Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mersin’de adaylar ve küsenler


Yerel seçimlerde 31 Mart’ta Mersin’de yarışacak adaylar büyük oranda şekillendi. Adaylar arasında beklenenler olduğu gibi sürprizler de var. Adaylık bekleyip bulamayınca partisine küsen isimler sonuçları da etkileyebilir.

Uzun yıllardır hiçbir siyasi parti ve eğilimin diğerine mutlak hâkimiyet sağlayamadığı Mersin’de mevcut büyükşehir belediye başkanı CHP’den. Vahap Seçer, 2019 seçimlerinde en yakın rakibini yüzde 5’lik bir farkla geride bırakmıştı. Cumhur İttifakı’nın adayı MHP’li Hamit Tuna yüzde 40 alırken Seçer yüzde 45 oy almıştı.

Mersin, 2019’da Millet İttifakı’nın kendi arasında da rekabet ettiği bir büyükşehir oldu. İYİ Parti, o dönem Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olan eski MHP’li Burhanettin Kocamaz’ı aday göstermek istemiş, Kocamaz’ın belgeleri yetişmediği için adaylığı gerçekleşmemiş ve Ayfer Yılmaz İYİ Parti adına Demokrat Parti’den aday olmuştu.

Burhanettin Kocamaz İYİ Parti’nin adayı olacakken belgeleri yetişmediği için başvuru yapamamıştı.

CHP beklendiği gibi Seçer’i yeniden aday gösterdi. İYİ Parti ise henüz adayını açıklamadı.

Vahap Seçer 2019 seçimlerinde en yakın rakibi Hamit Tuna’nın itirazı sonrasında mazbatasını bir hafta gecikmeli almıştı.

Cumhur İttifakı’nın adayıysa sürpriz oldu. AK Parti, beklendiği üzere, büyükşehir adayını yine MHP’ye bıraktı. Kentte adayın bir kez daha Hamit Tuna olabileceği konuşuluyordu. Tuna, Mersin’de tanınan bir isim. Büyükşehir için aday gösterildiği bir önceki dönemde merkez ilçelerden Toroslar’ın belediye başkanıydı. Kürt seçmenin de desteğiyle Seçer’e kaybetti ama bu seçimler için ismi öne çıkıyordu.

MHP, Tuna yerine Serdar Soydan’ı aday gösterdi. Soydan 2019 seçimlerinde yoğun olarak seküler seçmenin yaşadığı merkez ilçe Mezitli’den aday olmuş, 20 puanla CHP’li Neşet Tarhan’a kaybetmişti.

Hamit Tuna Kasım ayında Devlet Bahçeli’yi ziyaret etmiş, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Aday Adaylığı için resmi başvuru yapmıştı.

Aday gösterilmeyince küsenler

Mersin’in en büyük ilçesi Tarsus da sürprize sahne oldu. İlçe 25 yıllık MHP döneminin ardından 2019 seçimlerinde CHP’ye geçmişti. Haluk Bozdoğan en yakın rakibi MHP’li Şevket Can’ın yaklaşık 7 puan üzerinde, yüzde 48 oy alarak belediye başkanı seçilmişti.

Bozdoğan başkanlığı süresinde zaman zaman belediye meclisinin CHP’li üyeleriyle karşı karşıya geldi. Buna karşın yeniden aday gösterilmesi bekleniyordu. CHP farklı birini seçti. Partinin Tarsus adayı Ali Boltaç oldu. Boltaç CHP’den Tarsus belediye meclisi üyesi.

Tarsus’tan yeniden aday gösterilmeyen Haluk Bozdoğan bağımsız yarışacağını açıkladı.

Haluk Bozdoğan aday gösterilmeyince partisinden istifa etti. İstifasını eski adı Twitter olan X hesabı üzerinden sert sözlerle duyurdu, isim vermeden CHP Mersin Milletvekili ve Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ı suçladı.

