Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ORTADOĞU | Tansiyon artıyor, Pakistan’dan İran’a misilleme saldırı

ORTADOĞU | Tansiyon artıyor, Pakistan’dan İran’a misilleme saldırı


İran’ın Pakistan’da Sünni militan bir grup tarafından kullanıldığını iddia ettiği mevzilere saldırmasının ardından Pakistan, İran’da ayrılıkçı militan grubu hedef aldığını belirterek misilleme hava saldırıları başlattı. İran tarafı saldırıda aralarında dört çocuk ve üç kadının da bulunduğu en az dokuz kişinin öldüğünü açıkladı. İran İçişleri Bakanı öldürülenlerin hiçbirinin İranlı olmadığını söyledi.

16 Ocak’da İran Devrim Muhafızları Ordusu, Pakistan’ın güneybatısındaki Belucistan Eyaleti’ndeki hedefleri vurmuş ve saldırının ardından iki çocuğun hayatını kaybettiği iddia edilmişti. İran’ın saldırılarının  IŞİD’in Afganistan kolu tarafından 3 Ocak’ta gerçekleştirilen ve  Kerman kentinde 85 İranlının ölümüne neden olan intihar saldırısına cevap olduğu düşünülmüştü. Pakistan misilleme olarak 18 Ocak Perşembe günü Sistan-Beluçistan Eyaletine hava saldırıları düzenledi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada saldırıların teröristleri hedef aldığı belirtildi, “çok sayıda terörist öldürüldü” denildi.

Pakistan’ın misilleme saldırıları, 1980-88 İran-Irak Savaşı’nın sona ermesinden bu yana başka bir ülke tarafından İran topraklarına yapılan ilk saldırı oldu. İran Dışişleri saldırıyı kınarken Pakistan maslahatgüzarının bakanlığa çağrılacağını dile getirdi. Saldırının yaşandığı İran-Pakistan sınır bölgesinden İranlı bir yetkili Pakistan’ın saldırılarının bir sınır köyünü vurduğunu ve ölenlerin kadın ve çocuklar olduğunu söyledi.

Pakistan tarafı, misilleme saldırılarından önce İran Devrim Muhafızları’nın saldırısını protesto etmiş, İran’daki büyükelçisini geri çağırmış ve İran’ın “yasadışı saldırısına karşılık verme hakkını saklı tuttuğu” açıklamasında bulunmuştu.

Devrim Muhafızları 16 Ocak’taki saldırının Sünni Beluç militan grubu Jaish al-Adl’yi hedef aldığını belirtirken İran Dışişleri Pakistan’ı kardeş ülke olarak tanımlamış, Pakistan’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduklarını ifade etmişti.

İran, 16 Ocak’ta Pakistan’ı vurmadan bir gün önce de Suriye ve Irak sınırları içinde saldırılar düzenlemişti. İran, İdlib ve Erbil’de düzenlediği füze ve drone saldırılarının casusları ve teröristleri hedef aldığını iddia etmişti. Yaşanan saldırılarda sivillerin ölmesi üzerine Irak, Tahran’daki elçisini geri çağırmıştı.

Savaş Orta Doğu’ya mı yayılıyor?

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarının ardından İsrail’in Filistin’i bombalaması, Gazze’de onbinlerce sivilin hayatını kaybetmesi ve Kızıldeniz’deki saldırıları sebebiyle ABD’nin İran destekli olduğunu belirttiği Hutsilere saldırılar düzenlemesinin ardından İran ve Pakistan arasındaki karşılıklı saldırılar Orta Doğu’da daha geniş çaplı bir çatışma ihtimalini artırıyor. İran destekli grupların Suriye ve Irak’taki ABD üslerini de hedef almasıyla bölgede tansiyon her geçen gün artıyor.

Çin: Arabuluculuğa hazırız

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çin’in İran ve Pakistan arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi. Mao Ning, “Her iki tarafın da istemesi halinde gerilimin azaltılmasında yapıcı bir rol oynamaya hazırız” dedi.

ORTADOĞU | İran, Pakistan’ı vurdu; limitler zorlanıyor

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version