Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ukrayna karıştı, Kremlin izliyor

Ukrayna karıştı, Kremlin izliyor


Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin istifasını istediği Genelkurmay Başkanı Valerii Zaluzhnyi bu talebi reddetti. Kriz trmanırken, Moskova’dan ‘Gelişmeleri yakından izliyoruz.’ açıklaması geldi.

Ukrayna Rusya savaşında yaz aylarında yapılan karşı atağın istenilen sonucu vermemesi Ukrayna cumhurbaşkanı ve genel kurmay başkanı arasındaki ilişkileri germişti. Zelenski’nin Pazartesi günü Ukrayna ordusunun en kıdemli komutanı Valerii Zaluzhnyi’den istifa etmesini istediği ve komutanın bunun kabul etmediği iddiaları vardı. Zelenski’nin, istifa etmeyi reddetmesi üzerine Zaluzhnyi’yi görevden alabileceği konuşuluyor. Zaluzhny’ye başka bir görev teklif edildiği ancak bunu reddeden komutanın ordudan emekli olmayı planladığı iddiaları da öne sürüldü.

Ukrayna’da birçok muhalif milletvekili Genelkurmay Başkanı’nı desteklerken Zelenski’nin Zaluzhnyi’yi görevden almak istemesinin temel sebebinin ikili arasındaki kişilik çatışması olduğu ve siyasi nedenlerin ağır bastığı iddia ediliyor.

Pazartesi günü Zaluzhnyi’nin görevden alınacağı yönünde yapılan haberlerden sonra Ukrayna savunma bakanlığı iddiaların doğru olmadığını belirtmişti. Ukraynalı muhalif milletvekili ve generalin müttefiki Oleksii Goncharenko ise konunun henüz kapanmadığını ifade ederken Zelenskiy’nin kamuoyu ve uluslararası tepkileri değerlendirdikten sonra Zaluzhnyi’yi görevden alabileceğini iddia ediyor.

Zaluzhnyi, Amerikalılar ile anlaşamıyor iddiası

General Zaluzhnyi’nin beklenen ve istenen sonuçları veremeyen karşı ofansif esnasında Amerikalı meslektaşları ile taktikler konusunda keskin görüş ayrılıklarına düştüğü iddia edililiyor. Ukraynalı komutanın ABD’nin kuvvetlerini yoğunlaştırma tavsiyesini çok daha yüksek kayıplara yol açabileceği endişesiyle göz ardı ettiği belirtiliyor. Pazartesi günü yaptıkları görüşmede Zelensky’nin Zaluzhny’ye ‘Ukraynalıların savaştan yorulduğunu’ ve ‘ülkenin uluslararası destekçilerinin de askeri yardımı yavaşlattığını’, bu nedenle yeni bir komutanın durumu değiştirebileceğini söylediği öne sürüldü.

General, Zelensky için bir tehdit mi?

General Zaluzhnyi’nin, Cumhurbaşkanı Zelenskiy’den sonra Ukrayna’da en popüler isim olduğu ve bu durumun seçime gitmeyi planlayan Zelenskiy’i rahatsız ettiği iddiaları ortaya atıldı. Ukrayna medyasında savaş devam ederken yapılacak bir seçimde devlet başkanlığı için Zelenskiy’e karşı tek uygun rakibin Zaluzhnyi olacağı yönünde öngürülerde bulunulmuştu.

Aralık ayında Kyiv Independent tarafından sızdırılan bir ankete göre Zaluzhnyi’nin Zelenskiy için çok ciddi bir rakip olduğu ve Zelenskiy’nin, Zaluzhnyi’yi ikinci turda sadece iki puan fark ile kıl payı geçeceği öne sürülüyordu. O dönemde cumhurbaşkanlığı ofisi anketten haberdar olduğunu reddetmiş, ancak anketin kendileri tarafından yaptırıldığına dair söylentiler çıkmıştı.

Kremlin: Durumu izliyoruz

Batılı ve Ukraynalı medya kuruluşlarının Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’nin Zaluzhny’yi görevden almaya çalıştığını aktarmasının ardından Kremlin Çarşamba günü yaptığı açıklamada Ukrayna’nın en üst düzey askeri komutanı Valery Zaluzhny ile ilgili gelişmeleri izlediklerini belirtti.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, yaşananlarla ilgili: “Elbette bu konuyu takip ediyoruz. Hala pek çok soru işareti var. Ancak bir şey çok açık: Kiev rejiminin pek çok sorunu var, orada işler iyi gitmiyor. Başarısız karşı saldırısının ve cephedeki sorunların Kiev rejiminin temsilcileri arasında giderek artan çelişkilere yol açtığı aşikar. Özel askeri operasyonumuz başarılı olmaya devam ettikçe bu çelişkiler de büyüyecektir.” dedi.

Ukrayna’ya yardımlar tıkandı, durum acil

Ukrayna bir yandan cephede Rusya ile savaşırken bir yandan da müttefiklerini yardımlara devam etmeleri için ikna etmeye çalışıyor. ABD’den gelmesi beklenen yaklaşık 61 milyar dolarlık askeri yardım paketi ABD Kongresi’nde onaylanmayı bekliyor. Cumhuriyetçiler, yardımı onaylamak için Biden hükümetinden ülkede yaşanan göçmen krizine çözüm bulmasını istiyor.

Avrupa Birliği üyelerinden beklenen askeri yardım ise Macaristan Başbakanı Orban’a takılmış durumda. 54 milyar dolarlık yardıma yeşil ışık yakmayan Orban’ı AB’nin diğer liderleri ikna etmeye çalışıyor. 1 Şubat’ta Brüksel’de AB liderleri Ukrayna’ya yapılacak yardımı tekrar görüşmek üzere biraraya gelecek. Aralık ayında yapılan görüşmelerde Orban, askeri yardımı veto etmişti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version