Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye karşıtı senatör Menendez’e rüşvet suçlaması Katar’a uzandı

Türkiye karşıtı senatör Menendez'e rüşvet suçlaması Katar'a uzandı

Suriye’deki hava saldırıları nedeniyle ABD’nin Türkiye’ye F-16 satmasına karşı çıkmasıyla tanınan Demokrat Senatör Bob Menendez, Ankara’nın en yakın müttefiklerinden Katar’dan rüşvet almakla suçlanıyor. Menendez’in, bir iş insanının Katar hükümetiyle bağlantılı Katar Yatırım Otoritesi’nden milyonlarca dolar yatırım almasını sağladığı, bunun karşılığında da külçe altın dahil, çeşitli “hediyeleri” kabul etiği belirtiliyor. Menendez daha önceden de Mısır’dan rüşvet almakla suçlanmış, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı’ndan istifa etmişti.

YENİ İDDİANAMEDE NELER VAR?

Hakkında hazırlanan yeni iddianameye göre ise Menendez, iş insanı Fred Daibes’in New Jersey’deki milyonlarca dolarlık emlak projesi için Katar’dan yatırım almasının müzakere edilmesine yardımcı oldu. Buna göre Menendez Haziran 2021’de Daibes’i Katar kraliyet ailesinin bir üyesi ile tanıştırdı. Bu kişi, Katar hükümetiyle bağlantılı olan yatırım şirketinin başındaydı.

KATAR LEHİNE AÇIKLAMALARINI ÖNCEDEN İŞ İNSANINA ATTI

Katarlılar New Jersey’de yatırım yapıp yapmamayı tartışırken, Menendez Doha hükümeti lehine çok sayıda basın açıklaması yaptı. Ağustos 2021’de de, Katar hükümetine yine övgü düzeceği basın açıklamasını önceden Daibes’e yollayarak “Bunu onlara göndermek isteyebilirsin” mesajını attı.

23 BİN 990 DOLARLIK SAAT İDDİASI

Ertesi ay, Katar hükümetinin Manhattan’da düzenlediği özel bir etkinliğe katılan Daibes, Menendez’e 23 bin 990 dolar değerinde lüks saatlerin fotoğraflarını göndererek “Bunlar nasıl?” diye sordu. Menendez ise iki gün sonra Daibes’e Senato’nın Katar’ı destekleyen bir kararının linkini yolladı.

Ocak 2022’de ise Daibes ile Londra’da yapacağı görüşme öncesinde Katarlı temsilciye “Arkadaşımın ayın 15’inde sizi ziyaret edeceğini öğrendim. Bu görüşmenin karşılıklı yarar sağlayan bir anlaşmayla sonuçlanacağını umuyorum” mesajını gönderdi.

FORMULA 1 BİLETLERİ, KÜLÇE ALTIN

Mayıs 2022’ye gelindiğinde, Katar şirketi ile Daibes’in firması ortaklık için bir niyet mektubu imzalamıştı. Savcılığa göre, Menendez de bundan kısa süre sonra “ödüllendirildi”: Katarlı bir yetkili, ABD’li senatöre ve eşi Nadine Menendez’e Mayıs 2022’de Miami’de düzenlenen Formula 1 yarışına bilet hediye etti, Daibes ise Menendez’e bir külçe altın verdi. İddianameye göre, aynı ay eşi Nadine ve Daibes’le bir akşam yemeği yiyen Menendez, Google’dan “bir kilo altın fiyatı” için araştırma yaptı.

Menendez yeni iddianamede rüşvet almak, dürüst hizmet vermemek, şantaj ve yabancı bir ülke lehine çalışmakla suçlandı. ABD’li senatörün avukatı suçlamaları reddederken, haklarında iddianame hazırlanan Daibes ve Nadine Menendez de suçlamaları kabul etmedi. İlgili davanın ilk duruşması 6 Mayıs’ta görülecek.

Menendez daha önceden de Mısır’dan rüşvet almakla suçlanmış, Mısırlı iş insanlarının helal et sektöründe tekel olmasını sağladığı ileri sürülmüştü. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version