Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kerkük’ün Newroz mahallesindeki Kürt eylemcilerin çadırına ateş açıldı

Kerkük'ün Newroz mahallesindeki Kürt eylemcilerin çadırına ateş açıldı


Irak’ta Bağdat ile Erbil arasındaki tartışmalı bölgelerin başında gelen petrol zengini Kerkük kentinin Kürt mahallesi Newroz’da geçen hafta patlak veren gerilim derinleşiyor. Irak ordusunun 122 evde 172 ailenin yaşadığı Newroz’daki yapılara el koyma girişimine karşı başlatılan oturma eylemine dün gece saldırı düzenlendi.

Kimliği bilinmeyen bir kişinin, Irak ordusunu protesto eden eylemcilerin çadırına ateş açtığı belirtildi. Erbil’den yayın yapan Rudaw sitesinin elde ettiği güvenlik kamerası görüntülerinde, eylemcilerin çadırın dışında oturduğu görülüyor. Ancak çadırın dışında polis aracının ve silahlı yetkililerin bulunmasına rağmen eylemcilere doğru ateş açılıyor. Protestocular panik içinde kaçıyor.

‘POLİSİN 50 METRE YAKININDA ATEŞ AÇILDI’

Saldırıda yaralanan olmazken, görgü tanıkları güvenlik güçlerinin olayı engelleyememesine tepki gösterdi. Bir tanık saldırganın “polis araçlarından en fazla 50 metre uzakta olduğunu” söylerken, bir diğeri “Orada güvenlik güçlerinin bulunmasına ve koruma için üç polis aracının verilmiş olmasına rağmen yaklaşık 21.32’de çadıra doğru birkaç el ateş açıldı” dedi.

TAZMİNAT ÖDENENE DEK EVLERDE KALMA HAKKI VERİLMİŞTİ

Kerkük’ün Newroz mahallesindeki evlerde, geçmişte Saddam Hüseyin’in Baas partinin üyeleri yaşıyordu. Baas rejiminin ABD’nin 2003’te başlattığı işgalle devrilmesi sonrasında ise bu evlere Irak’ın farklı bölgelerinde yerlerinden edilmiş Kürt aileler yerleşti. İşgal sırasında evlerin maliye bakanlığına ait olduğuna dair bir kararname çıkarıldı. Sonrasında ise Kerkük İl Meclisi’nden çıkarılan ikinci bir kararname çıkarılarak, federal hükümet kendilerine tazminat verene kadar Kürt ailelere bu evlerde kalma hakkı tanındı.

‘EVİMDE ASKERLER VAR’

Ancak geçen aralıktaki vilayet seçimlerinde Kürt partilerinin 16 sandalyeli Kerkük İl Meclisi’nde çoğunluğu kıl payı kaybetmesi sonrasında, Irak ordusu 2 Ocak’ta (geçen salı) mahalleye gelerek evlere el koymaya çalıştı. Mahallenin savunma bakanlığına ait olduğunu iddia eden askerler, ailelerden evlerini boşaltmalarını istedi. Askerler, sakinleri o sırada evde olmayan en az altı evi işgal etti.

Evine el konulan Dana isimli Newroz sakini, Rudaw ile söyleşisinde “Burası benim evim; eşim ve çocuklarımla burada yaşıyorduk. Şu an içeride üç-dört Irak askeri var” dedi. Dana, Irak askerlerinden evinden çıkmalarını istediğinde gözaltına alındığını ve “evine dönmeyeceğine” söz vermesi sonrasında bırakıldığını da söyledi.

SUDANİ’NİN ÇEKİLME EMRİ VERDİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ

Kürt yetkililer el koyma girişimini engellemek için Bağdat’ta müzakereleri sürdürürken, Newroz mahallesinin Kürt sakinlerinin de oturma eylemi devam ediyor. Ancak Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin orduya Newroz’dan çekilme talimatı verdiğinin aktarılmasına rağmen, mahallede hâlâ çok sayıda asker ve askeri cip bulunuyor. Bölgeye son günlerde çok sayıda polis ve polis aracı da konuşlandırılmış durumda.

Irak’ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Bağdat’taki merkezi yönetim arasındaki tartışmalı bölgelerin statüsünün belirlenmesi için Anayasa’nın 140’ncı maddesine göre referandum düzenlenmesi gerekiyordu. Ancak bu oylama, Kürtlerin başta Kerkük olmak üzere bu bölgelere Arapların yerleştirildiği ve demografinin bilinçli olarak değiştirildiği yönündeki eleştirilerinin gölgesinde, hiçbir zaman düzenlenmedi.

Kerkük’ün kontrolü IŞİD’in Irak’ın büyük bölümlerini ele geçirdiği dönemde fiilen Erbil’e geçmişti. Ancak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin düzenlediği sembolik bağımsızlık referandumunda Kerkük’te de sandık kurulmasının ardından sonrasında Irak ordusu bölgeye asker gönderdi ve kenti kontrol etmeye başladı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version