Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail kabinesindeki Gazze kavgasının ayrıntıları sızdırıldı: ‘Küfürler havada uçuştu, sesler dışarıdan duyuldu’

İsrail kabinesindeki Gazze kavgasının ayrıntıları sızdırıldı: 'Küfürler havada uçuştu, sesler dışarıdan duyuldu'

İsrail Savaş Kabinesi’nde dün “savaş sonrası Gazze” planlarının ele alınacağı toplantıya, Benyamin Netanyahu hükümetinin aşırı sağcı bakanları ile ordu arasında uzun süredir devam eden görüş ayrılıklarının patlaması damga vurdu. İsrail ordusunun 7 Ekim saldırılarıyla ilgili kuracağı soruşturmaya Gazze’den 2005’teki tek taraflı çekilme sürecinin savunma bakanı olan Şaul Mofaz’ı dahil etmesi, Gazze’ye şu an yeni bir işgali ve yeni yerleşimler kurulmasını savunan aşırı sağcıları öfkelendirdi. Çıkan kavgada küfürler havada uçuştu, sesler dışarıdan duyuldu. Netanyahu toplantıyı erken bitirdi.

İsrail basınının manşetlerine yerleşen kavgada, başta Ulaştırma Bakanı Miri Regev olmak üzere sağcı bakanların Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’ye “yüklendi”. Aralarında aşırı sağcı ve yasadışı yerleşimci yanlısı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Bölgesel İşbirliği Bakanı David Amsalem’in bulunduğu isimler, Halevi’ye hem 7 Ekim soruşturmasının zamanlaması hem de 2005’te Gazze’den tek taraflı çekilmenin mimarlarından olan eski savunma bakanının soruşturmaya dahil edilmesi konusunda öfke kustu.

Regev soruşturma kararının milletvekillerine sorulmadan alındığını ve ordunun “şu an sadece savaa odaklanması gerektiğini” söyledi. Amsalem ise “Niçin şu an soruşturmamız gerekiyor? Askeri yetkiliilerin savaşı kazanmaya odaklanmak yerine savunmaya geçmesi için mi?” dedi.

GANTZ’DAN AŞIRI SAĞCI BAKANLARA AZAR

Savunma Bakanı Yoav Gallant bakanları azarlarken, savaş kabinesi üyesi ve eski savunma bakanlarından Benny Gantz da onlara bağırarak, “Bu profesyonel bir soruşturma, Gazze’den çekilme ile ne ilgisi var? Genelkurmay Başkanı s.kt.ğimin soruşturmasında, savaşın hedeflerine ve kuzeyde bir çatışmaya hazırlanma yeteneğimize hizmet etmek için şu an ne olduğunu araştırıyor. Bu ulusal bir soruşturma değil’ dedi.

‘SİYASETÇİLERDEN ONAY ALMAMA GEREK YOK’

Halevi ise soruşturmanın politika ile değil operasyonla ilgili olduğunu söyleyerek siyasetçilerden izin almak zorunda olmadıklarını vurguladı. “Onay almama gerek yok” diyen İsrail Genelkurmay Başkanı, böyle bir soruşturmanın kuzey sınırında Hizbullah’la savaşta ordunun aynı hataları tekrarlamamasına yarayacağını söyledi. Gallant Halevi’ye destek çıkıp bakanlara “Bu sizi ilgilendirmez” diye çıkıştı; bağırışlar başlayınca da “Miri, ben senin için çalışmıyorum. Bırak konuşayım. Genelkurmay Başkanı istediğini yapar” diyerek Ulaştırma Bakanı’nı azarladı.

SAVUNMA YETKİLİLERİ TOPLANTIYI TERK ETTİ

Başka bakanların da Halevi’yi savunması üzerine alevlenen kavgada seslerin dışarıdan duyulacak şekilde yükselmesinin ardından, Netanyahu’nun toplantıyı üçüncü saatinde sonlandırdığı belirtiliyor. İsrail devlet televizyonuna konuşan bazı kaynaklara göre, toplantıya katılan üst düzey savunma yetkililerinden bazıları kendilerine yapılan muameleyi protesto etmek için toplantıyı erken terk etti.

‘NETANYAHU DA HALEVİ’Yİ AZARLADI’

Kan televizyonu, Netanyahu’nun toplantıyı sonlandırırken Halevi’ye “Bazen bakanları dinlemen gerekir” diye çıkıştığını da iddia etti.

‘YAŞANANALAR UTANÇ VERİCİYDİ’

İsmi açıklanmayan bir bakan ise Kan’a, “Yaşananlar utanç vericiydi. Orduyu eleştirebilirsiniz ama durmaksızın ve şahsi bir şekilde genelkurmay başkanının üzerine gittiler. Bu kabinenin güvenlik politikalarımız konusunda kararlar alıp alamayacağının düşünülmesi gerekir” dedi.

MUHALEFET LİDERİ LAPİD’DEN HÜKÜMETE İSTİFA ÇAĞRISI

İsrail’de aşırı sağcı hükümet ile ordu arasındaki görüş ayrılıklarının bu noktaya gelmesi ve krizin basına yansıması sonrasında, muhalefet lideri Yair Lapid’den Netanyahu’ya bir istifa çağrısı daha geldi. Lapid, X hesabından yaptığı açıklamada “Dün gece kabiende yaşananlara dair sızıntılar utanç verici ve bu kabinenin tehlikeli olduğuna dair yeni bir kanıt. İsrail devleti bu hükümeti ve liderini değiştirmeli. Bu insanlar, ordudaki erkeklerin ve kadınların fedakârlıklarını, kahramanlıklarını hak etmiyor ve stratejik bir karar almayı beceremeyecekler. Hemen gitmeliler” çıkışı yaptı.

İSRAİL ORDUSU NEYİ SORUŞTURACAK?

Söz konusu krizin temelinde, İsrail Genelkurmay Başkanlığı’nın dün 7 Ekim’de yaşananlara dair bir soruşturma komitesi kurma kararı yatıyor. Netanyahu başta olmak üzere İsrail hükümeti 7 Ekim için sorumluluk almayı hâlâ reddederken, ordu soruşturmasında Hamas’ın başını çektiği direniş gruplarının 7 Ekim’de abluka altındaki Gazze’den binlerce kişi ile düzenlediği saldırıya giden süreçte İsrail açısından yaşanan eksikliklerin, ordunun niçin hazırlıksız yakalandığının ve saldırıya yanıt vermekte nasıl geciktiğinin incelenmesi planlanıyor. Soruşturmayı yürütecek komitede, eski savunma yetkilileri yer alacak. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version