Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tarihe geçen direnişin üzerinden 9 yıl geçti


RIHA – Kobanê’de DAİŞ karanlığına karşı ortaya konan tarihe direnişinin üzerinden 9 yıl geçti. Fırat Kantonu Kadın Meclisi’nden Sara Xelîl, birlik ruhuyla kentin özgürleştirildiğine işaret etti. 

 

Kuzey ve Doğu Suriye kenti Kobanê’nin özgürleştirilmesinin üzerinden 9 yıl geçti. 2013’te kurulan DAİŞ, kısa bir süre içerisinde Irak ve Suriye’de birçok kenti işgal etti. Ocak 2014’te Rakka’yı, Haziran 2014’te ise Musul’u ele geçirdi. DAİŞ, daha sonra Kürtlerin kendi kendini yönettiği Kobanê’yi hedef aldı. Kobanê, Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş sonrası Kürtler ve dostları tarafından öz yönetim ilan edilen kantonlardan biriydi. 

 

TARİHE GEÇEN DİRENİŞ

 

DAİŞ’in 14-15 Eylül 2014’te Kobanê’ye dönük başlattığı saldırılar 133 gün sürdü. DAİŞ, hiçbir yerde olmadığı gibi burada büyük bir dirençle karşılaştı. En sonunda ise yenildi. Binlerce Kürt genci ve enternasyonalist, Kobanê’nin özgürleştirilmesinde yer aldı. Bunlardan birçoğu, ortaya konan tarihi direnişte hayatını kaybetti. Tarihe geçen direniş, 26 Ocak 2015’te zaferle sonuçlandı. Kobanê söz konusu tarihte tamamen özgürleştirildi. 

 

Bu süreçte esir düşen DAİŞ’liler daha sonra önemli itiraflarda bulundu. DAİŞ üyeleri, Suriye’nin diğer kentleri yerine Kobanê’yi hedef almalarının nedeninin “Türkiye talebi” olduğunu itiraf etti. 

 

Aradan 9 yıl geçti, ancak Türkiye’nin buraya dönük hava saldırıları son bulmadı. Buna rağmen inşa çalışmaları aralıksız bir şekilde devam etti. Özerk Yönetim, tamamen yıkılan kenti yeniden ayağa kaldırdı ve birçok alanda önemli çalışmalar ortaya koydu. 

 

BİRLİK RUHU

 

Kobanê’deki çalışmalarda yer alan Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Fırat Kantonu Kadın Meclisi yöneticisi Sara Xelîl, kent sakinlerinin hiçbir saldırıya karşı boyun eğmediğini ifade etti. Sara Xelîl, Kobanê’yi özgürleştiren ruhun birlik ruhu olduğunu vurguladı: “O süreçte Kürtler arasında çok önemli bir birlik oluştu.”

 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla Kobanê için seferberlik ilan edildiğini anımsatan Sara Xelîl, “Çağrı sonrası halklar, yönünü Kobanê’ye çevirdi. Savaş vaktinde oluşturulan dayanışma sürecinin yanı sıra komünler oluşturuldu. Komiteler kuruldu. Savunma Komitesi, Sağlık Komitesi, Barıştırma Komitesi ilan edildi” dedi. 

 

Aradan geçen süreye rağmen saldırıların devam ettiğine dikkati çeken Sara Xelîl, “O gün bu topraklarda, Sayın Öcalan’ın ‘Özelde Suriye’de, genelde Ortadoğu’da demokrasi gerçekleşmezse şüphesiz ağır savaşlar meydana gelecek’ tespiti bir kez daha haklılık kazandı. Bu anlamda dünya kamuoyunun da sessizliğine şahit olduk. Ama şu bilinmelidir ki, kimse Kürtler için ses çıkarmasa bile biz kendimiz için her türlü mücadeleyi vermeye hazırız ve vereceğiz” diye kaydetti. 

 

MA / Ceylan Şahinli

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version