Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tutsak yakınlarıyla birlikte ‘özgürlük’ nöbeti tuttular


HABER MERKEZİ – “Abdullah Öcalan’a özgürlük” talebiyle sürdürülen Adalet Nöbeti eylemine katılan birçok kişi, gün boyunca tutsak yakınlarıyla birlikte nöbet tuttu. 

 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde mutlak tecrit altında tutulan ve kendisinden 34 aydır haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebiyle başlatılan eylemler sürüyor. Amed, Wan, İzmir, Adana ve Mersin ve İstanbul’da “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” talebiyle Adalet Nöbeti eylemleri başlatıldı. Eylemler, bugün de ziyaretlerle devam etti. 

 

ADANA

 

Adana’da Akdeniz Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) tarafından başlatılan Adalet Nöbeti eylemi 33’üncü gününde. Dernek binasındaki eyleme, 2014 yılında DAİŞ tarafından katledilen Azadiya Welat gazetesi çalışanı Kadri Bağdu’nun eşi Şemsa Bağdu da katıldı. 

 

Eylemde konuşan Şemsa Bağdu, tecridin sadece Abdullah Öcalan üzerinden değil, tüm toplum üzerinden uygulandığını belirtti. Bağdu, “Önderimiz özgür olmadan hiçbirimiz özgür olamayız. Zindanlardaki tutsaklar ve dışarıdakiler özgür olamaz” dedi. Bağdu, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğün istedi. 

 

Eylemde sık sık “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atıldı.  

 

MERSİN

 

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) tarafından Mersin’de başlatılan Adalet Nöbeti de 33 gündür sürüyor. Çok sayıda Barış Annesinin yer aldığı eylemde benzer talepler dile getirildi. 

 

AMED 

 

Amed’te Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde sürdürülen Adalet Nöbeti eylemi 33’üncü gününde devam ediyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Rêzan (Bağlar) İlçe Örgütü binasındaki eyleme, tutsak yakınlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Yurttaşlar, “Tecrit insanlık suçudur” yazılı beyaz önlükler giydi.

 

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), 78’liler Derneği ile DEM Parti Farqîn İlçe Örgütü bugün aileleri ziyaret etti. Ziyaretçiler, “Sadece Kürtler değil, Kürtler dışında da herkes baskı altında. Birlik olursak dünya da bize destek olur. Açlık grevi ve Adalet Nöbeti eylemleri çok anlamlıdır. Bu halkın değerlerinin korunması için elimizden ne gelirse yapacağız” mesajı verdi.

 

Eylemde Kürtçe türküler seslendirilirken, sık sık “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atıldı. Eylemde, dayanışmanın büyütülmesi çağrısı yapıldı. 

 

WAN

 

Wan TUHAY-DER ve tutsak aileleri öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti, 32’nci gününde DBP il örgütü binasında devam ediyor. Nöbeti ziyaret eden İHD Wan Şubesi, her ayın ilk haftasında gerçekleştirdiği “Barış Nöbeti” eylemini tutsak aileleriyle beraber gerçekleştirdi. Nöbet eylemini ziyaret eden İHD’liler, tutsak ailelerine karanfil dağıttı. 

 

Nöbette konuşan İHD avukatlarından Heval Sinan Aras,  cezaevlerindeki açlık grevlerinin yerel seçimlerin gölgesinde kalmasını eleştirdi. Aras, “Bugün açlık grevi eylemleri 40’ncı gününe girdi. Grevin nedenlerinden biri de PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit sisteminin kaldırılmasıdır. 10 Ekim 2023 tarihinde ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorunun çözüm’ şiarıyla dünyanın 74 yerinde eş zamanlı bir kampanya başlatıldı. Bu kampanya kapsamında 27 Kasım’da açlık grevi eylemleri başlatıldı. Temel amaç Sayın Öcalan üzerindeki tecridin ortadan kaldırılması ve fiziki özgürlüğün sağlanmasıdır” dedi.

