(Serbest Görüş) – İspanya’nın Oscar adayı Kar Kardeşliği’nin (La sociedad de la nieve) 4 Ocak’ta gösterime girmesinin ardından Netflix izleyicileri adeta çılgına döndü. İspanya’nın Oscar adayı olan filmle ilgili “üzücü ve dehşet verici” yorumları yapılıyor
Ölen arkadaşlarını yemek zorunda kaldılar
Ödüllü yönetmen J.A. Bayona imzasını taşıyan film, 1972’de And Dağları’nda meydana gelen uçak kazasının üzücü öyküsünü merkeze alıyor. Kazadan kurtulanlar, hayata tutunmaya çalışırken ölen arkadaşlarını yemek zorunda kalmıştı.
13 Ekim 1972’de, Uruguay Hava Kuvvetleri’ne ait 571 sefer sayılı uçak, Montevideo’dan Şili’nin başkenti Santiago’ya gitmek üzere havalandıktan sonra dağa çarpmış, bir buzuldan aşağı kayarak kara çakılmadan önce kanatları ve kuyruğu kopmuştu.
Netflix, 18 yaşından büyüklere uygun olduğunı belirttiği filmin konusunu kısaca şöyle özetliyor:
Bir uçağın And Dağları’nın orta yerine düşmesinin ardından, hayatta kalan yolcular evlerine dönmek için güçlerini birleştirir ve birbirlerine ümit kaynağı olur.
Kar Kardeşliği, bu üzücü hikayeyi deniz seviyesinden 12 bin feet yükseklikteki gerçek kaza yerinde çekilmiş haliyle anlatıyor.
Film uçağın düştüğü yerde çekildi
Hayatta kalan yolculardan ikisi, Roberto Canessa ve arkadaşı Nando Parrado, yardım alabilmek için günlerce dağda yürümüştü. İkili, yaşadıkları zorlu süreci daha önce birçok kez ayrıntılı olarak anlatmıştı.
Yönetmen J.A. Bayona, 2 saat 24 dakikalık yeni filmle ilgili Today’e yaptığı açıklamada, “12 bin feet’te, tam olarak uçağın düştüğü yerde, yılın aynı zamanında çekim yapıyorduk” demişti.
48 yaşındaki İspanyol yönetmen, Kıyamet Günü (The Impossible), Yetimhane (El Orfanato) ve Canavarın Çağrısı (A Monster Calls) gibi filmleriyle tanınıyor.
İspanya’nın Oscar adayı
Kar Kardeşliği, bu yıl Yarışma Dışı bölümünde gösterilerek 80. Venedik Film Festivali’nin kapanışını yaptı.
Kar Kardeşliği, 96. Akademi Ödülleri’nde En İyi Uluslararası Film dalında İspanya’nın adayı olarak seçildi.
Netflix izleyicileri, Twitter’da filmle ilgili yorumlarını paylaşırken gerçek olaylardan uyarlanan bu filmden övgüyle söz ediyor.
Biri filmle ilgili şöyle yazdı:
Netflix izleyicileri, Twitter’da filmle ilgili yorumlarını paylaşırken gerçek olaylardan uyarlanan bu filmden övgüyle söz ediyor.
Biri filmle ilgili şöyle yazdı:
J.A. Bayona’nın son filmi Kar Kardeşliği yılın en iyileri arasında olmayı hak ediyor.
Bir diğer izleyiciyse şöyle dedi:
Netflix’te Kar Kardeşliğini izliyorum. Gösterime girmesini bekliyordum. Şu ana kadar görsel efektler gerçekten çok iyi. Çılgın gibi.
“Çok gerilimli”
Bir diğeri şunları ekledi:
Son zamanlarda izlediğim iki filmi öneriyorum: The Boys in the Boat ve Kar Kardeşliği. İkisi de gerçek olaylara dayanıyor. The Boys in the Boat final yarışı sırasında beni hop oturup hop kaldırdı. Kar Kardeşliği’yse çok gerilimliydi ama inanılmaz performanslar vardı.
Bir başka izleyici de şu yorumu yaptı:
Yoğun, üzücü ve çoğu zaman dehşet verici olan Kar Kardeşliği hayatta kalma, kararlılık ve insan ruhunun inanılmaz bir öyküsü. Netflix’te daha fazla ilgi görecek ama prodüksiyon için beyazperdede izlenmeye değer. Acımasız ama hayat dolu bir film.
“Büyüleyici bir film”
Başka bir izleyici kısa ama öz konuşarak şöyle yazdı:
Kar kardeşliği beni ağlattı.
Bir diğeri de ekledi:
İnanılmaz hikaye.
Filmden etkilenen bir başkasıysa filmin “irade, ekip çalışması ve inanç” üzerine olduğunu belirterek ekledi:
Yürek burkan ama büyüleyici bir film.
Eleştirmenler de gerçek trajedinin tasvirini övdü ve filmle ilgili olumlu yorumlar yaptı.
“İyilik, fedakarlık ve sevgi”
Digital Spy şunları yazdı:
Kar Kardeşliği geleneksel bir hayatta kalma filmi olduğu kadar hümanist bir deneyim haline geliyor ve acımasız görsel gerçekçilik, sınırlı duygusallık ve yıkıcı varoluşçuluk arasında tatlı bir noktaya ulaşıyor.
Wall Street Journal ise eleştirisinde şu ifadeleri kullandı:
Gerçek bir çile olan bu olayın tüm sansasyonelliğine rağmen, her türlü muhasebesi hem ölüler hem de yaşayanlar için saygı gerektirir. Bayona bu standardı fazlasıyla karşılıyor.
The Sunday Times, filmle ilgili şu yorumu yaptı:
Bayona’nın filminin gücü, adından da anlaşılacağı üzere, bir deri bir kemik kalmış, perişan haldeki kazazedeleri birbirine bağlayan iyilik, fedakarlık ve sevgi.
The Times ise şunları ekledi:
Filmin gücü ahlaki eşitliğinde ve teknik ustalığında (kaza gerçekten dehşet verici) yatıyor.
Daha önce de uyarlanmıştı
Aynı trajik kaza, Frank Marshall’ın yönettiği 1993 yapımı Yaşamak İçin (Alive) adlı filmde de ele alınmıştı.
Hayatta kalanlardan Nando Parrado’nun teknik danışmanlık görevini üstlendiği filmde Ethan Hawke, Josh Hamilton, Vincent Spano, Bruce Ramsay, John Haymes Newton ve Illeana Douglas rol almıştı.
https://www.youtube.com/watch?v=cc3YiN5Fj8k
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***