MÊRDÎN – Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü lisans mezunları, yayınladıkları bildiri ile Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne yapılacak olan alım için konulan şartlara tepki göstererek, bölüm mezunlarının emeğinin görmezden gelindiğini belirtti.
Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü lisans mezunları, üniversitenin araştırma görevlisi alım ilanında Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalına yapılacak alım için “Kürt Dili ve Edebiyatı veya Kürt Dili ve Kültürü anabilim dallarından birinde tezli yüksek lisans yapıyor olmak” şartının konulmasına tepki gösterdi. Kürtçe yayınlanan bir bildiri ile tepki gösteren mezunlar; “Araştırma görevlisi alım ilanında Kürt Dili ve Edebiyatı lisans mezunu ve yüksek lisansını tamamlamış olma şartı aranmıyor” diyerek, mezunların emeğinin kulak arkası yapıldığına dikkat çekti.
Açıklamada, Artuklu Üniversitesi’nin 2 Ocak’ta 24 farklı bölümden 24 araştırmacı alımının yapılacağını duyurduğuna dikkat çekilerek, “Bu açıklamaya göre Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü için de bir kişilik kontenjan ayrıldı. Alım şartlarında 3 madde yer aldı. İlk şart, başvurucuların aktif master öğrencisi olması iken diğer iki şart ise ALES (70) ve YDS (50) sınavı puanlarıydı” denildi. 2011 yılından bu yana Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün aktif olduğunun belirtildiği açıklamada, binden fazla öğrencinin bölümden mezun olduğuna ve birçoğunun master-doktora öğrencisi veya mezunu olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, “Ancak araştırma görevlisi alım ilanında Kürt Dili ve Edebiyatı lisans mezunu ve yüksek lisansını tamamlamış olma şartı aranmıyor. Böylece başka bir bölümden mezun olan biri de ilana başvurabilir. Bu anlamda Kürt Dili ve Edebiyatı mezunu öğrencilerin emeği kulak ardı ediliyor” denildi.
24 bölümden 17’sinde bölüm mezunu olma şartının arandığına işaret edilen açıklamada, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünde lisans şartının aranmadığının altı çizildi. Bunun liyakatsizlik olduğuna vurgu yapılan açıklamada, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü sorumlularına şu sorular yöneltildi:
“* Hak, adalet ve emek ne anlama geliyor?
*Bölüm alımında neden lisans şartı aranmıyor? Lisans mezunları olanlar ve olmayanlar aynı olabilir mi? Burada adaletsizlik doğmaz mı?
*Bu kadar kişi neden lisans okudu? Lisans okuyan ve okumayanlar arasında bir fark olması gerekmez mi?
*Master bitirenler, doktora okuyanlar veya bitirenler alana başvuru yapamıyor. Bu insanların bunca yıllık emekleri suya mı düşecek?
*Lisans mezunlarını, yüksek lisans mezunlarını, doktora öğrencileri ve mezunlarını önemsememek torpil ve hile anlamı taşımaz mı?
*10 yılını Kürt Dili ve Edebiyatı’na veren öğrenciler (lisans, master, doktora) ile sadece YDS puanı yüksek olduğu için Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünde master yapanların hakları aynı olabilir mi, ikisi de eşit derecede Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünde akademisyen olmayı hak ediyor mı? Bu durumda adalet nasıl sağlanmalı?
*Size başarılı kişiler mi lazım yoksa gönlünüze göre kişiler mi?”
‘Liyakat esas alınmalı ve torpille alım olmama’
Öğrenciler son olarak Mardin Artuklu Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü yönetici ve sorumlularından şu taleplerde bulundu:
“*Araştırmacı alım koşullarında kesinlikle Kürt Dili ve Edebiyatı lisansına sahip olma şartı aranmalı.
*Bunun yanında master okuma şartı olmalı.
*Kürt dili lisans mezunları, doktora mezunları veya öğrencilerinin önü kapanmamalı.
*Liyakat esas alınmalı ve torpille alım olmamalı.
*Hak, adalet ve emek esasları sorumlular tarafından iyi araştırılmalı ve bilinmeli.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***