Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsveç’in NATO üyeliği TBMM’de kabul edildi

Erdoğan imzaladı; İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü TBMM’de


İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Genel Kurul’daki oylamada 287 kabul, 55 ret oyu kullanıldı. Yasanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da imzalanması gerekiyor.

TBMM Genel Kurulu, İsveç’in NATO’ya katılım protokülünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifini kabul etti. 346 milletvekilinin katıldığı oylamada 287 ‘kabul’, 55 ‘ret’ oyu verildi. Dört vekil ‘çekimser’ yönde oy kullanırken AK Parti, MHP, CHP ve DEVA Partisi grupları ‘kabul’ oyu kullandı.

Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya, 2022 yılında askeri ittifaka katılma talebinde bulunmuştu. Türkiye, iki ülkenin Ankara’nın ‘terörist olarak gördüğü grupları koruduğu’ iddiası ile onay vermedi. Erdoğan, birçok konuşmasında iki ülkenin NATO üyeliğine de açıkça karşı çıktı.

Ancak, Finlandiya’nın üyeliğini geçtiğimiz yıl nisan ayında onaylandı. Macaristan ile birlikte İsveç’i, PKK’ya karşı tutumunu sertleştirene kadar bekletti. Bunun üzerine Stockholm, bir terör örgütüne üye olmayı yasa dışı hale getiren yeni bir terörle mücadele yasası çıkardı. İsveç ve NATO üyeleri Finlandiya, Kanada ve Hollanda, Türkiye’nin silah ihracatı politikalarını gevşetmek üzere adımlar attı.

Türkiye, NATO silahını ABD’den almayı istediği F-16’lar için de koz olarak kullanmıştı. Ancak ABD, Türkiye’nin satışını beklediği F-16’lar konusunda herhangi bir takvim vermiş değil.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version