Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tek böbrek ve kalbinde stentle yaşayan 31 yıllık tutsak için çağrı


İZMİR – Bir böbreği alınan ve kalbine stent takılmasına rağmen tahliyesi 6 ay ertelenen 31 yıllık tutsak Mahmut Badur’un sağlık durumuna dikkat çeken İHD, “Oluşabilecek her türlü olumsuzluktan kurul ve yetkililer sorumludur” dedi. 

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği eylemlerinin 283’üncü haftasında Konak eski Sümerbank önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Susma suça ortak olma, ölüyorlar”  pankartı açıldı. Açıklamada Ödemiş T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Mahmut Badur’un durumuna dikkat çekildi. 

 

Açıklamanın Kürtçesini İHD İzmir Şube Eş Başkanı Zilan Gümüş okurken, Türkçesini İHD İzmir Şubesi Cezaevi Komisyonu Üyesi Ahmet Çiçek okudu.

 

Mahmut Badur’un 59 yaşında ve 31 yıldır tutuklu olduğu vurgulanan açıklamada, “Çeşitli hapishanelerde bulunduktan sonra şu an Ödemiş T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulmaktadır. İHD’nin hasta mahpuslar listesinde yer almaktadır. Badur, uzun zamandır kalp hastasıdır. İki kez kalp krizi geçirmiş, anjiyo olmuş ve kalbinde stent bulunmaktadır. Stent, uzun zaman önce takıldığı için, değiştirilmiş ve ayrıca ikinci stent takılmıştır. Böbreğinin biri alınmış, buna bağlı olarak düzenli bir şekilde kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Ailesinden aldığımız bilgiye göre dizlerinde sıvı kaybı oluşmuştur. Bunların yanı sıra dizleri su toplayıp şiştiği için dizlerinden su alınmıştır” denildi.

 

TAHLİYESİ 6 AY ERTELENDİ 

 

Badur’un cezaevinde kaldığı sürede daha önce bulunan sağlık sorunlarının derinleştiği belirtilen açıklamada, Badur’un cezaevinde farklı hastalıklara yakalandığı aktarıldı. Tutukluluğun devam etmesi durumunda olumsuzlukların artacağı kaydedilen açıklamada, “Bunca hastalığa ve ilerlemiş yaşına rağmen çıktığı İdari ve Gözlem Kurulu keyfi bir şekilde denetimli serbestlik hakkını 6 ay ertelemiştir. Oluşabilecek her türlü olumsuzluktan bu kurul ve yetkililer sorumlu olacaktır. Biz insan hakları savunucuları, görevli ve yetkililerin hasta mahpuslara yaklaşımlarını ve Mahmut Badur’un durumunu yakından takip etmeye devam edeceğiz. Hasta mahpuslara özgürlük. Mahmut Badur’a özgürlük” ifadeleri yer aldı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version