamadığını kaydetti. Erboğa, “Bu korkunç tablo karşısında yerellerde yaşanan krizlerde en hızlı ve etkili hareket etme kapasitesine sahip olan belediyelerde ya kayyımların ya kayyım tehdidinin olması yerel yönetimlerin felaket karşısında elini ayağını bağladığını sizlerle bir kez daha paylaşmak istiyoruz. Her şeye rağmen partimiz Deprem Kriz Koordinasyon Merkezi öncülüğünde depremin meydana geldiği ilk dakikalardan itibaren halkın yanında olduk. Yine göçük altında kurtarılmayı bekleyen ve deprem sonrası ihtiyaçları oluşan binlerce insanla dayanışma ve yardımlaşma içinde olduk.”

 

‘EKOLOJİK ANLAYIŞA İHTİYAÇ VAR’

 

Devlet imkanlarının toplumu ve yaşamı savunmak için seferber edilmesi gerektiğini vurgulayan Erboğa, depremden etkilenenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi, kayıp çocukların bulunması ve evsizlere konutların verilmesi çağrısında bulundu. İstanbul’da beklenen depreme de değinen Erboğa, önlem alınmadığını belirterek, “İstanbul’un müteahhitlere değil toplumu doğanın değişmez kurallarıyla uyumlu şekilde buluşturacak ekolojik bir anlayışa ihtiyacı vardır. Kentin de kent sakinlerinin de TOKİ ve benzeri beton mezarlara değil, depremde hayatını kurtaracak, doğanın kanunlarıyla uyumlu kentleşmeye ihtiyacı vardır” dedi. 

 

Açıklama yaşamını yitirenlerin anısına mumlar yakılarak son buldu.

BEŞİKTAŞ’TA ANMA 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve İstanbul Tabip Odası (İTO) da 6 Şubat merkezli Mereş depremlerinin yıl dönümünde Beşiktaş’ta bulunan Barbaros Meydanı’nda anma etkinliği gerçekleştirdi. “6 Şubat depremini unutmadık” pankartının açıldığı etkinlikte, “Affetmek yok, helalleşmek yok, unutmak yok” sloganları atılırken, “Deprem değil kapitalizm öldürür” ve “Asla unutma, affetme” dövizleri taşındı.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından basın metnini TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Avcı okudu. Açıklanan verilerin gerçekliği yansıtmadığını vurgulayan Avcı , “Depremde yaşanan kayıplara ve yitimlere ilişkin tüm veriler, aradan geçen 1 yıl sonunda henüz tam anlamıyla açıklanmış değildir” ifadelerini kullandı. Depremin büyüklüğünün toplumdan saklandığını kaydeden Avcı, afetle mücadele konusunda büyük bir başarısızlık gösteren AKP iktidarının ilk günden itibaren sorumluluğu üzerinden atmak için elinden gelen her şeyi yaptığını söyledi.

‘AFAD VE KIZILAY RANT KAPISI HALİNE GELDİ’

Afet sonrası yaşananların herkesi derinden etkilediğini belirten Avcı şöyle konuştu: “Deprem sonrasında arama kurtarma faaliyetleri sırasında yaşanan zafiyetler nedeniyle binlerce kişi günlerce enkaz altında kurtarılmayı bekledi. Depremzedeler enkaz altındaki yakınlarını kurtarabilmek için ne bir arama kurtarma timine, ne de gerekli teçhizata ulaşabildiler. AFAD,  ve Kızılay yardım kuruluşu olmaktan çıkarıldı ve rant kapısı haline geldi. Depremzedeler haftalarca çadır beklerken, Kızılay’ın elindeki çadırları şirketlere ve yardım kuruluşlarına pazarladığı ortaya çıktı.”

Açıklamada depremde yaşamını yitirenlerin anısına mum yakıldı.  

Açıklamanın sonunda, mücadelenin yükseltilmesi çağrısında bulunan kitle sık sık, “Katil devlet hesap verecek” sloganı attı. Polis, atılan sloganların ” hukuksuz” olduğu gerekçesiyle gruba müdahale etti. Beşiktaş İskelesi’nde eylemcilere müdahale eden polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların nereye götürüldüğü öğrenilmedi. Polis, Kadıköy vapuru girişini abluka altına aldı.

RIHA’DA MEVLİT OKUNDU

DEM Parti Riha İl Örgütü de, 6 Şubat Mereş Merkezli depremlerin yıl dönümü vesilesiyle depremlerde yaşamını yitirenler anısına Karaküprü  ilçe Belediyesi Nikah salonunda mevlit okuttu.  Mevlit programına DEM Parti Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar’ın yanı sıra bir çok yurttaş katıldı. 

