Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hollanda’da kişisel bilgileri paylaşmak suç kapsamına alındı

Hollanda’da kişisel bilgileri paylaşmak suç kapsamına alındı


BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM

Hollanda hükümeti, başkalarının kişisel bilgilerini toplamak veya paylaşmak suretiyle kişiyi tehdit etmeyi amaçlayan ‘doxing, doxlama’ uygulamalarına karşı sert tedbirler aldı. Bu kapsamda, 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle doxing eylemleri suç kaspamına alındı ve bu suçu işleyenler, 2 yıla kadar hapis ve yaklaşık 22 bin Euro para cezasına çarptırılabilecek.

Son zamanlarda sıkça karşılaşılan bir durum olan doxing, özellikle kişisel bilgilerin internet üzerinde yayımlanmasıyla birlikte ciddi etkiler doğurabiliyor. Gazetecilere, politikacılara, hakimlere ve yardımseverlere karşı yoğunlaşan doxing uygulamaları, mağdurların normal çalışma hayatlarını sürdürememelerine ve kendilerini güvende hissedememelerine neden oluyor.

Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ‘doxinge’ karşı daha etkin önlemler alınacak. Bu çerçevede, mağdurların doxing suçu için suç duyurusunda bulunabilmesi, failin daha etkin bir şekilde takip edilebilmesi ve cezalandırılabilmesi, polis ve savcılığın suç duyurusu üzerine hızla soruşturma başlatabilmesi gibi yeni önlemler devreye girecek. Bu, daha önce failin tehdit gibi başka suçlar işlememişse bu tür bir soruşturmanın başlatılamaması durumunu ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Doxing’e ilişkin belirlenen cezai yaptırımlar arasında, 2 yıl hapis veya 22 bin 500 Euro para cezası var. Ayrıca, doxing eylemlerinin belirli bir mesleği icra eden kişilere karşı yönlendirilmiş olması durumunda, maksimum hapis cezası üçte bir oranında artırılabilecek. Örneğin, politikacılar, hakimler, gazeteciler veya yardımseverler gibi kamu görevlileri bu kapsamda özellikle koruma altına alındı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version