Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ev işçisi Karasu: Güvence istiyoruz


İSTANBUL – Ev işçilerinin iş yasasına göre değerlendirilmesini isteyen İmece Ev İşçileri Sendikası üyesi Sultan Karasu, emeklerinin görülmediğini belirterek, “Ev işçisinin bir adı bile yok, emeğimiz görülsün artık” dedi. 

 

Güvencesiz ve sağlıksız koşullarda çalışan ev işçisi kadınlar, emeklerinin karşılığını alamıyor. Yaklaşık 1 milyon 200 bin ev işçisinin çalıştığı Türkiye’de işçilerinin yaklaşık yüzde 80’inin kayıt dışı çalıştığı kaydedildi. Birçok sorunla karşılaşan ev işçisi kadınlar gittikleri evlerde de bazen hakarete maruz kalıyor. 

 

İmece Ev İşçileri Sendikası üyesi Sultan Karasu, ev işçisi kadınların yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. 

 

Haftanın 5 günü ev işçiliği yaptığını belirten Karasu, iş güvenliği olmadan çalışmanın zorluklarını anlattı. Özellikle evlerde cam silerken yüksekten düşerek yaşamını yitiren kadınların durumuna dikkat çeken Karasu, “Bu ölümler medyaya yansımıyor. Çünkü işlerine gelmiyor. Ev işçisi, işçi sınıfına katılmıyor. Yasalar da bunu kabul etmedi bir türlü” dedi. 

 

‘ARKADAŞIM 3’ÜNCÜ KATTAN DÜŞTÜ’

 

Ev işçisi kadınların yaşadığı iş kazalarına değinen Karasu, “Antalya’da yaşayan Münire İnal ev işçisi bir arkadaşımız vardı. Kendisi 3’üncü kattan cam silerken düştü. Ağır yaralandı. Bir buçuk yıl bakıma muhtaç şekilde evde yaşıyor. Yasal yollardan haklarını da kullandı tabi ki hakkını aramak istedi. Ama ev işçileri iş yasasında olmadığı için haklıyken haksız duruma düşüyor. Ne maddi ne manevi hiçbir sonuca ulaşamıyoruz” diye belirtti. 

 

‘EMEĞİMİZİ GÖRMÜYORLAR’ 

 

Ev işçilerinin yok sayıldığının altını çizen Karasu, ödenen ücretlerin de emeklerinin karşılığı olmadığını belirtti. Karasu, “Hakkımızın gasp edilmesini istemiyoruz, emeğimizin sömürülmesini istemiyoruz. İmece Ev İşçileri Sendikası da bunun için var. Çalıştığım büyük bir şirket vardı, yevmiyemi yatırmadılar. Hemen sendika ile iletişime geçtim. Sendika şirketi aradı. ‘İmece Ev İşçileri Sendikası’ndan arıyoruz’ denince, ‘Ev işçilerinin sendikası mı var?’ dediler. Görülmüyor, emeğimiz görülmüyor. Hem kendi evimizde hayatı baştan yaratıyoruz. Sabah kalkarız, çocuklarımıza kahvaltıdır, yemektir, evimizi derleme toplama… İşe gidiyoruz orada da ortamın temizliğini yapıyor, yaşanır bir alan yaratıyoruz. Bizim sayemizde temiz bir ortamda yaşıyorlar ama emeğimiz görülmüyor. Bunu artık görmeleri gerekiyor” diye konuştu.

 

‘EV İŞÇİSİNİN BİR ADI BİLE YOK’ 

 

Karasu, ev işçilerinin bir ay içinde 10 günden az çalışmaları durumunda sigortalarının yapılmadığını vurgulayarak, “Neyi bekliyorlar? Daha kaç kişinin camdan düşüp ölmesini bekliyorlar? Kaç kişinin sakatlanmasını bekliyorlar? Asgari ücret sisteminde çalışan bir işçi hastalandı mı hastanelerden faydalanıyor. Ev işçisi ne yapıyor? Aldığı komik bir yevmiyenin bir miktarını da sağlık için harcıyor. Bir miktarını yol için harcıyor. Çoğu evde zaten ev işçisinin bir adı yok” ifadelerinde bulundu. 

 

MA / Ömer İbrahimoğlu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version