Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail’in “soykırım” davasında tedbir kararı bugün açıklanacak

İsrail’in “soykırım” davasında tedbir kararı bugün açıklanacak


BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine açtığı ‘soykırım’ davasında ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin kararını bugün açıklayacak. Mahkeme, acil önlemler konusunda bir karar verecek ancak Gazze’de ‘soykırım’ olup olmadığına dair bir hüküm kurmayacak.

Guney Afrika, Aralık ayının sonunda İsrail’e karşı bir suçlama ile Uluslararası Lahey Adalet Divanı’na başvurmuştu. Güney Afrika, İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü savaşta soykırım sözleşmesini ihlal ettiğini iddia ediyor. 7 Ekim’de başlayan saldrılarda şu ana kadar 25 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Ölenlerden üçte ikisini kadınlar ve çocuklardan oluşuyor.

Güney Afrika’nın, İsrail’le ilgili suçlamasında, “Filistin halkındaki ileriye dönük acıyı ve Gazze’deki insan hakları ihlallerini önlemek için” acil önlemler talep ettiği de belirtiliyor. Somut olarak doğrudan bir ateşkes çağrısında bulunuyor.

Uluslararası Adalet Divanı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in, Gazze’ye yönelik saldırılarında 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlali gerekçesiyle Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından açılan davadaki ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin kararın bugün  açıklanacağı bildirildi.

Uluslararası Lahey Adalet Divanı Mahkemesi kararları bağlayıcı, ancak uygulamayı zorlamak için sınırlı olanaklar var. Kararı görmezden gelmek, İsrail için hukuki açıdan pek sonuç doğurmaz. İsrail, bu ayın başlarında yapılan bir duruşmada soykırım suçlamasını reddetti. Hamas’ın 7 Ekim’deki sivil halka yönelik saldırısına tepki olarak başlatılmış bir savaş yürüttüğünü savundu.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version