Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kraliçeler devri şimdilik sona eriyor

Kraliçeler devri şimdilik sona eriyor


Avrupa’nın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı olan Danimarka Kraliçesi Margrethe II, Pazar günü 14 Ocak’ta tahttan çekileceğini ve yerini en büyük oğlu Veliaht Prens Frederik bırakacağını açıkladı.

1972 yılında Danimarka tahtına geçen Margrethe II, halkının yeni yılını kutlamak için Pazar akşamı televizyondan canlı bir konuşma yaptı. Kraliçe sürpriz bir şekilde 52 yılın ardından 14 Ocak’ta tahttan çekileceğini ve yerine oğlu Prens Frederik’in geçeceğini duyurdu. 83 yaşındaki Kraliçe geçen yılın başlarında sırtından ameliyat olduğunu ve artık tahtı genç nesle bırakmaya karar verdiğini söyledi. Genç Prens Frederik, 55 yaşında Danimarka tahtına oturmuş olacak.

Hükmeden son Kraliçeydi

Her ne kadar kralların eşlerine kraliçe dense de asıl hükmeden son kraliçeler İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth ve Danimarka Kraliçesi İkinci Margrethe idi. İngiltere Kraliçesi’nin 70 yıllık taht macerasının ardından Eylül 2022’de 96 yaşında hayatını kaybetmesiyle Danimarka Kraliçesi hükmeden son kraliçe olarak kalmıştı. İkinci Margrethe da tahtı oğluna bırakınca 14 Ocak itibariyle dünyada kraliçeler devri şimdilik sona ermiş olacak.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Kraliçeye ülkeye hizmetleri için teşekkür etti ve “Kraliçe Margrethe Danimarka’nın özüdür ve yıllar boyunca bir halk ve ulus olarak kim olduğumuzu kelimelere ve duygulara dökmüştür.” dedi.

83 yaşındaki Kraliçe İkinci Margrethe, arkeolojiye olan ilgisiyle biliniyordu. Kraliçe ayrıca sigaraya olan düşkünlüğü ve cep telefonuyla interneti reddetmesiyle tanınıyor.

Avrupa ülkeleri kraliçelerini bekliyor

14 Ocak itibariyle dünyada kraliçeler devri şimdilik sona eriyor. Yaklaşık 70 yıl boyunca Kraliçe İkinci Elizabeth’in başında olduğu Birleşik Kralllık, gelecek birkaç nesil boyunca Krallar tarafından yönetilecek gibi duruyor. Diğer taraftan Avrupa’da Belçika, İspanya, Hollanda ve İsveç yeni kraliçelerinin tahta çıkmasını bekliyor.

2003 doğumlu Hollanda Prensesi Catharina-Amalia, Kral Willem-Alexander’ın en büyük çocuğu olduğu için babasının ardından tahtta onun çıkması bekleniyor. Belçika Kralı Philippe tahtı bıraktığında yerini  şu an 22 yaşında olan Belçika prensesi Elizabeth alacak. 

İspanya tahtında oturan Kral Felipe’nin en büyük kızı Prenses Leonor, gelecekte İspanya Kraliçesi olmaya hazırlanıyor. Prenses Leonor, geçtiğimiz ekim ayında 18 yaşına girdi. İsveç tahtına ise Kral Carl XVI Gustaf’dan sonra 46 yaşındaki Prenses Victoria oturacak. Prenses Victoria’nın 11 yaşındaki kızı Prenses Estelle, annesinden sonra İsveç tahtının sıradaki varisi.

İsveç ve Belçika prensesleri yirminci yüzyılın son dönemlerinde yapılan kanuni değişiklikler ile tahtın ilk varisi oldular. Kraliyet ailesindeki kadınların tahta varis olmasına müsaade eden kanun değişikliği Belçika’da 1991 yılında, İsveç’te ise 1979 yılında kabul edildi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version