 

Aras, Öcalan’ın, iletişim, aile görüşleri ve avukat görüşleri hakkının elinden alındığını belirterek, “Aslında burada amaç Kürt halkının siyasal iradesinin yok edilmeye çalışılmasıdır. Kürt sorunun demokratik ve barışçıl yollarla çözülmenin önüne geçilmesidir. Dolayısıyla açlık grevleri bu anlamda seçimlerden daha ön planda olmalıdır” diye belirtti. 

 

İHD Yöneticisi avukat Mehmet Salih Coşkun ise açlık grevinin önemine vurgu yaparak, “Dostlarımız, arkadaşlarımız, yoldaşlarımız bedenlerini açlığa yatırmışlar. Bizlerde hukukçular olarak ziyaretler yapıyor ve durumlarını inceleyip raporlarlaştırıyoruz. Bu süreçte sizler Adalet Nöbeti eylemi yaparak destek sunuyorsunuz, bizler de üzerimize düşen neyse yapacağız. Gerek ziyaretlerle gerekse de raporlarla her türlü aşamayı kamuoyuna yansıtmaya devam edeceğiz. Bedenini açlığa yatıran arkadaşlarımızın talepleri her şeyin önünde tutulmalıdır. Bu durumu her zaman gündemde tutmamız gerekiyor” ifadelerinde bulundu. 

 

İSTANBUL

 

DEM Parti Esenler İlçe Örgütü binasındaki Adalet Nöbeti 24’üncü gününde. DEM Parti Gaziosmanpaşa İlçe Örgütü yöneticileri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) bugünkü nöbet eylemine katıldı. Tutsak yakınları, ‘Tecrit insanlık suçudur’ önlükleri giydi. Gün boyu nöbet eylemine ziyaretler sürdü. Türkülerin seslendirildiği nöbet eyleminde, sık sık “Bijî berxwedana zindanan” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. 

 

Silivri 3 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutsak Yakup Akman’ın annesi Fince Akman, dün oğlunun ziyaretine gittiğini aktardı. Oğlunun psikolojik şiddete maruz kaldığını söyleyen anne Akman, oğlunun “Cezaevinde greve girdiğimiz için 3 ay telefon görüş yasağı verildi. Buna ‘neden basına ve ailene bu konuda bilgi verdin’ gerekçe yapıldı. 12 gün tekli hücre cezası verdiler. Elimizden gelen budur artık bedenlerimizi açlığa yatırıyoruz. Dışarıda bulunan herkesin bu eyleme ses vermesi gerekiyor” dediğini paylaştı.  

 

TJA üyelerinden Makbule Yaşar ise, tutsak yakınları ile dayanışmak için bir günlük nöbet tuttuklarını söyledi. 34 aydır PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan haber alınmamasının “kabul edilemez” olduğunu belirten Yaşar, “Biz bu tecridin artık kırılmasını istiyoruz. Aynı zamanda cezaevinde bulunan politik tutukluların üzerindeki baskıyı da kırmak istiyoruz. Bu baskı ve tecrid ortadan kalkana kadar biz burada olacağız” diye konuştu.

 

İZMİR 

 

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE TUHAY-DER) öncülüğündeki eylem devam ediyor. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği’nde devam eden eyleme katılanlar, üzerinde “Tecrit insanlık suçudur” yazılı önlükler giydi. 

 

DEM Parti Aydın Kadın Meclisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İzmir İl Örgütü, DEM Parti İzmir İl Eş Başkanları Vezan Karabulut ve Mehmet Kuruş bugünkü eyleme destek ziyaretinde bulundu. 

 

DEM Parti Aydın İl Eşbaşkanı Aysel Batyar Önsel, Adalet Nöbeti’ne verilen desteğin büyümesi gerektiğini ifade etti. Önsel, “Bir yerde bir duyarsızlık, adaletsizlik ve haksızlık varsa bu durum zamanla dalga dalga tüm toplumu çürütür. Tutsak olan her bireyin, avukat ve aile görüşünün engellenmesi demek tüm topluma doğru giden bir hukuksuzluk demektir” dedi.

 

Nöbet eylemi ziyaretlerle devam etti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version