Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail’in yargılandığı ‘soykırım’ davasına Bangladeş de destek verdi: ‘İşgal sona ermeli!’


(Serbest Görüş) – Gazze’de soykırım suçları işlediği için İsrail’e uluslararası dava açan Güney Afrika’ya bir ülkeden daha destek geldi.

Bangladeş Dışişleri Bakanlığı, Güney Afrika’nın İsrail’in suçları için Uluslararası Adalet Divanı’na (ICJ) yaptığı başvuruyu desteklediklerini açıkladı.

Açıklamada, Güney Afrika’nın Gazze’deki tüm askeri operasyonların durdurulması ve bölgeye güvenli, yeterli ve engelsiz insani yardımın ulaşmasına izin verilmesi için gerekli tedbirlerin alınması yönündeki talebin de desteklendiği ifade edildi.

Talep edilenlerin, Gazze’deki insani felaketin durdurulması için gerekli ve somut adımlar olduğu vurgulanan açıklamada, Dakka’nın bu yönde müdahale yapılması yönünde karar çıkarma fırsatını memnuniyetle karşılayacağı kaydedildi.

İsrail’in kasti saldırgan eylemlerinin Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi başta olmak üzere, uluslararası hukukun açık bir şekilde yok sayılması ve ihlal edilmesi olduğu vurgulanan açıklamada, Bangladeş’in BM’nin sözleşmesi kapsamındaki yükümlülükleri yerine getirmeleri için tüm devletlere çağrı yaptığı belirtildi.

Bangladeş’in acil ateşkes ile hızlı, güvenli ve engelsiz insani yardım için yeniden çağrı yaptığı ifade edilen açıklamada, Dakka’nın aynı zamanda İsrail’in işgalinin sona ermesi ve 1967 öncesi sınırlar kapsayacak ve başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde egemen ve bağımsız Filistin Devleti’nin kurulması için kalıcı çözüm bulunması yönündeki çağrıları hatırlatıldı.

İsrail’i tanımayan 28 ülke arasında

Bangladeş, İsrail devletini tanımayan 28 BM üyesi ülkeden biri. Vatandaşlarına İsrail’e seyahat etmesini yasaklayan ve İsrail pasaportlarını kabul etmeyen ülke, Kasım 2003’te Bangladeşli gazeteci Salah Hodri’yi Tel Aviv’e gitme girişiminin ardından “fitne, ihanet ve dine küfür” suçla nedeniyle 7 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Dakka, egemen bir Filistin devleti kurulmasını ve İsrail’in Filistin işgalinin sonlandırılmasını destekliyor.

İsrail Bangladeş’i ilk tanıyan ülkelerden biri olacaktı, Dakka reddetti

Bangladeş, 1971 yılında verdiği Kurtuluş Savaşı’nın ardından Pakistan’dan bağımsızlığını ilan etmişti. İsrail, Şubat 1972’de Bangladeş’i tanıyan ilk ülkelerden biri oldu. Ancak Bangladeş hükümeti, İsrail’in ülkeyi tanıma kararını kabul etmediğini ilan etti. Hükümet adına bir mektup yayımlayan dönemin Bangladeş Dışişleri Bakanı Hondakir Mostak Ahmed, bu tanıma kararının kabul edilebilir olmadığını duyurdu.

Bangladeş Başbakanı, Mossad’ın ülkede darbe yapmaya çalıştığını öne sürmüştü

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Mayıs 2016’da muhalefet partileri Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ve Bangladeş Cemaat-i İslami’nin İsrail istihbarat kurumu Mossad’la işbirliği yaparak ülkede darbe yapmayı planladığını öne sürmüştü.

Hasina, iddiasına gerekçe olarak, BNP Genel Sekreteri Aslam Çovduri’nin İsrailli siyasetçi Mendi N. Safadi’yle Hindistan’da görüşmesini gösterdi. Buna karşılık Aslam, söz konusu görüşmenin bir tesadüf olduğunu savundu.

Yine 2016 yılında Bangladeş Yurt Bakanı Esadüzaman Han, BNP’nin ülkedeki kökten dinci örgütlerin saldırılarıyla bağlantılı olduğunu ve bunun arkasında da Mossad’ın olduğunu ileri sürmüştü. İsrail Dışişleri Bakanlığı, bu iddiaları “saçmalık” olarak nitelemişti.

Güney Afrika’nın İsrail’e açtığı dava

Güney Afrika, İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle ICJ’ye acil dava başvurusunda bulunmuş ve İsrail’in Gazze’ye dönük 7 Ekim’de başlattığı askeri operasyonun acilen durdurulmasını talep etmişti.

Davada iki gün süren duruşmada Güney Afrika ve İsrail tarafları ifade verdi. Güney Afrika temsilcileri, İsrail’in hava ve kara saldırılarının Gazze nüfusunu tamamen yok etme amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana İsrail’e tepki gösteren Güney Afrika hükümeti, İsrail’in Filistin’de açık bir şekilde apartheid rejimi uyguladığına dair açıklamalarda bulunmuştu.

BM üyeleri tarafından imzalanan 1948 Soykırım Sözleşmesi, Nazi Almanya’sının Yahudilere dönük soykırımından sonra 1948’de imzalanmıştı.

Güney Afrika’nın açtığı davaya ilişkin şu ana kadar 10’dan fazla ülke destek açıklaması yaptı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version