Bozdoğan şu ifadeleri kullandı: “Bölge milletvekillerinin bazıları, bölgemize gönderilen ve mülakata tabi tutulduğumuz milletvekilleri, yapılan anketler ve CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel ile yaptığım bireysel görüşmeler neticesinde Tarsus’ta 25 yıl sonra, 95 bin küsur rekor oyla, Tarsus’ta 50 binlerde bitirilen seçimleri taşıdığımız seviye ile kazandığımız Tarsus Belediyesi başkan adaylığım ile ilgili bir problem bulunmadığı, anketlerde önde çıktığım tarafıma belirtilmiştir. Ancak görülen o ki, İstanbul’da yaşayan ve Tarsus’la kütüğü dışında organik hiçbir bağı bulunmayan bir milletvekilinin eşini dostunu, danışmanlarının eniştelerini Mersin’in ilçelerine atama cüreti gösterdiğini, partinin MYK ve PM organlarının üstünde reaksiyonlar göstererek CHP’yi tüm ülkeye rezil rüsva ettigi ve atamalarda halkın çıkarını değil, ikili ilişkilerini masaya koyduğu, diğer hiçbir bölge milletvekilinin fikrini almayarak TEK ADAMCILIK oynayıp Tarsus’un ve dolayısı ile Mersin’in kaderiyle oynadığı, bu şartlarda 1 kişinin yaptığı atamaların kabul edilemeyeceği gerçeklerine itiraz ederek, göz bebeğim Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa ediyorum.”

Bozdoğan istifasının ardından Tarsus’ta bağımsız yarışacağını da duyurdu.

“Kazanmaktan çok kaybettirme stratejisi”

Mersin siyasetini yakından takip eden Araştırmacı Yazar Abdullah Ayan, Bozdoğan’ın bağımsız adaylığının dengeleri değiştirebileceğini düşünüyor. VOA Türkçe’ye konuşan Ayan şunları söyledi: “Tarsus’ta enteresan bir seçime tanık olacağız. Tarsus yıllarca MHP’nin kazandığı bir ilçeydi. Önemli bir ilçe, pek çok ili sollayacak nüfusa sahip olan bir ilçe. Haluk Bozdoğan’ın seçim kazanmaktan çok CHP’li bir adaya kaybettirme yönünde bir strateji izleyeceği anlaşılıyor. Bozdoğan zaten bıçak sırtı olan Tarsus’ta 20 bin oy alsa rahatlıkla seçim sonucunu değiştirebilecek bir potansiyeli olduğunu görüyorum.”

Adaylık beklerken hayal kırıklığı yaşayan tek kişi Bozdoğan değil. Mezitli Belediye Başkanı CHP’li Neşet Tarhan da aday gösterilmeyince X hesabından açıklama yaptı. Tarhan kendisine haksızlık edildiğini savundu, halkı desteğe çağırdı: “Memnuniyet anketinde birinci çıkan, partimizin oyunu arttıran, Mezitli’ye büyük projeler kazandıran Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan için tek yürek olalım. CHP Mezitli Ilçe Başkanlığı’nın ilk günden beri adayın temayül yoklaması yöntemi ile yapılması çağrısına yanıt alınamadığı için herkesi Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’a, demokrasiye sahip çıkmaya bekliyoruz.”

13 Ocak Cumartesi için planlanan buluşma Pençe Kilit Harekâtı sırasında şehit olan askerler gerekçesiyle ileri bir tarihe ertelendi.

Abdullah Ayan, Mezitli’de Tarsus’a göre daha farklı bir tablo olduğunu düşünüyor: “Neşet Tarhan’ın (bağımsız) aday olması halinde veya başka bir partiden adaylık için başvurması halinde Mezitli’de herhangi bir etkisi olacağını sanmıyorum.”

CHP’nin bu seçimlerde Mezitli adayı Ahmet Serkan Tuncer oldu.