Mevlit programı 6 şubat depremini anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı. Sinevizyon gösterminin ardından DEM Parti Karaküprü ilçe Eşbaşkanı Rehşan Yazar konuştu. Deprem felaketinin rant siyasetinden kaynaklandığını belirterek, devletin enkazlara geç müdahalesine karşı halkın dayanışmasına dikkati çekti.

FERİT ŞENYAŞAR: UNUTTURMAYACAĞIZ

Ardından da DEM Parti’den Ferit Şenyaşar konuştu. Depremlerin önlem alınmadığı için felakete dönüştüğünü kaydeden Şenyaşar, “İki gündür Semsûr’deyim. Semsûr’de halk bize, ‘Devlet yoktu halk bize yardım etti’ dedi.  Depremin vurduğu kentlerden bir diğeri de Hatay’dı. Hatay’da halkın oylarıyla seçilen Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.  Anayasaya açık bir darbedir. Bu nedenlerden dolayı deprem ve sonrasında iktidar partisinin halka karşı tavırlarını unutmayacağız, unutturmayacağız. Yarında mecliste bu durumu gündeme getireceğim. Bizlerde depremin ilk gününden beri deprem bölgesindeydik. Mecliste de bu mağduriyeti yaşayan insanların sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.

Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyesi muhterem yıldırım konuştu. Yaşanan depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarının geç başlamasını eleştiren Yıldırım, “Ben Müslümanım diyenler enkaz altında kurtarılmayı bekleyen insanların yardımına gitmedi. Fakat halka yardım götüren siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının yardımlarına el koyarak, halka ulaşmasını engelledi. İnsanlar yıkanmadan kefensiz defin edildi. Bunların dini iki yüzlülüktür” ifadelerini kullandı.

DİK melelerinin okudukları mevlidin ardından yaşamını yitirenler anısına helva dağıtıldı.

ANKARA

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri 6 Şubat’ta yaşanan depremin birinci yıl dönümünde yaşananlara ilişkin basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleştirerek Ankara’da bulunan Kızılay binasına siyah çelenk bıraktı. Açıklamada konuşan Nihat Karyelioğlu, “Kentleşmeyle, imar aflarıyla, kamusal denetimin olmamasıyla katliamın hazırlandığını biliyoruz” dedi.

ANTALYA


Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, “Unutmuyoruz affetmiyoruz hesap soruyoruz” sloganıyla Attalos Meydanı’nda bir araya gelerek, depremde yaşamını yitirenleri andı. “Doğal afet değil cinayet! Sorumlusu hükümet!” pankartının açıldığı anmaya çok sayıda kişi katıldı. Anmada depremde yaşamını yitirenler anılarak mumlar yakıldı.

İZMİR 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 6 Şubat depreminde yaşamını yitirenler ilişkin Bayraklı’da bulunan Deprem Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya yüzlerce yurttaşın yanı sıra siyasi parti temsilcileri katıldı. Açıklamada, “6 Şubat depremini unutmadık, unutmayacağız. Sorumlulardan hesap soracağız” pankartı açılırken, sık sık, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Deprem değil bu bir katliam” sloganları atıldı.

Depremde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından açıklamayı, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Aykut Aydemir okudu. Akdemir, yıkılan her binanın, kaybolan her canın, yetim ve öksüz kalan her çocuğun acısını yüreklerinde hissettiklerini söyledi.

Açıklama sloganlarla son buldu.

DENİZLİ

Denizli Emek ve Demokrasi Güçleri, de Candoğan Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Unutmadık, unutmayacağız” pankartı açılırken, “Unutmak Yok affetmek yok”, “Deprem değil ihmal öldürür”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı.

Eylem oturma eylemi ve sloganlarla son buldu.

ADANA

Adana’da Deprem Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile depremzedeler ve yurttaşlar, Çukurova ilçesinde bulunan İller Bankası önünde bir araya geldi. Kitle buradan Gençlik Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşte depremde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ve meşaleler taşınarak, “Affetmek, helalleşmek, unutmak yok”, “Hak hukuk adalet, Alpargün’e müebbet” ve “Sesimi duyan var mı?” sloganlarıyla yürüdü. Yürüyüş sonrası kitle Gençlik Meydanı’nda depremde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Adana’da depremde yaşamını yitirenlerin aileleri etkinlikte söz alarak, hukuk mücadelelerine dair bilgi verip, adalet talebinde bulundu.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version