Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazze’de yeni aşamaya geçen İsrail ‘Savaş yıl boyunca sürecek’ dedi: Filistinli çocuğun 2024 için dileği ‘ölmemek’

Gazze'de yeni aşamaya geçen İsrail 'Savaş yıl boyunca sürecek' dedi: Filistinli çocuğun 2024 için dileği 'ölmemek'


– İsrail, Gazze Şeridi’ni enkaza çeviren, binlerce Filistinliyi öldürüp ve 2.3 milyonluk nüfusun insani felakete sürükleyen savaşın 2024 yılı boyunca devam edeceğini duyurdu. Hamas’ın Sağlık Bakanlığı İsrail’in Gazze Savaşı’nın 87. gününde öldürülen Filistinlilerin toplam sayısının 21 bin 978’e yükseldiğini açıkladı.

‘ÇATIŞMALARIN YIL BOYU DEVAM EDECEĞİ ANLAYIŞINDAN HAREKETLE’

* İsrail ordusu Gazze’deki çatışmanın 2024 yılı boyunca devam etmesini beklediğini söyledi. Ordu sözcüsü Daniel Hagari, yeni yıl mesajında, asker konuşlandırmada “uzun süreli çatışmalara” hazırlık amacıyla ayarlamalara gidildiğini belirtti. Bazı birliklerin, özellikle de yedeklerin, yeniden gruplandırma için geri çekileceğini açıklayan Hagari, “bazı yedek askerlerin gelecek operasyonlar öncesinde yeniden enerji kazanmalarına olanak sağlamak için bu haftadan itibaren Gazze’yi terk edeceklerini” duyurdu. Ordu sözcüsü, “Bu ayarlamalar, savaşın 2024’te devamına yönelik planlama ve hazırlığı sağlamayı amaçlıyor. İsrail ordusu, ilave görevlerin olacağı ve çatışmaların yılın geri kalanında da devam edeceği anlayışından hareketle ileriyi planlamalı” dedi.

GAZZE ŞEHRİ’NİN BAZI BÖLGELERİNDEN TANKLAR ÇEKİLDİ

* İsrail ordusu taktik değiştirme ve asker sayısını azaltma planlarını açıklayarak savaşta yeni aşamanın işaretini verirken, Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler Gazze Şehri’nin bazı bölgelerinden tankların çekildiğini söyledi. Ancak bölgenin başka yerlerinde yoğun bombardımanla birlikte çatışmalar da şiddetlendi. Gazze Şehri’nden kısmen çekilen tanklar, Kuzey Gazze’nin diğer bölgelerinde kaldı. Sağlık yetkilileri, Gazze şehrinin güneyindeki bir bölgede evlerine dönmeye çalışan bazı kişilerin dün İsrail ateşiyle öldürüldüğünü söyledi. Bölge sakinlerine göre orta kesimlerdeki çatışmalar bugün hız kesmeden devam etti. Tanklar el Bureyc’e doğru ilerlerkeni Nuseyrat, Megazi ve güneydeki Han Yunus kentine hava saldırıları düzenlendi. Bu sabah Megazi’ye düzenlenen saldırılarda en az 10 Filistinli öldürüldü.

‘ÇOCUKLUĞUMUZ GİTTİ’

* Gazze’nin en güneyindeki Refah kentine kaçan Filistinlilerden biri olan 11 yaşındaki Layan Harara, Reuters’e, “2024 için dileğim ölmemek… Çocukluğumuz gitti. Banyo yok, yemek yok, su yok. Sadece çadır var. Güvenli hiçbir yer yok. Hiçbir şey yok. Dileğimiz evlerimize dönmek ve bunun son bulması” dedi.

HAMAS’TAN YİNE TEL AVİV’E ROKET SALDIRISI

* İsraill hükümetinin “Hamas’ı yok etme” amacı koyduğu savaşın 12 haftayı aşkın süredir getirdiği yıkıma rağmen, Hamas, dün gece Tel Aviv’e roket saldırısı düzenleyerek İsrail’i hedef alma becerisini sürdürdüğünü gösterdi.

21 BİN 978 ÖLÜYE ULAŞILDI

* Hamas’ın Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun son 24 saatteki saldırılarında en az 156 Filistinlinin daha öldürüldüğünü, 246 Filistinlinin daha yaralandığını açıkladı. Buna göre ölülerine ulaşılabilen Filistinlilerin toplam sayısı 21 bin 978’e, yaralı sayısı 57 bin 697’ye yükseldi. Can kayıplarının yüzde 7*0’i kadın ve çocuk. Toplam ölü sayısı içinde 326 sağlık çalışanı da var. İsrail ordusu 104 ambulans ve 30 hastaneyi imha edip çalışamaz hale getirirken, 99 sağlık görevlisini de esir aldı. (Reuters, BBC, AA, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version