Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazze’yi boşaltmak isteyen iki İsrailli bakana AB ve İngiltere’den sert tepki

Gazze’yi boşaltmak isteyen iki İsrailli bakana AB ve İngiltere’den sert tepki

Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere’den Filistinlilerin Gazze’den gönderilmesini isteyen iki İsrailli bakana sert tepki geldi.

Netanyahu’nun aşırı sağcı koalisyon hükümetinde bakan olarak görev yapan iki İsrailli politikacı Gazze’nin Filistinlilerden arındırılması teklifinde bulunmuştu. Aşırı milliyetçi Otzma Yehudit partisinin lideri ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, geçtiğimiz günlerde Gazze’de çözümün sağlanması için Filistinlilerin göç etmeye ‘teşvik edilmesi’ çağrısında bulunmuştu. Dini Siyonizm Partisi lideri ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de çarşamba günü Gazze’deki savaş bittiğinde Filistinlilerin ‘gönüllü göç’ etmesini tavsiye etmişti.

AB ve İngiltere’den sert tepki

AB Uluslararası ilişkiler şefi ve en üst düzey diplomatı Josep Borrell, çarşamba günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İsrailli bakanların açıklamalarını “kışkırtıcı ve sorumsuzca” olarak nitelendirip kınadı. Josep Borrell,”Zorla yerinden etmeler uluslararası insan hukukunun ağır bir ihlali olarak kesinlikle yasaktır ve bu ifadeler önemlidir” dedi.

I strongly condemn the inflammatory & irresponsible statements by Israeli ministers Ben Gvir & Smotrich slandering the Palestinian population of Gaza & calling for a plan for their emigration.
Forced displacements are strictly prohibited as a grave violation of IHL & words matter

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) January 3, 2024

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada,

“Gazze, İşgal Altındaki Filistin Topraklarıdır ve gelecekteki Filistin devletinin bir parçası olacaktır. Birleşik Krallık, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesi yönündeki her türlü öneriyi kesin bir dille reddetmektedir.”

“Müttefiklerimizin ve ortaklarımızın Gazzelilerin zorla yerlerinden edilmemesi veya Gazze’den başka bir yere yerleştirilmemesi gerektiği yönündeki endişelerini paylaşıyoruz.” denildi.

ABD: Netanyahu aynı fikirde değil

ABD Dışişleri tarafından çarşamba günü konuyla ilgili açıklamada İsrailli bakanların yaptıkları açıklamaların kabul edilemez olduğu ifade edilirken bakanların görüşlerinin İsrail hükümetinin politikalarını yansıtmadığı iddia edildi.

“Amerika Birleşik Devletleri, İsrailli Bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben Gvir’in Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesini savunan son açıklamalarını reddetmektedir. Bu söylem kışkırtıcı ve sorumsuzcadır. Bu tür açıklamaların İsrail hükümetinin politikasını yansıtmadığı, Başbakan da dahil olmak üzere İsrail Hükümeti tarafından defalarca ve tutarlı bir şekilde tarafımıza ifade edilmiştir.”

İsrail meclisinde karşılıklı Nazi suçlamaları

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, yaptığı açıklamalarda Gazze’nin artık tamamen İsrail kontrolünde olacağını dile getirdikten sonra buradaki Filistinlilerin mülteci olarak kabul edileceği ülkelere gönderilmesinin doğru bir çözüm olduğunu belirtti. Smotrich ayrıca “Ben maliye bakanı olduğum sürece Gazze’deki Nazi teröristlere tek bir şekel bile gitmeyecektir.” dedi.

Diğer taraftan İsrailli Arap milletvekili Ahmad Tibi, iki bakanı yaptıkları açıklamaların soykırımı teşvik ettiğini belirterek kınadı. Ayrıca Filistinlilerin yerinden edilmesi çağrılarını Nazilerin yayılmacı politikalarına benzetti. Tibi, “Bir gün gelecek ve İsrail hükümetinin bu iki üst düzey bakanı savaş suçlarından dolayı uluslararası bir mahkeme önüne çıkacak” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version