Merkez ilçeler

Merkez ilçelerden Yenişehir’de bir önceki seçimlerde açık farkla kazanan CHP olmuştu. Parti bu seçimde de Abdullah Özyiğit’i aday gösterdi.

CHP, Akdeniz ve Toroslar’daysa şu ana kadar aday göstermedi. Bunda DEM Parti ile yapılan görüşmelerin belirleyici olduğu anlaşılıyor.

Akdeniz ilçesini 2014 seçimlerinde BDP’den Mehmet Fazıl Türk, CHP’yi kıl payı geride bırakarak kazanmıştı. Belediyeye daha sonra kayyım atandı.

2019 seçimlerindeyse, büyükşehir desteğine karşılık, CHP’nin ilçede zayıf bir aday göstermesi ya da hiç aday göstermemesi bekleniyordu ama öyle olmadı. Millet ittifakı CHP’li Sabit Yelkovan’ı aday gösterdi. AK Parti aradan sıyrıldı ve ilçeyi HDP’li Reşat Aşan’ın 3, Yelkovan’ın 6 puan önünde, yüzde 34’lük oranla Mustafa Muhammet Gültak kazandı.

Bu seçimlerde CHP’nin aday çıkarmaması halinde Akdeniz’i DEM Parti’nin kazanabileceği tahmin ediliyor.

Toroslar’da da benzer bir durum var. DEM Parti CHP’nin aday göstermemesi durumunda ilçeyi kazanabileceğinin hesabını yapıyor.

CHP aday göstermez ya da zayıf bir adayla çıkarsa DEM Parti’nin rakibi Cumhur İttifakı’nın MHP’li adayı olacak.

MHP büyükşehir gibi Toroslar’da da daha önceki isimlere gitmedi. Mevcut Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz aday gösterilmedi. Toroslar’da MHP’nin bu seçimlerdeki adayı, Ali Öz. Öz MHP’de daha önce iki dönem Mersin milletvekilliği yapmıştı.

Diğer ilçeler

Büyük nüfuslu ilçelerden Erdemli yıllardır MHP’nin kalesi olarak biliniyor. İlçede 2 dönem belediye başkanlığı yapan Mükerrem Tollu bu seçimlerde aday gösterilmedi. Yerine Mustafa Kara aday oldu.

Silifke’yse zaman zaman CHP’nin zaman zaman MHP’nin kazandığı bir yer. Son seçimlerde Cumhur İttifakı adına MHP kazanmıştı. Belediye Başkanı Mücahit Aktan seçimlerden kısa bir süre sonra kız kardeşini öldürdüğü gerekçesiyle tutuklandı. Yerine MHP’li meclis üyesi Sadık Altunok geldi. Altunok bu seçimlerde de Cumhur İttifakı’nın adayı.

Cumhur İttifakı Mersin’de 2019’daki seçimlerde yaptığı ilçe bölüşümünü büyük oranda bu seçimde de yapacak gibi görünüyor. Tek farklı ilçenin Mezitli olduğu anlaşılıyor. Bir önceki seçimlerde Mezitli’de MHP aday göstermişti. Şu ana kadar MHP ilçede aday göstermedi. Bu da Mezitli’nin AK Parti’ye bırakıldığı anlamına geliyor. AK Parti adaylarını 14 Ocak Pazar günü açıklayacaktı ancak tanıtım toplantısı şehitler nedeniyle ertelendi.

Mersin’de 4’ü merkez toplam 13 ilçe var. Bunlardan 10’u Cumhur İttifakı’nda. Cumhur İttifakı bu sayede belediye meclisinde çoğunluğa da sahip. Aydıncık, Bozyazı, Gülnar, Mut ve Çamlıyayla gibi küçük ilçelerde sürpriz beklenmiyor, bu ilçelerin yine Cumhur İttifakı’nda kalacağı tahmin ediliyor.

Exit mobile version