Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Farqînli seçmenlerden kayyım mesajı: Geri alacağız, hazır olsunlar


AMED – Belediyenin kayyım yönetiminde olduğu Farqîn ilçesinde yurttaşlar, seçilen isimlerin yönetimde olması gerektiğini belirterek, kayyımlara “Belediyemizi geri alacağız, hazır olsunlar” mesajı verdi.

 

Seçmenlerin sandık başına gideceği 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin süreç başladı. Adaylarını peyderpey açıklamaya başlayan siyasi partiler içerisinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), aday adaylığı başvuruları içerisinde adaylarını 13-14 Ocak tarihlerinde yapılacak ön seçim sonucunda belirleyecek. 

 

Bir yanda seçim hazırlıkları sürerken, bir yandan da AKP-MHP iktidarı eliyle belediyelere kayyım atanan kentlerde sandıklardan ne sonuç çıkacağı merak konusu.

 

Belediyenin kayyım yönetiminde olduğu merkezlerden biri Amed’in Farqîn (Silvan) ilçesi. 2019’da yapılan yerel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi (HDP), yüzde 75,69 oy oranı ile belediyeyi kazansa da 23 Mart 2020’de kayyım atandı. 

 

Yerel seçimler öncesi mikrofon uzattığımız ilçe sakinleri, kayyımları gönderecekleri günü beklediklerini dile getirdi.

 

“Kime oy vereceğimiz belli” diyerek, DEM Parti’yi işaret eden Ahmet Gemsiz isimli yurttaş, “Özgürlüğümüz, dilimiz, yapılan haksızlıklara karşı oy kullanmaya gideceğiz. Kimliğimiz için oy kullanacağız bütün Kürtlerin sandığa giderken adaletli olması lazım” dedi. 

 

‘BIJÎ DEM PARTİ’ DİYECEĞİZ’

 

Bir kez daha kayyım politikalarına “dur” demek için sandığa gideceklerini dile getiren Şehmus Soluk da, “Önceliğimiz DEM Parti olacak. Kendi memleketimizi kendimiz yöneteceğiz” diye belirtti. İlçe halkının kayyımlardan rahatsız olduğunu ancak ifade özgürlüğü olmadığı için birçok kişinin ses çıkaramadığını söyleyen Soluk, güzel bir ülke için yeni filizler ekilmesi gerektiğini kaydetti. Zulme karşı duracaklarını belirten Soluk, “Kendimizi destekleyip, kendimizin yanında duracağız. Dik duracağız, ayakta olduğumuzu göstereceğiz. Kayyum ve politikalarına karşıyız. Bir daha böyle bir şeyle karşılaşmamayı umut ediyoruz. Partimize güveniyoruz, desteğimiz sonsuz. Her defasında sandıkta cevap vereceğiz, tekrar her ‘Bijî DEM Parti’ diyeceğiz” şeklinde konuştu.

 

KAYYIM POLİTİKASINA İNAT…

 

Hamdullah Başak ise, kayyım politikasına inat tekrar DEM Parti’ye oy vereceğini dile getirdi. Başak, “Kürt olduğumuz için oyumuzu DEM Partiye vereceğiz. Sadece bir gün için olursa dahi kendi partimize oy vereceğiz. Biz oy verdikten sonra da alıyorlarsa tekrar alsınlar” diye konuştu. 

 

Halkın sorunları ile ilgilenen bir belediye başkanında ısrarcı olduklarını ifade eden Hasan Eşiyok, “Başka kime vereceğiz ki oyumuzu kendimize vereceğiz. Farqîn’de yaşayan buradaki halkın sorunlarını bilen birinin yönetimde olmasını istiyoruz ki; hep beraber halkla birlikte çalışabilsin. Kim gelirse gelsin bize hizmet etsin istiyoruz. Kayyım istemiyoruz” dedi. 

 

‘BİR HALKIN HAKKINI YİYORLAR’

 

İsmet İlhanlı isimli yurttaş da, kayyım politikalarını dair tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Oy veriyoruz ama bir şekilde elimizden belediyelerimizi alıyorlar. Halk oy verip partisini seçiyor ama ellerinden alınıyor bu büyük haksızlık. Bir halkın hakkını yiyorlar, bunu kabul etmiyoruz. Sandığa gidip oyumuzu verip, geleceğiz. Seçtiğimiz adayın bize hizmet etmesini istiyoruz.” 

 

‘GELDİKLERİ GİBİ GÖNDERECEĞİZ’

 

Halkın iradesini gasp eden kayyımları yerel seçimlerde geldikleri gibi geri göndereceklerini söyleyen Adem Aktar ise, “Kürt halkı olarak kültürümüz,  tarihimizi hatırlayıp sandık başına gideceğiz. Zulümle belediyelerimize kayyım atayıp gasp ettiler. Verilen her bir oy bir Kürdün iradesini temsil ediyordu. Bu bilinçle bu süreçte yine sokaklarda olduk bundan sonra da öyle olacağız. Bizim oylarımızla seçtiğimiz belediyeye kayyım atamaya hakları yok. Belediyeler bizim onların değil. Nasıl ki onlar belediyelerimizi gasp ettiyse tekrar bizim olacak seçimlerle tekrar onlardan alacağız. Bunu iyi bilsinler ki onlara boyun eğmeyeceğiz” şeklinde konuştu. 

 

Aktar, devamında yine “Belediyemizi geri alacağız, herkes biliyor. Hazır olsunlar. Bu sefer belediyelerimizi geri aldığımızda onların boyunlarını büküp çıkışını izleyeceğiz. Bu sefer halk olarak biz onların etrafını saracağız” dedi. 

 

‘NEDEN TANIMADIĞIMIZ İNSANLAR BİZİ YÖNETSİN?’

 

Alaadin Aksaçlı da ne olursa olsun halkı seçilenlerin yönetmesi gerektiğinin altını çizdi. Aksaçlı, “Kesinlikle kayyımı kabul etmiyoruz. Kim olursa olsun bizim seçtiğimiz aday olmalı. Neden hiç tanımadığımız insanlar bizi yönetsin?” diye sordu.

 

‘BOŞUNA UĞRAŞIYORLAR’

 

Devletin yaptığı zulüm ve baskı politikalarına rağmen başarılı olamayacağını belirten Murat Bağcıel ise, “Halkımız için DEM Parti’ye oy vereceğiz. Devlet baskı ve zulüm ediyor. Erdoğan’dan memnun değiliz, kayyımı kabul etmiyoruz. Boşuna uğraşıyorlar”  ifadelerini kullandı. 

 

MA / Şilan Çil – Bazid Evren 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version