Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Zekeriya Xeyal yeniden doğdu!


HABER MERKEZİ – Jîna Emînî için başlayan eylemler sırasında Pîranşar’da öldürülen çocuklardan biri olan 16 yaşındaki Zekeriya Xeyal’in ismi, ailenin yeni doğan bebeğine verildi.

 

Jîna Emini’nin öldürülmesinden sonra 21 Eylül 2022’de Rojhilat’ın Piranşar kentinde öldürülen 16 yaşındaki Zekeriya Xeyal’ın ismi ailenin yeni doğan bebeğiyle yaşayacak. 

23 Ocak’ta ailenin bir bebeği doğdu. Baba Süleyman Xeyal, yeni doğan bebeklerine Zekeriya Xeyal ismini verdiklerini duyurdu.

 

Rojhilat’ın Pîranşar kenti Başur sınırında bulunan yaklaşık 150 bin nüfuslu bir şehir. Başur ve Rojhilat arasındaki Temercin ve Haci Umran sınır kapılarına yaklaşık 10 kilometrelik bir mesafede. Geniş ve verimli bir ovada kurulu bu kent, Jîna Emini’nin öldürülmesinden sonra başlayan eylemler ve bu eylemler sonucunda öldürülen çocuklarla, adını daha önce duymamış olanların da öğrendiği bir kent oldu. 

 

Jîna Emînî’nin öldürülmesinden sonra başlayan eylemleri Mezopotamya Ajansı (MA) olarak takip etmek için gittiğimiz Rojhilat’ta Zekeriya Xeyal’ın ailesiyle de görüşmüş, ailenin anlatımlarını haberleştirmiştik. 

 

Zekeriya 16 yaşındaydı. 7’nci sınıfa kadar okumuş ardından da babasının hastalığı nedeniyle ailesini geçindirmek için çalışmak zorunda kalmıştı. Öğlene kadar kentteki bir fırında, öğleden sonra da gece yarısına kadar bir düğün salonunda garsonluk yapan Zekeriya, ailesinin tek erkek çocuğuydu. Kendisinden büyük bir ablası ve iki kız kardeşi vardı. 21 Eylül günü işten çıkan Zekeriya arkadaşlarıyla birlikte eve gitmeye çalışırken gece saat 23.00 sıralarında Kerî Coh Caddesi’nde Şebina Roj Okulu’nun yakınlarında sırtından tek mermiyle vurularak öldürüldü. Ailesi ve görüştüğümüz yurttaşlar, “Zekeriya vurulduğu saatte herhangi bir eylem yoktu. İnsanlar evlerine çekilmişti” demişti. 

 

MA / Abdurrahman Gök

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version