Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeni Zelanda’da hırsızlıkla suçlanan milletvekili istifa etti

Yeni Zelanda’da hırsızlıkla suçlanan milletvekili istifa etti


Yeni Zelanda’da Türkiye’de görmeye neredeyse hiç alışık olmadığımız bir sahne yaşandı. Hırsızlıkla suçlanan Milletvekili Golriz Ghahraman istifa etti. Ghahraman, alışveriş mağazalarından 3 kez hırsızlık yapmakla suçlanıyor.

Yeni Zelanda’da Yeşiller Partisinden Golriz Ghahraman isimli bir kadın milletvekili, alışveriş mağazalarında hırsızlık yaptığı iddialarının ardından istifa etti. Ghahraman’ın biri Auckland’da diğeri Wellington’da olmak üzere iki giyim mağazasından üç kez hırsızlık yaptığı iddia ediliyor.

Eski BM insan hakları avukatı olan Ghahraman, 2017 yılında ülke hükümetindeki ilk mülteci olarak tarihe geçmişti. Bir zamanlar partisinin adalet portföyünü elinde tutuyordu.

Ghahramani istifa açıklamasında işle ilgili stresin kendisini tamamen karakterinin dışında davranmaya ittiğini söyledi. “Pek çok insanı hayal kırıklığına uğrattım ve çok üzgünüm” diye ekledi.

Ghahraman çocukken ailesiyle birlikte İran’dan kaçmış ve ailesine Yeni Zelanda’da siyasi sığınma hakkı verilmişti. Ghahraman’ın istifası, Auckland’daki bir butikten tasarım bir el çantası aldığını gösteren kamera görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından geldi.

Herhangi bir suçla itham edilmeyen 42 yaşındaki Ghahraman, yaptığı açıklamada eylemlerinin halkın seçilmiş temsilcilerden beklediği yüksek davranış standartlarının “gerisinde kaldığını” söyledi. “Bu açıklayabileceğim bir davranış değil çünkü hiçbir şekilde rasyonel değil ve tıbbi değerlendirmeden sonra iyi olmadığımı anlıyorum” dedi ve kendisi için mazeret üretmek istemediğini ekledi. Ghahraman, “Görüştüğüm ruh sağlığı uzmanı, son davranışlarımın aşırı stres tepkisine yol açan ve daha önce tanınmayan travmayla ilgili son olaylarla tutarlı olduğunu söylüyor” diye konuştu.

İstifasına yanıt veren Yeşiller Partisi eş lideri James Shaw, Bayan Ghahraman’ın “Parlamentoya seçildiği günden bu yana neredeyse sürekli cinsel şiddet, fiziksel şiddet ve ölüm tehditlerine” maruz kaldığını söyledi ve “Bu durum çoğu parlamento üyesinin yaşadığından daha yüksek düzeyde bir stres yarattı” diye ekledi.

“CİNSEL ŞİDDET VE ÖLÜM TEHDİTLERİ ALMAYA BAŞLADIM”

Ghahraman geçmişte İranlı mirası, cinsiyeti ve çeşitli konularda aldığı kamusal tutumlar nedeniyle hem çevrimiçi hem de şahsen maruz kaldığı tacizler hakkında da konuştu. 2021’de ulusal yayın kuruluşu TVNZ’ye verdiği demeçte, “Sonunda karşılaştığım bazı çevrimiçi tehditler, bir güvenlik alarmı taşımak ve Parlamento’ya gidip gelirken güvenlik eskortları bulundurmak zorunda kaldığım noktaya geldi” demişti.

2017 yılında beyazların üstünlüğünü savunanların tehditleri üzerine Ghahraman’a koruma verilmişti. Son dönemde ise Filistin yanlısı protestolara katıldığı ve Yeşiller Partisi’nin dış ilişkiler ve insan hakları sözcüsü olarak İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaştaki askeri eylemlerini eleştirdiği için eleştirildi.

Yeşiller Partisi eş lideri Marama Davidson, Bayan Ghahraman’ın istifa etmesinin doğru olduğunu ancak sıkıntı içinde olduğunun açık olduğunu ve desteklerini almaya devam edeceklerini söyledi. Davidson, “Geçtiğimiz yıllarda, özellikle kamuya açık profillere sahip kadınlara yönelik özel muamele ve buna ek olarak, kamuya açık profillere sahip beyaz olmayan kadınlara yönelik özel muamele üzerine yapılan konuşmaları gördük” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version