Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Katledilen gazetecilerin resimleriyle sergi açmak istiyor

Katledilen gazetecilerin resimleriyle sergi açmak istiyor


AYDIN – Kürtlerin yaşadıklarını resmeden Enver Şahin, en büyük hayalinin katledilen gazetecilerin resimleriyle sergi açmak olduğunu söyledi.

 

Kürt ressam Enver Şahin (60), 12 Eylül 1980 Askerî Darbesi’nde ağabeyi tutuklandıktan sonra kendisine yönelik artan baskılar sonucu Erdêxan’ın Golan (Göle) ilçesine bağlı Xeskar (Köprücük) köyünden İstanbul’a göç etmek zorunda kaldı. İlkokul mezunu olan Şahin, ailesi ile beraber göç ettiği İstanbul’da tekstil işi yaparak geçimini sağladı. Çocukluğundan beri resim yapma hayali olan Şahin, dönem dönem resim yapsa da yaşadıkları ekonomik zorluklar nedeniyle bir türlü hayalini gerçekleştiremedi. Emekli olduktan sonra Aydın’ın Ortaklar ilçesi Dereköy Mahallesi’ne yerleşen Şahin, burada kurduğu atölye ile Kürtlerin yaşadığı sorunları tuvaline işledi.  

 

Yağlı boya ile yaptığı resimlerle özellikle Kürtlerin yaşadığı sorunları işleyen Şahin, resimlerini Kürt kurumlarına vererek Kürt kültürüne katkı sağlıyor. Yaklaşık 20 yıl önce Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM) düzenlediği bir çalışmada 3 arkadaşı ile beraber resimlerini sergileyen Şahin, katledilen gazetecilerin portrelerini yaparak, resimlerini sergilemek istiyor.

 

Kürt ressam Enver Şahin

 

‘DUYGULARIMI RESİMLE DİLE GETİRİYORUM’ 

 

2014 yılında geldiği Aydın’da atölye kurduğunu belirten Şahin, “Şairlerin kelimelerle araları iyidir. Onlar sözlerle derdini dile getiriyor. Ben de içimdeki duyguları resmilerle dile getiriyorum. Herkesin bir yeteneği vardır. Benim çocukluktan beri ilgim vardı. Ama abilerim cezaevine girdi, sürgüne gitti. Bu nedenle sürekli resim yapamadım. Ama buraya geldikten sonra kurduğum atölyede resim ve heykel yapmaya başladım” dedi.

 

‘ÇALIŞMALAR TOPLUMLA İLİŞKİLİ OLMALI’ 

 

Kürt halkının birçok hak ihlaline uğradığını bu nedenle yaşananları resimlerine işlediğini kaydeden Şahin, yaptığı resimlerle halkına katkı sağlamayı hedeflediğini ifade etti. Şahin, “Toplumda yaşanan her olay olumlu olumsuz insan üzerinde bir etki yaratır. Mesela 2000 yılında cezaevlerine baskınlar oldu. Abim o zaman cezaevindeydi. Abimin görüşüne gitmiştim. Görüşten dönünce yaşanan baskını resme döktüm. Ben yaptığım çalışmaların toplumla ilişkili olmasını istiyorum. Bir manzara resmi yaparsan çok anlamı olmaz. Gidip manzara fotoğrafı çekebilirsin. Ama insanın içindeki duyguları resme dökmesi önemlidir. Ben de bunu yapıyorum” diye belirtti. 

 

RESİMLERİNİ KÜRT KURUMLARINA VERİYOR 

 

Kürt kültürünün gelişmesi için çabaladığını dile getiren Şahin, “Ben kurduğum atölyede diğer arkadaşlarımla berber çalışmak istiyorum. Gelsinler birlikte birbirimizi olumlu olumsuz eleştirebilelim. Birbirimize katkı sunalım. Ben yaptığım resimleri satmıyorum. Kendim emekliyim o bana yetiyor. Yaptığım resimleri federasyonlara, derneklere, belediyelere veriyorum” ifadelerini kullandı. 

 

‘KATLEDİLEN GAZETECİLERİN PORTRESİ’ 

 

Toplumun acılar ve mutlulukta ortaklaşması gerektiğini ifade eden Şahin, en büyük hayalinin katledilen Kürt gazetecilerinin portresini yaparak resim sergisi açmak olduğunu söyledi. Şahin, “Toplumun derdini topluma anlatan gazetecilerdir. Gazeteciler katledildiğinde, onların başlarına bir şey geldiği zaman kendi ailemin başına gelmiş gibi üzülüyorum. Kürt gazeteciler bir dönem çok katledildi. Hatta sokakta gazete satanlar bile katledildi. Benim ömrüm yeterse katledilen gazetecilerin portresini yapıp sergilemek istiyorum” diye konuştu.

 

MA /  Delal Akyüz

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version