Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Soykırım davası Lahey’de başladı: İsrail sanık sandalyesinde

Soykırım davası Lahey’de başladı: İsrail sanık sandalyesinde


ENSAR NUR | TR724 HABER

Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı soykırım davası Lahey’de bulunan Birleşmiş Milletler’in en üst yargı organı Uluslararası Adalet Divanı önünde bugün başladı.

Dava, Güney Afrika’nın İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığı yönündeki argümanlarını sunmasıyla başladı. İsrail tarafı savunmasını yarın yapacak.

Güney Afrika’yı temsil eden hukukçular, devletlerin soykırım niyetlerini nadiren önceden açıkladıklarını, ancak bu davanın benzersiz olduğunu, çünkü İsrail’de çok sayıda üst düzey liderin, 7 Ekim’deki Hamas saldırısının ardından, savaşçılar ve siviller arasında ayrım yapmaksızın Gazze’nin ve Filistin halkının yok edilmesini istediklerini ifade ettiklerini söyledi.

Güney Afrika Yüksek Mahkemesi Avukatı Adila Hassim, İsrail’in soykırım sözleşmesinin 2b ve 2c maddelerini ihlal eden eylemlerini özetledi.

GÜNEY AFRİKA: İSRAİL SOYKIRIM NİYETİNİ AÇIKÇA ORTAYA KOYDU

“İsrail’in saldırıları, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 60,000’e yakın Filistinlinin yaralanmasına ve sakat kalmasına neden oldu. Bu durum sağlık sisteminin tamamen çöktüğü bir ortamda gerçekleşti.

Aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinli sivil tutuklandı, gözleri bağlandı, soyunmaya zorlandı ve bilinmeyen yerlere götürülmek üzere kamyonlara bindirildi. Filistin halkının çektiği fiziksel ve ruhsal acılar inkâr edilemez.

İsrail kasıtlı olarak Gazze’ye yaşamı sürdüremeyecek ve fiziksel yıkıma yol açacak koşullar dayattı. İsrail Gazze’deki Filistinlilerin yaklaşık yüzde 85’ini zorla yerinden etti. Kaçabilecekleri güvenli bir yer yok. İsrail’in 13 Ekim’de verdiği ilk tahliye emri, çocuklar, yaşlılar, yaralılar ve sakatlar da dahil olmak üzere bir milyondan fazla insanın tahliyesini gerektirdi.

Emrin kendisi soykırım niteliğinde. Derhal harekete geçilmesini, sadece taşınabilecek kadarının alınmasını ve hiçbir insani yardıma izin verilmemesini gerektirdi. Yakıt, su, yiyecek ve diğer yaşam ihtiyaçları kasıtlı olarak kesildi. Açıkça nüfusun yok edilmesi için hesaplandı.

Tüm bu eylemler tek tek ve toplu olarak İsrail’in soykırım niyetini gösteren hesaplanmış bir davranış kalıbı oluşturmaktadır. Bu niyet İsrail’in şu davranışlarından açıkça anlaşılmaktadır:

• Gazze’de yaşayan Filistinlileri büyük çaplı, öldürücü yıkıma neden olan silahlarla hedef almak ve sivilleri hedef gözeterek vurmak.

• Filistinlilerin sığınabileceği güvenli bölgeler belirlemek ve ardından buraları bombalamak.

• Gazze’deki Filistinlileri gıda, su, sağlık hizmetleri, yakıt, temizlik ve iletişim gibi temel ihtiyaçlardan mahrum bırakmak.

• Sosyal altyapının, evlerin, okulların, camilerin, kiliselerin, hastanelerin tahrip edilmesi ve çok sayıda çocuğun öldürülmesi, ağır yaralanması ve yetim bırakılması.

Soykırımlar hiçbir zaman önceden ilan edilmez, ancak bu mahkeme, soykırım eylemlerinin makul bir iddiasını haklı çıkaran bir davranış modelini ve ilgili niyeti tartışmasız bir şekilde gösteren son 13 haftalık kanıtların avantajına sahip.”

SOYKIRIM ÇAĞRILARI DELİL OLARAK SUNULDU

Lahey’deki sunumunda Güney Afrika, İsrailli yetkililerin soykırım niyetine dair kanıt olarak nitelendirdiği ifadeleri sundu.

Lahey’deki sunumunda Güney Afrika, aralarında Başbakan Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un da bulunduğu çok sayıda İsrailli liderden doğrudan alıntılar yaptı.

Netanyahu’nun İncil’deki Amalek halkının hikayesine atıfta bulunmasına ve bu dilin sahadaki birlikler tarafından yankılanmasına atıfta bulundu.

Gallant’ın İsrail’in “insan hayvanlarla” savaştığı ve Gazze’de “elektrik, yiyecek, su ve yakıtın olmayacağı” yönündeki yorumuna da atıfta bulunuldu. Gallant’ın askerlere hiçbir kısıtlama olmadığını ve “her şeyi ortadan kaldıracağız, her yere ulaşacağız” dediği aktarıldı.

Ayrıca, Knesset’in bir başkan yardımcısının Gazze Şeridi’nin yeryüzünden silinmesi çağrısında bulunmasına atıfta bulunarak, hükümetin bir üyesi olmasa bile, Knesset’teki oyları İsrail devletinin politikalarını şekillendiren bir milletvekili olduğunu savundu.

İsrail askerlerinin Gazze’deki operasyon sırasında Gazze’nin yıkımı hakkında dans edip şarkı söylediği bir video klip de gösterildi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version