Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Karar haftası; SGK ve Bağ-Kur emeklileri ne kadar zam alacak?

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL’ye yükseltilmesi teklifi komisyonda kabul edildi


SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin gözü kulağı açıklanacak zam oranında. Memur ve memur emeklilerine geçen hafta açıklanan enflasyon verisinin ardından verilecek zam oranı yüzde 49.25 olarak belirlenmişti. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı ise yüzde 37.75 düzeyinde kaldı. Memur ve işçi-Bağ-Kur emeklileri arasındaki farkın kapatılması talep edilirken, kesin kararın ise bu hafta verilmesi bekleniyor.

Peki bu fark neden oluşuyor?

Memur ve memur emeklileri sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkına hak kazanıyor. Toplu sözleşme gereği memur ve memur emeklileri yüzde 15 zam alacak. Buna ek olarak önceki 6 aydan yüzde 29.78’lik enflasyon farkına da hak kazandılar. Bu da kümülatif olarak yüzde 49.25 zam anlamına geliyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 ayda bir oluşan enflasyon kadar maaş zammı alıyor. Dolayısıyla aradaki fark her geçen zam döneminde daha da açılıyor.

İktidarın yayın organlarından Hürriyet’in haberine göre ekonomi yönetimi, emekliler arasında zam farkı oluşması ve en düşük emekli aylığının 7 bin 500 lirada kalmasının ardından birkaç alternatifli bir çalışma yaptı. Bu çalışmalar Erdoğan’a sunulacak. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da son kararı Erdoğan verecek.

Haberde, seçenekler arasında 7 bin 500 TL’lik en düşük emekli aylığının 10 bin lira düzeyine çıkarılmasının gündemde olduğu belirtiliyor. Ancak böyle bir artış hiç kimseyi memnun etmeye yetmez. Emeklilerin beklentisi en düşük emekli maaşının 11-12 bin TL düzeyine çıkarılması.

Yasal düzenleme gerekiyor

Emekli aylıklarına enflasyon verisi dışında yapılacak zam için yasal değişiklik gerekiyor. Yapılacak yasal değişikliğin 16 Ocak’tan sonra TBMM’ye sevk edilmesi bekleniyor. Bu kapsamda ocak ayı içinde zam oranının netleşmesi, emekli aylıklarının daha öncesinde verilmesi durumunda ise sonradan aradaki farkın hesaplara aktarılması öngörülüyor.

Zam oranı ne kadar olur?

Yüzde 37,5’lik zam hiç kimseyi tatmin etmez. Dolayısıyla SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zammın yasal bir düzenlemeyle en az yüzde 45’e kadar çekilme ihtimali yüksek.

Ancak asıl sorun kök maaşlarda. Kök maaşların seyyanen yapılacak zamlarla yükseltilmesi gerekiyor. İktidar temsilcilerinin açıklamalarına göre şu anda 4 bin lira bile kök maaş alan emekliler var. Öncelikle bu ‘kök’ maaş sorunun çözülmesi, aylık bağlama oranlarının değiştirilmesi gerekiyor.

Kısa ya da orta vadede iktidar bunu yapar mı, hayır!

Kök maaşı 4 bin TL olan emekliye yüzde 45 zam yaptığınızı varsayalım; rakam 5 bin 800 liraya çıkıyor… En düşük emekli maaşı zaten hali hazırda 7 bin 500 lira! Yani bu zam oranının hiç bir anlamı yok! Muhtemelen yine en düşük emekli maaşını 10 bin 500- 11 bin liraya çıkarıp konuyu kapatacaklar… 

Kök maaşı 7 bin 500-8 bin TL’nin altında olanlar için yüzde 45’lik zammın bile anlamı olmuyor… Peki kök maaşı 8 bin liranın üzerinde olanların durumu ne olacak?

Eğer yukarıda aktardığımız gibi yüzde 45’lik bir zam olursa onların maaşı bu oranda artacak. Diyelim ki kök maaşınız 9 bin TL. Yüzde 45 zamla birlikte rakam 13 bin 50 liraya çıkmış olacak.

 

 

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version