Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Japonya’daki uçak kazasında şoke eden detay…

Japonya’daki uçak kazasında şoke eden detay…


Geçtiğimiz gün Haneda havalimanında meydana gelen Japan Airlines 516 no’lu uçuşu ile Sahil Güvenliğe ait Dash 8 uçağının piste dalmasıyla oluşan kaza, şimdiye kadar mükemmel bir sicili olan Airbus A350’nin ilk lekesi oldu. Kazaya karışan 2 uçak da kullanılamaz hale gelirken ihmaller zincirinden dolayı yaşanan kaza ise tahminlere göre pilot hatası, iletişim sorunu ve yetersiz ekipmanlardan dolayı yaşandı.

Yeni yıla hem deprem hem de son yılların en kötü uçak kazalarından biriyle giriş yapan Japonya, 379 kişinin bulunduğu Japan Airlines’a (JAL) ait Airbus A350 ile Sahil Güvenliğe ait Dash 8 uçağının kazasına şahit oldu. Hızlı müdahale ve ekiplerin hızlı çalışması sayesinde A350’de bulunan 379 kişi kurtulurken Sahil Güvenliğin Dash 8’inde bulunan 6 kişiden 5’i hayatını kaybetti.

Japonya’nın Haneda havalimanında meydana gelen bu trajik kazada ise ortaya çıkan detaylar dikkat çekti. İlk bakıldığında Japan Airlines’ın A350’si sert iniş yaparak kırıma uğramış gibi görünse de aslında olay göründüğünden daha farklı gerçekleşti. Kaza saatlerinde ATC (hava trafik kontrol) ile yapılan konuşmalara bakıldığında, Sahil Güvenlik Dash 8’ine 34R pistindeki C5 bekleme noktasında gitme izni verildi ve 1. sırada oldukları söylendi. C5 bekleme noktası ise 34R pistinin tam olarak tekerlek koyma bölgesi denilen, Japan Airlines’ın A350’sinin piste tekerlerini koyacağı yerdi.

‘HIZLI KALKMASI GEREKİYORDU’

Sahil Güvenlik uçağının C5 noktasına yönlendirilmesi ise muhtemelen bu uçağın, yeni yıla deprem ile giriş yapan Japonya’nın Niigata şehrine yardım götürecek olmasıydı. Yani bu uçağın hızlı kalkması gerekiyordu ve bütün pisti kullanmasına gerek yoktu.

TEKERLEK KOYACAĞI YERDE DURUYORDU

Bir tarafta hızlı kalkması gereken, depremzedelere yardım götürecek 6 kişiyi taşıyan bir uçak, diğer tarafta ise iniş iznini almış ve 34R pistine doğru yaklaşmaya devam eden 379 kişiyi taşıyan A350 vardı. NHK adlı ünlü Japon medya kuruluşuna göre, C5 bekleme noktasına gitmesi ve taxi yolunda beklemesi söylenen yani piste giriş yapma izni verilmeyen Sahil Güvenlik uçağının piste giriş yaptığı ve bu yüzden JAL uçağı ile iniş esnasında çarpıştığı söyleniyor.

Bu hatanın kule tarafından daha önce fark edilememesinin sebebi ise kazaya karışan Dash 8 uçağında ADS-B denilen cihazın olmamasıydı. Bu cihaz olsaydı kule erkenden fark edip JAL uçağına pas geçmesini söyleyebilirdi. Bu cihaz olmadığı için uçağın yerdeki konumu ne kule ne de Flightradar24 gibi sitelerden görülemedi. Mesleki ihmallerin de araştırıldığı bu noktada ise henüz net bir karara varmak için ne yazık ki erken. Birçok kuruluş ve şirketin de katıldığı araştırmayı JTSB yönetiyor.

‘TAMAMEN YOK OLDU’

Öte yandan, kaza sonrasında A350 saatlerce yanarak kullanılamaz hale gelirken Dash 8 uçağı ise adeta yok oldu. Neredeyse tamamen yok olan Dash 8’in içinden ancak 1 kişi kurtulabildi. Kimilerine göre bunun olmasının sebebi, yardım ekiplerinin Sahil Güvenlik uçağına geç gitmesi oldu ve bu sebeple de sosyal medya platformlarında da uçağın kaza sonrasına ait pek fazla fotoğrafı yer almıyor.

KAZAYA NE SEBEP OLDU?

Havacılıkta kazaların asla tek bir sebepten yaşanmadığı söylenir ve bu sebeple de kuralların hep kanla yazıldığı belirtilir. Yaşanan kazada, resmi olmayan bilgilere göre olası sebepler şunlar:

  • Sahil Güvenlik uçağı hızlı kalkmak istediği için uçuş güvenliğini ihmal etti.
  • Kule konuşmalarında iletişim sorunu oldu ve iki uçak da kendilerine izin verildiğini düşündü (A350’ye iniş, Dash 8’e kalkış). A350’ye iniş izni verildiği konuşmalardan duyuluyor ama sahil güvenlik uçağına kalkış izni verilmedi.
  • Kule konuşmalarında anlaşmazlık yaşandı veya talimatlar eksik verildi.
  • Sahil Güvenlik uçağında yer radarında görülmesini sağlayacak olan ekipman olmadığı için kule, Dash 8’i nereye gönderdiğini fark edemedi.
  • Yer radarında görülmediği için Dash 8’in yapmış olabileceği olası ihmalkarlık önceden fark edilemedi.

‘İZİN ALMADAN PİSTE GİRİŞ YAPTI’

Şuan için kazaya sebep olan ihtimaller arasında en büyüğü, Sahil Güvenlik uçağının uçuş güvenliğini ihmal ederek ve kuleden izin almamış olmasına rağmen piste giriş yapması veya pilotların verilen talimatları tam anlamadığı yer alıyor. Asyalı pilotların zaman zaman iletişim sorunu yaşadığı ve karmaşaya neden olduğu daha öncesinde karşılaşılmış bir şeydir ancak genelde bu olay Asya dışındaki kıtalarda olur, kendi dillerinin de konuşulduğu Asya kıtasında değil. Konu hakkında Sahil Güvenlik henüz bir açıklama yapmadı. Araştırma ise devam ediyor.(kaynak karar)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version