Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Kademeli emeklilik’ iddiaları ne kadar gerçekçi?

EYT için tarih verildi


TR724 | EKONOMİ

Son günlerde EYT’yi az bir farkla kaçıranlar için hükümetin ‘kademeli emeklilik’ tasarısı üzerinde çalıştığına dair haberler sıkça yayınlanmaya başlandı. Özellikle iktidara yakın yayın organlarında hükümetin bu konuda çalışma yaptığı hatta prim günü, yaş, sigorta süresi gibi konuların bile detaylı olarak ele alındığı yazılıyor. Ancak yetkili bir ağızdan şu ana kadar konuyla ilgili hiç bir açıklama yapılmadı. Böyle bir çalışma gerçekten var mı, varsa hangi aşamada bilmiyoruz…

Bilindiği gibi 9 Eylül 1999 ve sonrasında SGK’li olanlan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanamamıştı. Örneğin, 1 Eylül 1999’da sigorta girşi olan vatandaş EYT’yle emekli olurken, ondan 10 gün sonra işe başlayan vatandaş yaş ve prim gün sayısına göre 10-15 yıl daha beklemek zorunda kalacak… İşte bu durum EYT düzenlemesinde ‘eksiklik’ olarak gösterildi ve tepkilere neden oldu.

Son günlerde medyada 9 Eylül 1999 ile 2008 yılları arasında sigortalı olanlar için yeni bir emeklilik düzenlemesi geldiğine dair çok sayıda haber yapılıyor. Haberlerde, “EYT düzenlemesi sonrasında güncellenen prim-yaş listesine göre, 2000 ve 2008 arası sigortalı olanların erken emekli olabilecekler.” deniliyor; yaş ve pirim gün sayısı şartları bile sıralanıyor.

İlk EYT düzenlemesiyle 2,5 milyon civarında vatandaş emekli olmuştu. Kademeli emeklilikle de yine milyonlarca vatandaş için emeklilik kapısının açılacağı belirtiliyor. Ancak maaşlarının ‘düşük’ olacağı da yazılıyor.

Peki bu iddialar ne kadar doğru?

Öncelikle şu ana kadar hiç bir yetkili bu konuyla ilgili tek cümle bile açıklama yapmadı. Böyle bir düzenleme varmı, varsa hangi aşamada, ne zaman tamamlanıp Meclis’e gelecek bilmiyoruz…

Cem Kılıç: Böyle bir çalışma yok!

TOBB ETÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, NTV yayınında bu konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kılıç, şu an medyada yer aldığı şekilde bugün yarın bir torba yasanın söz konusu olmadığını söyledi. Torba yasayla Meclis’e geleceği iddia edilen kademeli emeklilikle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kılıç, “Ankara’da bulunduğumuz için ilgili kamu bürokratlarına sordum. Öyle bir çalışma olmadığını ifade ettiler. Farklı kaynaklara sordum onlardan da aynı teyidi aldım. Şu an için böyle bir çalışma bulunmuyor. Bir torba yasa çalışması içine girecek şekilde madde teklifi, yaş prim teklifi, sigortalılık ile ilgili düzenleme söz konusu değil. SGK da bir açıklama yapmadı, bu tip haberler özellikle vatandaşın çok ilgisini çektiği için tabii ki medyada hızla yayılıyor. Benim burada üzüntüm özellikle vatandaşların bir anlamda boş yere heyecanlanması umut içerisinde olmaları” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version