Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yargıtay Başkanı’nın yargı krizine getirdiği açıklama: Derin görüş ayrılıklarımız olduğu bir gerçek


(Serbest Görüş) – Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 3 Ocak’ta (2024) Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesince verilen ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığını, bu bağlamda Anayasa’nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın olmadığını söyleyerek Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulmamasına karar verdi.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Genel seçimlerde Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay hakkında AYM’nin ikinci kez verilen ihlal kararıyla ilgili açıklama yaptı.

Başkan Akarca ve beraberindeki heyet, Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı’nı ziyaret etti. Akarca, ziyaret sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.

‘DERİN GÖRÜŞ AYRILIKLARIMIZ VAR’

Bir gazetecinin “Anayasa Mahkemesinin son kararıyla ilgili bir ikilem var, bu konuyla ilgili neler söyleyeceksiniz?” sorusu üzerine Akarca, “Anayasa Mahkemesiyle bu sadece son olayla ilgili olarak ortaya çıkmış bir problem değil. Yani aşağı yukarı 5-6 yıldır süregelen bireysel başvuru yolunun incelenmesindeki yorum farklılığından ve Anayasa’nın durumundan kaynaklanan ve ciddi anlamda derin görüş aykırılıklarımız olduğu bir gerçek.” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Gezi Parkı davasında sanık olarak yer alan Atalay, 2022 yılında 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Atalay 10 Mart 2023’te yapılan Genel Seçimlerde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçildi. Anayasa Mahkemesi, tutuklu bulunan Can Atalay ile ilgili daha önce de “hak ihlali” kararı vermişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu karara uymama kararı vermiş, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Dairenin Can Atalay kararı ve Yüksek Mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması geniş yankı uyandırmıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version