Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

NATO Şefi: İsveç’in üyelik süreci temmuzdan önce tamamlanır

NATO Şefi: İsveç’in üyelik süreci temmuzdan önce tamamlanır

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç’in en geç Temmuz ayına kadar askeri ittifaka katılacağından emin olduğunu söyledi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO’ya üye olma kararı alan İsveç, Türkiye ve Macaristan’ın vetosu sebebiyle aylardır kapıda bekliyor.

Almanya haber ajansı DPA’ya konuşan Stoltenberg, bir sonraki NATO zirvesinin 9-11 Temmuz tarihleri arasında Washington’da yapılacağını hatırlattı ve İsveç’in o zamana kadar NATO’ya üye olmuş olacağını söyledi. NATO Genel Sekreteri, Temmuz ayındaki zirvede İsveç’i NATO’nun 32. üyesi olarak görmeyi umuyor.

Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya üyelik sürecini hem İsveç ile ikili ilişkilerde hem de F-16 konusunda ABD’ye karşı bir pazarlık kozu olarak kullanmasının yanısıra Macaristan Başbakanı Viktor Orbán da aralık ayı sonunda parlamentodaki milletvekillerinin İsveç’in NATO’ya üyeliğini onaylama konusunda “büyük bir isteklilik” göstermediğini söylemişti.

Geçtiğimiz hafta İsveç’in NATO’ya katılım protokolü Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilmişti. İsveç ve NATO yetkilileri, artık TBMM Genel Kurulunun kararını beklerken Türkiye tarafının işi ne kadar daha sürüncemede bırakacağı belirsizliğini koruyor. Finlandiya ve İsveç, 18 Mayıs 2022’te NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuş, Finlandiya 4 Nisan 2023’te resmen ittifaka üye olmuştu.

NATO Şefi Stoltenberg, İsveç’in Türkiye’ye verdiği sözleri yerine getirdiğini ve şu anda ABD ile Türkiye arasında F-16  konusunda görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Stoltenberg ayrıca basın özgürlüğü, hukukun üstünlüğü gibi konularda müttefiklerin Türkiye ile endişeleri olduğunu doğrularken NATO’nun müttefiklerin endişelerini ifade etmeleri ve sorunları gündeme getirmeleri için bir platform olduğunu da sözlerine ekledi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version