Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Japonya’da 7.6 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 48’e çıktı


 (Serbest Görüş) – Japonya’nın ortasında, Honşu Adası’nın batısında bulunan İşikawa idari bölgesinde en büyüğü 7.6 olan deprem fırtınasının yaşanmasının ardından 48 ölüye ulaşılırken, enkazdakilerin kurtarılması için zamanla yarışılıyor.

BİNALAR, YOLLAR YIKILDI

Japon kurtarma ekipleri, binaların devrildiği, yolların harap olduğu ve on binlerce evin elektriksiz kaldığı İşikawa’nın ücra bölgelerine ulaşma çabasında.

Dün Japonya’nın batı kıyısını vuran tsunami dalgaları bazı arabaları ve evleri denize sürüklerken, bölge sakinleri yüksek yerlere kaçtıktan sonra evlerine geri döndü.

3 BİN KİŞİLİK KURTARMA EKİBİ BÖLGEDE

Ülkenin dört bir yanından askerler, itfaiyeciler ve polislerden oluşan 3 bin kişilik kurtarma ekibi, İşikawa’nın Noto yarımadasındaki deprem bölgelerine gönderildi.

YANGINLAR EVLERLE ARAÇLARI KASIP KAVURDU

Japonya’nın afet yönetimi dairesi, itfaiyecilerin birçok şehirde yangınlarla mücadele ettiğini ve çöken binalarda mahsur kalan insanları kurtarmaya çalıştığını söyledi. Sadece Noto yarımadasındaki Wajima kentinde çıkan yangında yakın çevredeki 200’e yakın yapı hasar gördü.

KURTARMA EKİPLERİ ÜCRA YERLERE ERİŞMEKTE ZORLANIYOR

Bugünkü basın toplantısına afet yardım operasyonları görevlilerinin mavi takımını giyerek çıkan Başbakan Fumio Kişida, “Depremden etkilenenlerin aranması ve kurtarılması için zamana karşı mücadele veriyoruz” dedi. Kişida, helikopter araştırmalarının çok sayıda yangın ve binalarla altyapıda yaygın hasar tespit ettiği Noto yarımadasının kuzey ucuna erişmekte kurtarma ekiplerinin oldukça zorlandığını belirtti.

Hükümetin bölgeye yardım malzemelerinin ulaştırılmasında gemileri kullanmaya hazırlandığını duyuran Japonya Başbakanı, “Zaman geçtikçe felaketin etkisi daha belirginleşiyor. Hayat kurtarmak zamana karşı bir yarış” vurgusunu yaptı.

Hükümet Sözcüsü Yoşimasa Hayaşi, insanların enkazdan kurtarılmayı beklediği en az 120 vaka olduğunu duyurdu.

Ardından İşikawa’dan ölü sayısının 48’e çıktığı haberi geldi.

ULAŞIM DURDU

Bölgeye karayolu, demiryolu, havayoluyla ulaşım askıya alındı. Noto havaalanı pist, terminal ve erişim yollarındaki hasar nedeniyle kapanırken, 500 kişi otoparktaki araçlarında mahsur kaldı.

BÖLGE SAKİNLERİ: BÖYLE DEPREM GÖRMEDİK

Reuters’e konuşan Nanao şehrinin 74 yaşındaki sakini Nobuko Sugimori, daha önce hiç böyle bir deprem yaşamadığını söyledi. Ön duvarında büyük bir çatlak bulunan ve içeride mobilyaların etrafa dağıldığı evinden konuşan Sugimori, “Devrilmesini önlemek için televizyonu tutmaya çalıştım, ama şiddetli şekilde sallanmaktan kendimi bile alıkoyamadım” dedi.

Caddenin karşısında yardım çağrısı yapılan çökmüş binanın altında bir araba ezilmişti.

‘HER ŞEY GÖZ AÇIP KAPAYINCAYA KADAR OLDU’

73 yaşındaki Fujiko Ueno, deprem meydana geldiğinde yeni yıl kutlaması için evinde yaklaşık 20 kişinin bulunduğunu, ancak mucizevi şekilde hepsinin yaralanmadan kurtulduğunu söyledi. Enkaz yıkıntıları ve yolun çatlak yüzeyinden sızan çamur arasında sokakta duran Ueno, “Her şey göz açıp kapayıncaya kadar oldu” dedi.

SUZU KASABASINDA 1000 EV YIKILDI

Depremin merkez üssüne yakın olan, 5 binden fazla hane bulunan sahil kasabası Suzu’da, Belediye Başkanı Masuhiro Izumiya,1000’e varan sayıda evin yıkılmış olabileceğini söyledi. Izumiya, “Durum felaket” dedi.

WAJİMA ŞEHRİ AĞIR KAYIP VERDİ

Daha önce doğrulanan 30 ölünün yarısı, yarımadanın kuzey ucundaki bir başka ağır darbe alan bölge olan Wajima şehrinden.

140’TAN FAZLA ARTÇI SARSINTI

7.6 büyüklüğündeki depremden bu yana 140’tan fazla artçı sarsıntı tespit edildiğini duyuran Japonya Meteoroloji Kurumu, gelecek günlerde daha güçlü şokların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

TSUNMİDEN KAÇANLARIN ÇOĞU EVLERİNE GERİ DÖNDÜ

Dün tsunami uyarısı veren Japon hükümeti, evlerinden çıkmaları emri verdiği yaklaşık 100 bin kişiyi acil durumlarda tahliye merkezi olarak kullanılan spor salonlarına ve okul spor salonlarına gönderdi. Yetkililerin tsunami uyarılarını kaldırmasının ardından bugün çoğu evlerine geri döndü.

33 BİN HANEYE ELEKTRİK VERİLEMİYOR

Bölgeye elektrik veren şirketlerden Hokuriku, sıcaklıkların donma noktasının altına düştüğü bir gecenin ardından bugün İşikawa’da yaklaşık 33 bin hanenin elektriksiz kaldığını duyurdu. Yaklaşık 20 bin evde de su kesildi.

Japonya Savunma Bakanı, kurtarma çalışmalarına halihazırda 1000 ordu personelinin katıldığını ve bu sayının 10 bine çıkarılabileceğini söyledi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version